SPONSRAT

Skribent

Daniel Berglund

6 maj 2024 | 17:30

De 10 bästa svenska manliga skådespelarna genom tiderna

Vilka är egentligen Sveriges största stoltheter när det kommer till manliga skådespelare? MovieZine listar 10 favoriter.
Artikeln presenteras i ett samarbete med Neverstop Media och innehåller sponsrade länkar.
 
Sveriges filmindustri har sett ut på olika sätt genom åren. En film kan bära och brista beroende på de skådespelare som spelar rollerna, och vi har sannerligen haft ett stort gäng svenska legender. Just denna artikel ämnar att lyfta specifikt de manliga, även om vi såklart även har flertalet kvinnliga.
 
Vad jag insåg snabbt var att det här var väldigt mycket svårare än jag naivt nog trodde att det skulle vara. Så jag beklagar om din favorit inte platsade - men ta då gärna och skriv en kommentar så vi lyfter även det namnet!
 
Här är 10 av våra bästa svenska manliga filmstjärnor genom åren (utan inbördes ordning).
 

1. Gösta Ekman den yngre

 
 
Allas våran älskade Sickan. Denna fantastiska skådis, som tyvärr lämnade oss 2017, har spelat i både komedier och draman. Hans charmiga personlighet har hela Sverige fallit för, och hans roller undgår ingen. Som son till filmskaparen Hasse Ekman, till vilken han började sin karriär som regiassistent - blev han snabbt uppmärksammad. Han arbetade även som assistent till Ingmar Bergman, men började sedan ta plats framför skärmen. Ekman är främst känd för sina komedifilmer såsom serien om Jönssonligan och samarbetet med Hasse och Tage.
 

2. Max von Sydow

 
 
Von Sydow är ju självklar att ha med på listan. Personligen tycker jag att han är den absolut bästa genom tiderna, även om konkurrensen är tuff. Denna mästerliga aktör har spelat allt från en medeltida riddare (“Det sjunde inseglet”) till en fattig smålänning (“Utvandrarna”). Han är född i Lund (vilket gör mig en desto stoltare lundensare) och har dessutom haft en Hollywoodkarriär. Av alla storfilmer han har varit med i, däribland “Conan Barbaren”, David Lynchs “Dune”, och James Bond-filmen “Never Say Never Again”, måste jag ändå säga att min favorit är hans roll i "Exorcisten" (1973) - men det är svårt att välja. Han har ju faktiskt fått två Oscarsnomineringar!
 

3. Mikael Persbrandt

 
Large 76e20a2cfffa866ffc24b694956b9038 persbrandt
 
Med åtta Guldbagge-nomineringar, av vilka alla är i kategorin “bästa manliga skådespelare” (vilket dessutom är rekord), så måste jag självklart nämna Persbrandt. Han är mycket älskad av det svenska folket och är mest känd från filmerna om Martin Beck och som Carl Hamilton i filmserien baserad på Jan Guillous romaner. Något du kanske inte visste är att han faktiskt började sin karriär som balettdansör.
 
Under de senaste åren har Persbrandt varit ett av ansiktena utåt för Bet365. Samarbetet med detta utländska casino har kritiserats av många.
 

4. Michael Nyqvist

 
Large 76e20a2cfffa866ffc24b694956b9038 michael nyqvist
 
Ta Mikael och stava hans namn lite annorlunda så har vi Michael. Och inte vem som helst. Självaste Nyqvist. Han har spelat antagonisten i “Mission: Impossible - Ghost Protocol” och axlat huvudrollen som Daniel Daréus i Kay Pollaks “Så som i himmelen”. Dessvärre gick Michael Nyqvist bort 2017 i lungcancer, men hans påverkan på svensk filmkultur kommer inte att glömmas bort. Därtill bör vi nämna hans fantastiska insats som Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Millennium-trilogin.
 

5. Peter Stormare

 
 
Få svenska skådespelare kan säga sig ha så pass bred spännvidd på sin talang som Peter Stormare. Han har varit med i många teateruppsättningar på bland annat Dramaten, och har såklart varit med i flera storfilmer och serier. Jag älskade honom i “Fargo” och som John Abruzzi i “Prison Break” (2005-2017). Det är även värt att lyfta hans jobb i röstskådespelare-branschen, där han varit med i allt från “Call of Duty” till “Until Dawn”. Man ser honom lite överallt helt enkelt - och med den begåvning han besitter så är det bara att tacka och bocka.
 

6. Allan Edwall

 
 
“EEEEEEMIIIIIIIIL!” är ett citat så starkt kopplat till svensk filmkultur som det går. Allan Edwall är skådespelaren bakom detta, och väldigt mycket annat. Han har spelat i väldigt många av Astrid Lindgren-filmerna och dessutom i “Fanny och Alexander” (1982) och som bonden Danjel i “Utvandrarna” (1971). Liten rolig info är att han gick på Dramatens elevskola tillsammans med Max von Sydow, Margaretha Krook, och Jan Malmsjö.
 

7. Robert Gustafsson

 
 
Oftast kopplar man namnet Robert Gustafsson till humor, och ibland tror jag inte riktigt att man tar hans skådespeleri helt på allvar på grund av det. Men att få någon att skratta på den nivå Gustafsson får det svenska folket att skratta - det kräver mycket skicklighet. Hans filmroller är många. Du kanske växte upp med hans röst som Sid i “Ice Age”-filmerna, eller Mike i “Monsters, Inc.” (2001)? Annars har du kanske sett på “Torsk på Tallinn” (1999) eller som den andra personen på denna listan - som Sickan i den nya Jönssonligan-filmen. Jag älskar personligen filmen “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” (2013) och dess uppföljare, där han spelar huvudrollen Allan.
 

8. Rolf Lassgård

 
 
Innan Tom Hanks spelade Otto så hade vi Rolf Lassgård i rollen som den vresige Ove. Han sitter inne på sex Guldbagge-nomineringar och fick sitt stora genombrott i filmvärlden med “Min store tjocke far” (1992), för vilken han faktiskt vann en Guldbagge. Han spelade Gunvald Larsson gentemot Gösta Ekman i 90-talsserien om Martin Beck. Dessutom blev han särskilt uppmärksammad för sin prestation i “Min pappa Marianne” (2020).
 

9. Per Oscarsson

 
 
Vi åker tillbaka i tiden en bit, och lyfter en helt enastående skådespelare - Per Oscarsson. Han föddes 1927 och utbildade sig tidigt vid Dramatens elevskola (en skola han kom in i genom att kul nog förfalska sin styvmors namnteckning). Tidiga roller inkluderar Nisse i filmen “Vildfåglar” (1955) av Alf Sjöberg, men han var väldigt aktiv under hela sitt liv och är känd för sin ofta vresiga och bestämda stil. Han har varit med i ett antal julkalendrar och vi ser honom varje julafton i “Kan du vissla Johanna?”. Oscarsson har spelat i “Änglagård” (1992), “Ronja Rövardotter” (1984) och dessutom i Millennium-filmerna.
 

10. Stellan Skarsgård

 
 
Du har nu kommit hela vägen ner på listan och undrar kanske "Var är alla Skarsgårds?!" Jo, du - här kommer i alla fall en. Stellan Skarsgård kan ju verkligen titulera sig som en dynamisk skådespelare, då han medverkat i allt från “Mamma Mia!” (2008), till senaste “Dune: Part 2” (2023). Det är egentligen helt sjukt vilken karriär han har i Hollywood, då han har haft centrala roller i “Good Will Hunting” (1999), “Pirates of the Caribbean - Vid världens ände” (2007) och dessutom i MCU. Jag är otroligt taggad att se vad Stellan, en av våra bästa som dessutom är aktiv just nu, planerar för framtiden. Hans barn var också nära att hamna på listan men vi får ge dem några år till.
 
Avslutningsvis gissar jag att du ändå kände igen de flesta av namnen. Dessa är legender värda både uppmärksamhet och beundran, med minnesvärda roller spelade med otrolig skicklighet.
 
Det finns några namn som var supernära att platsa in och hör till samma klass som ovan nämnda - som jag lyfter lite snabbt: Gunnar Björnstrand, Sven Wollter, Erland Josephson, och Jonas Karlsson. Givetvis finns det fler - vilket kan få oss att glädjas och uppskatta vår filmindustri desto mer.
 
Vem av dessa skulle du säga är den absolut bästa? Missade jag någon - vem i så fall? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!
| 6 maj 2024 17:30 |