Film

Skribent

MovieZine

24 april 2024 | 15:00

Zendaya tipsar om sina 5 favoritfilmer

Filmer av Jordan Peele och Christopher Nolan bland titlarna som hon gärna ser om.
Zendaya är högaktuell på bio med filmerna ”Challengers” och ”Dune: Part Two”. Hon har varit skådespelerska sedan hon bara var sex år gammal. Så att skådespela och sätta sig in i andra människors känslor och tankar är en stor del av hennes liv.
 
Det stora genombrottet kom för några år sedan i superhjältefilmerna om Spider-Man samt den mörka ungdomsserien "Euphoria". I en intervju med Nerds of Color berättar Zendaya:
 
- Jag vill berätta historier för att förhoppningsvis hjälpa människor att läka och bli hela. En karaktär kan hjälpa dem känna sig mindre ensamma, eller kanske sätta ord på känslor och erfarenheter som de själva inte kan uttrycka (...) Det är poängen med vad jag gör (som skådespelerska), berättelser, kontakt, mänsklig erfarenhet, empati och alla dessa bra saker.
 
Nedan kan du läsa om fem filmer som har påverkat henne själv både som person och skådespelerska och bidragit till hennes stora kärlek till film. Filmer som kan sammanfattas som både utmanande och mycket känslofyllda.
 
 

1. Ett veck i tiden (2018)

 
Fantasyfilmen ”Ett veck i tiden” handlar om Meg vars pappa är en forskare som försvinner. Då dyker plötsligt tre märkliga varelser upp, som sänder Meg, hennes bror och vän till rymden för att söka efter honom. Filmen är regisserad av Ava Duvernay och har kända skådespelare som Oprah Winfrey och Reese Witherspoon. (Streama på Disney+)
 
"Jag grät tre gånger till den här filmen", skrev Zendaya på Twitter för några år sen.
 
 

2. Get Out (2017)

 
I Jordan Peeles rysare ”Get Out” (2017) möter vi en ung svarthyad man vid namn Chris och hans vithyade flickvän Rose. De tar en helgresa för att besöka hennes föräldrar Dean och Missy. I början är familjen tillmötesgående, men deras alltmer nedsättande ord om svarthyade är oroväckande. Men föga anar Chris att hans upptäckter leder till något värre än han någonsin kunnat ana. (Streama på Prime Video eller Viaplay)
 
"Jag fick min pappa att se "Get Out"... Hans reaktion var så komisk" minns Zendaya.
 
 

3. Supersugen (2007)


Komedin ”Supersugen” handlar om de två vännerna Evan och Seth (Jonah Hill och Michael Cera) som snart ska sluta gymnasiet och har grov separationsångest. Innan skolavslutningen vill de både få delta på en fest och förlora sina oskulder. Deras planer blir dock svårare att genomföra än de först trodde. (Streama på Netflix)
 
"Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser "Supersugen". Den skiten kommer alltid vara hysteriskt kul för mig."
 
 

4. If Beale Street Could Talk (2018)

 
Barry Jenkins regisserar dramat om det unga och förlovade paret Tish och Fonny. De har varit nära vänner sedan barnsben och väntar nu sitt första barn tillsammans. Deras lycka vänds dock till stor olycka när Fonny blir gripen och får fängelse för ett brott som han inte begått. Tish och hennes familj ger inte upp, utan kämpar för att bevisa att Fonny är oskyldigt dömd. (Hyr på SF Anytime)
 
Zendaya fick se filmen innan premiär och var tagen: "Den tog andan ur mig, i varenda bildruta. Längtar redan efter att se den igen. Grattis till de briljanta skådespelarna och regissören".
 
 

5. Interstellar (2014)

 
Christopher Nolans sci-fi-drama med Matthew McConaughey och Anne Hathaway handlar om en grupp forskare och upptäcktsresande som genom ett maskhål planerar att hitta en ny värld i en annan galax. Detta är ett måste då klimatförändringar gjort det omöjligt att upprätthålla liv på Jorden. Detta blir det viktigaste uppdraget i mänsklighetens historia. (Streama på HBO Max och Viaplay)
 
"Jag är seriöst besatt av "Interstellar". Jag älskar verkligen den jäkla filmen" berättar Zendaya.
 
Karin Nilsson
| 24 april 2024 15:00 |