Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 april 2024 | 11:30

Vad hände med ”The Movie Critic”? 5 detaljer om Tarantino-filmen vi aldrig får se

Vi kollar tillbaka på vad som kunde ha varit.
Det har länge viskats om att Quentin Tarantinos planerade tioende och sista film skulle bli "The Movie Critic", om en verklighetsbaserad men fiktiv filmkritiker i 70-talets Hollywood. Så blir det alltså inte. För en vecka sedan uppgavs det att de planerade inspelningarna ställs in, och fokus kommer läggas någon annanstans.
 
Så vad var det som hände? Vi saknar fortfarande raka svar, men baserat på en ny rapport från The Hollywood Reporter låter det som om han helt enkelt tapparde intresset och blev allt mer peppad av andra idéer. Vilket för all del låter väldigt mycket som Quentin Tarantino.
 
För att hantera sorgen över beslutet, här är fem detaljer som läckt ut angående den tilltänkta tionde Tarantino-filmen.
 

1.  Tom Cruise skulle ha spelat en roll

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En gång i tiden var den sista stora Hollywood-stjärnan Tom Cruise aktuell för "Once Upon a Time in Hollywood", enligt uppgift som Cliff Booth (stuntmannen som kom att spelas av Brad Pitt). Just det samarbetet sket sig på grund av schemaläggning men de båda Hollywoodhöjdarna ska ha hållit kontakten.
 
Det ryktades att Cruise var aktuell för "The Movie Critic", fast av THRs rapport att döma blev det aldrig ett möte om saken så eventuella diskussioner kan i slutändan inte ha kommit speciellt långt.
 

2. Brad Pitt hade återvänt som Cliff Booth

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
På tal om Cliff Booth, så var Brad Pitt tänkt att återvända till rollen i "The Movie Critic". Ett logisk val, med tanke på att den nya filmen skulle utspelas under samma tidsperiod och område som "Once Upon a Time in Hollywood". Det här hade gett Tarantino chansen att visa upp mer av karaktären på film, något han redan har gjort i romanversionen.
 

3. Vi kunde fått återse fler stjärnor från Tarantinos tidigare filmer

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Inte bara Brad. Det ryktades också att fler skådespelare som Tarantino jobbat med förr var aktuella även för "The Movie Critic". THR nämner själva namn som John Travolta, Margot Robbie och Jamie Foxx.
 
Å ena sidan låter det onekligen logiskt. En välplanerad sista film är ett utmärkt tillfälle att låta nostalgin flöda och låta gamla skådisar dyka upp, låta deras respektive filmer hänvisas till. Flera av Tarantinos filmer rör sig dessutom (åtminstone till synes) i rätt tidsperiod för att karaktärer ska kunna återvända.
 
Fast Quentin Tarantino är inte riktigt den typen av nostalgiker. Visst refererar han och hyllar till andras gamla filmer och genrer, och visst referar flera av hans filmer till varandra på olika sätt, men jag tror verkligen han kommer vilja låta sin sista rulle stå för sig själv. Kanske var det en anledning till att "The Movie Critic" dumpades - den hade varit för beroende av hans karriär.
 

4. Oliva Wilde var aktuell som legendarisk filmkritiker

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Enligt utsagor skulle kritikern i "The Movie Critic" baseras på en kille som verkligen fanns men aldrig blev berömd. Men det var kanske inte alltid en kille, och hon var kanske inte alltid okänd.
 
Det finns uppgifter om att Olivia Wilde pratade med Tarantino om en roll i filmen, en roll som skulle kunna vara den legendariska amerikanska filmkritikern Pauline Kael. Wilde är en duktig skådspelare och regissör ("Booksmart" var 2019 års bästa film) i sin egen rätt, och att inte få se henne som Kael tror jag är en av de stora förlusterna i det här fallet.
 

5. Tarantino har redan fått 20 miljoner dollar för att filma i Kalifornien

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det är vanligt att amerikansk film får skattelättnader för att filma i vissa delstater eller städer. På det här sättet kan de tjäna en hel del pengar i budgeten. Filmkommissionen i Kalifornien hade redan beviljat Tarantinos produktionsbolag mer än 20 miljoner dollar i lättnader, för avsikten att filma "The Movie Critic" i delstaten. Enligt uppgifter till THR har kommissionen inte några uppgifter om att projektet avslutats.
 
Det här bör dock inte vara något större problem. Enligt The InSneider beviljades den här skattelättnaden för film nummer 10, inte specifikt för "The Movie Critic", så vad än nästa film blir för den pensionsfärdige regissören lär han ändå kunna utnyttja förmånen.
 

Läs också: Lista: Quentin Tarantino - rankad från sämst till bäst

 
| 24 april 2024 11:30 |