Spel

Skribent

Anders Eklöf

25 april 2024 | 10:30

Realistiskt spel om Tjernobyl-katastrofen släpps i sommar

Spelet "Chornobyl Liquidators" satsar på att skildra en "mogen och känslomässigt engagerande berättelse" om den fruktansvärda händelsen 1986.
Natten till den 26 april 1986 inträffade den fruktansvärda Tjernobylkatastrofen, där en reaktor i kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina exploderade och spred radioaktiva partiklar över stora delar av Europa.
 
Händelsen har bland annat skildrats i den hyllade HBO-serien "Chernobyl" av svenska regissören Johan Renck, men nu ska det även bli spel av det hela av polska Live Motion Games.
 
Spelet heter "Chornobyl Liquidators" och beskrivs som en sumulator där vi får djupdyka i berättelsen i en "påminnelse av katastrofen och dess offer".
 
 
 
I den nya trailern får vi se hur du får spela som de så kallade Liquidators, som bestod av brandmän, soldater och andra som kallades in för att hantera katastrofen 1986. Spelet bygger på historiska dokument från sovjetiska Ukraina för att berätta en autentisk version av händelsen, med en fiktiv berättelse.
 
- I det här spelet kommer du inte möta muterade varelser och annat som skapats av radioaktivitet. Du kommer istället få uppleva de faktiska konsekvenserna av reaktorolyckan på kärnkraftverket, skriver Live Motion Games.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
De berättar även för sajten IGN att de är noga med att skapa en "mogen och känslomässigt engagerande berättelse som innehåller moraliskt beslutsfattande", där det finns en stressmekanik som gör det svårare att slutföra uppdrag – vilket till och med kan resultera i en hjärtattack.
 
I spelet får vi uppleva händelsen från olika perspektiv, med två olika slut. Om du undrar varför Tjernobyl inte stavas "Chernobyl", beror det på att Ukraina allt mer har börjat använda det ukrainska namnet efter Rysslands invasion av landet.
 
"Chornobyl Liquidators" släpps till PC den 6 juni.
 
Låter det här som ett intressant spel för dig?
| 25 april 2024 10:30 |