Serie

Skribent

Alexander Svensson

3 maj 2024 | 17:30

Stephen King lovordar nya thrillerserien: "Bland det bästa jag sett"

Stephen King är den senaste att ansluta sig till hyllningskören för Netflix nya thrillerfenomen.
Baby Reindeer” är Netflix senaste stora succé. Serien följer Donny Dunn, en problemtyngd komiker som blir stalkad av en kvinna. Serien, som är både en mörk komedi och en thriller baseras på skaparen och huvudrollsinnehavaren Richard Gadds egna upplevelser.
 
Många har sett och lovordat “Baby Reindeer”, och nu har en i genren väldigt inflytelserik röst anslutit sig till hyllningskören: ingen mindre än skräckkungen och författaren Stephen King. King har skrivit en hyllningstext till serien i Time Magazine, och är enligt ett inlägg på X överförtjust över uppdraget:
 
 
I texten för The Times kallar King “Baby Reindeer” för en av de bästa serier han sett, och jämför också dess upplägg med sin bok “Lida” (originaltitel "Misery"), som 1990 filmatiserades med James Caan och Kathy Bates. Även den handlar om en man (i det här fallet en författare) som råkar ut för en kvinna som utvecklat en besatthet med honom. King skriver:
 
Large 73320570ee29e54812dfc9d18e15a3ec 105252997
Richard Gadd i "Baby Reindeer".
 
“Min första tanke var att tacka Gud för att min bok kom först, för annars hade folk antagit att jag stulit idén från Richard Gadd.”
 
Han passar också på att hylla avsnittens längd (och dela ut en känga till de flesta andra streamingserier):
 
“Till skillnad från de flesta streamingserier, vars avsnitt kan kännas uppblåsta på 50 minuter - eller ännu längre - så är “Baby Reindeer”, med avsnitt på cirka 30 minuter, som korta, snabba hugg från en väldigt vass kniv.”
 
Large 73320570ee29e54812dfc9d18e15a3ec baby reindeer n s1 e2 00 20 42 07
 
När självaste Stephen King jämför en serie med såväl knivhugg som med ett av sina egna verk så bör man nog lyssna. Särskilt kul är det ju såklart för Richard Gadd och alla andra inblandade att “Baby Reindeer” får den här sortens uppmärksamhet. Serien finns att streama i sin helhet på Netflix.
 
Har du sett “Baby Reindeer” ännu? Håller du med King, eller är serien överskattad?
 
 
| 3 maj 2024 17:30 |