Man kan utan att överdriva säga att veckans pangnyhet, med att Disney köper Lucasfilm för 4 miljarder dollar, är årets största nyhet. Givetvis har filmbloggare, filmmedier och i stort sett alla medier världen över gjort sitt bästa att tala om för sina läsare att detta kommer gå åt skogen.
Visst, det är alltid lättare att såga något längs fotknölarna än att inse att det faktiskt kan resultera i något bra. Själv är jag inte negativt inställd till denna affär och heller inte speciellt överraskad. Först och främst har det surrats länge att något skulle hända med Lucasfilm, speciellt efter Lucas klargörande att han ämnade flytta in i garaget för att satsa på experimentella filmer.
Det är för mig ganska ointressant vem som är köparen. Det som är viktigt är vad man har för planer med företaget. Om det är rik oljeshejk, Donald Trump eller ett stort filmbolag är nästan struntsamma. Nu vet vi att det blev filmbolaget Disney som hostade upp 4.05 miljarder dollar och köpte Lucasfilm. Varför? Disney anser att det finns outnyttjade resurser i företaget, nämligen rättigheterna till Star Wars. De planerar som vi vet tre nya "Star Wars"-filmer som ska upp på biograferna år 2015, 2017 och 2019.
Det är här alla sura kommentarer kommer in. Jag vet inte riktigt vad dessa filmvetare och andra människor hade inbillat sig när de fick höra att just Disney hade köpt. Det är ganska givet att de vill få tillbaka sina pengar och inte flytta runt Star Wars-dockorna hemma i bokhyllan. Jag däremot blir väldigt nyfiken på hur man tänker gå vidare med rymdsagan och med rätt person och med rätt story kan det absolut bli något vi sent kommer att glömma, i positiv bemärkelse.
Gissningarna har minst sagt flödat på nätet om vem som kommer att regissera filmerna. Till att börja med verkar ingen har fattat att regissören måste redan vara utsedd och klar. Det här är ingen simpel dussinkomedi som man snickrar ihop på några månader. Nej, det kommer ta några år från start till färdig produktion. Manus och regissör är givetvis redan klart, men de kommer inte avslöja vem det blir förrän rätt tid är inne.
De flesta av de gissningar som florerar på nätet ger jag inte mycket för. Ärligt talat är de fantasilösa, tråkiga och väntade gissningar och få av dem har vad som krävs. Man gör det ganska enkelt för sig när man rabblar upp en massa namn på personer som är relativt framgångsrika, men var är deras glöd och passion för "Star Wars"?
Jag har själv bara ett namn som jag tror stenhårt på och som jag vet vibrerar av "Star Wars"-lycka och glädje. Det måste vara en person som är beredd att satsa allt och som inte är rädd att satsa hela sin karriär. För så tufft uppdrag är det. Går inte vägen hamnar personen på dekis och har satt sin sista potatis. Filmbolaget vill självklart ha en hungrig filmmakare som stinker av innovation och som är beredd att göra det som krävs, nämligen att stånga sig blodig för att visualisera sin "Star Wars"-vision. Efter en intervju med denna person blev jag väldigt övertygad att han är den personen som har vad som krävs för att sätta "Star Wars" på kartan igen. Den personen är, hör och häpna, Zack Snyder.
När jag fick möjlighet att prata med honom häromåret kom vi osökt in på "Star Wars", och han berättade om sin kärlek för rymdsagan. Det tog en halv minut innan jag insåg att han var minst lika stor nörd som jag själv är. Han ansikte lyste upp som en värsta julgran när han berättade om sina upplevelser och passionen glödde minst sagt i hans ögon. Det var som att se en ung George Lucas igen med en brinnande känsla för rymdsagan. Det är precis det jag saknar i de föreslagna alternativen, glöden för "Star Wars" och för hantverket och ha den nödvändiga lekfullheten. Det är därför man inte ska ignorera följande visdomsord: Don't underestimate the Force.
Nu kommer vi till frågan vad storyn ska handla om och det är ganska givet, om man tänker utgå från George Lucas manusutkast från 70-talet. Då kommer historien utspelas efter Imperiets fall och jag skulle bli chockad om man väljer att frångå den. Visst, vi har ingen Darth Vader eller kejsare som självklart låg till grund till den stora fascination för denna rymdsaga. Däremot har vi kvar flera folkkära karaktärer som skulle fungera lika bra idag som de gjorde på 70-talet, nämligen C-3PO, R2-D2 och Chewbacca. Imperiet må ha fallit, men även den fallne har förmågan att resa sig, speciellt med ett glödgat hat för hämnd. Är hatet tillräckligt starkt kommer en ny stark hänsynslös ledare resa sig ur askan. Omöjligt? Nej, inte alls.
En annan sak som alltid har varit en stark och trogen följeslagare är den äldre läraren/rådgivaren. Vi har haft Obi-Wan Kenobi och Yoda. Vid svåra situationer kommer de alltid med lösningen på problemet. Vem ska vara den ofelbare karaktären i de nya filmerna? Det känns ganska givet att det bör vara Han Solo. Vi har redan med Chewbacca och deras kärleksfulla koppling ska vi vårda och med Solo som har utkämpat ett antal krig och omöjliga och oövervinnerliga varelser blir hans kunskap och vishet något vi inte kan vara utan. Luke Skywalker då? Nej, honom glömmer vi. Efter att ha besegrat Kejsaren och sin pappa, som var de två starkaste har han ingen värdig motståndare kvar, så vi låter honom vara ifred och koncentrerar oss på de karaktärer som fortfarande har något kvar att bekämpa. Samma gäller för prinsessan Leia, vi klarar oss fint utan henne. Om det är en sak man ska passa sig för är det att klämma in karaktärer av nostalgiska skäl. Både Luke och Leia har varit starka och givande karaktärer, men går inte att frångå att deras historia är avklarad.
Nu återstår att se vad George Lucas kokat ihop för story, och om premiärdatumet 2015 står kvar kan vi räkna med att höra mycket spännande saker om karaktärerna, handlingen och givetvis regissören de närmaste åren.
Själv hoppas jag att Lucasfilm google-översatt denna text och hämtar inspiration från en av Sveriges stora SW-fans. Till den som ännu tvivlar på ovanstående scenario har jag bara en sak att säga och jag säger det med en mörk och metallisk röst: "I find your lack of faith disturbing!"