Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 maj 2024 | 14:30

Den har korats till "historiens bästa film"! Nu släpps klassikern från 1975 på dvd för första gången

Speltiden är tre timmar. Handlingen är närmast obefintlig. Det här är en filmupplevelse som kräver tålamod.
Vi har skrivit en del på sistone om belgiska dramat "Jeanne Dielman" (1975) då filmen har visats på SVT Play nyligen. Missade du den - lugn. Idag ges den ut på dvd i Sverige, faktiskt för första gången.
 
Filmen om den ensamma hemmafrun, som drygar ut hushållskassan med att ta hem främmande män för sex, fick stor uppmärksamhet i slutet av 2022. Då korades den till "Tidernas bästa film" av den ansedda filmtidningen Sight & Sound, som låtit över 1600 kritiker ranka värdiga favoritfilmer.
 
"Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles" - som den fullständiga titeln lyder - slog därmed filmer som Hitchcocks "Vertigo" och Orson Welles "Citizen Kane", som ofta brukar toppa liknande listor. Det är första gången som en film i kvinnlig regi (Chantal Akerman) hamnar etta på Sight & Sound-listan, som förnyas var tionde år.
 
När filmvärldens främsta regissörer fick kora sina favoriter kom Kubricks sci-fi-klassiker "2001" på första plats, med "Jeanne Dielman" på 4:e plats.
 
Vad handlar då filmen om? Ingenting, faktiskt.
 
Vi följer en änka och mamma i hennes vardagssysslor under tre dagars tid. Jeanne skalar potatis. Jeanne kokar potatis. Jeanne får slut på potatis och går till affären för att köpa mer. Jeanne äter middag med sin fåordige son. Nästa dag börjar allt om igen. Hon dukar bordet. Hon knådar köttfärs. Många kvinnor och hemmafruar kunde säkert känna igen sig i de monotona rutinerna - förutom en liten detalj. Varje dag vid samma tid knackar en ny man på för att ha sex med Jeanne mot betalning.
 
Tretimmarsdramat kan nog anses långtråkigt och händelselöst om man är på det humöret. Andra hittar en intressant poäng i tristessen, som fångas med en kvinnlig regissörs blick. De långa scenerna kanske har inspirerat filmskapare som Roy Andersson och Ruben Östlund som på liknande sätt observerar mänskligt beteende i sina filmer.
 
Om "Jeanne Dielman" är tidernas bästa film? Det håller jag personligen inte med om. Men jag är glad att en så pass annorlunda filmupplevelse får stå i rampljuset efter nära 50 år och når ut till nya svenska tittare, vare sig det är på Play-tjänster eller i fysiskt format.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 6 maj 2024 14:30 |