Förra veckan fick MovieZines besökare chansen att fråga oss om allt mellan himmel och jord, inför det stundande 10-årsjubileet. Chefredaktör Alexander Dunerfors och managing editor Mats Karlsson svarar nu på läsarnas alla frågor.
Kevin E: Hur mycket ser ni på film själva? Blir det mycket när ni inte recenserar? Hur många filmer blir det per dag/vecka/månad?
Alex: Nej, jag hinner tyvärr inte alls se så mycket som jag skulle vilja. Det blir kanske tre filmer i veckan på bio, sen någon enstaka som jag ser privat. Som avkoppling föredrar jag TV-serier, men berätta det inte för någon.
Mats: Det är så olika från dag till dag. Allt hänger på hur dagarna ser ut, ibland tar jobb och möten överhanden. Men i genomsnitt blir det åtminstone två filmer per dag. Man saknar tiden när tiden fanns att pumpa 5-6 filmer per dag.
David Brent: Vilken är den störste skitstöveln som ni intervjuat?
Alex: Kommer inte på någon nu. Nej, en skitstövel skulle jag nog minnas, däremot finns det gott om skådespelare som är trötta, griniga och ger tråkiga standardsvar. Dem gillar vi inte heller.
Mats: Som tur är har jag aldrig intervjuat Tommy Lee Jones som otroligt många säger är den värsta personen man kan råka ut för, likaså Jerry Bruckheimer. Fast samtidigt skulle det vara en kul utmaning att ta ett samtal med dem. Har hittills inte träffat någon skitstövel, kanske ren tur men tror också det kan bero på hur man själv beter sig under intervjun. Finns gott om skitstövlar som intervjuar också.
Danne: Vad är det ni nu ska satsa på i mån om att förbättra hemsidan?
Alex: Först kommer ett ansiktslyft och vi betar sen av de vanligaste buggarna och önskemålen. Redaktionellt sett kör vi på som förut och försöker hitta ännu mer unika artiklar och nyheter.
Apocalypse master: Hur många år till tänker ni fortsätta med MovieZine egentligen? Kommer den finnas om 20 år?
Alex: Svar ja. På ett eller annat sätt kommer MovieZine alltid att leva vidare. Men jag hade aldrig ambitionen att göra en stor community och databas av det, som det ju blev. Jag är lika nöjd om vi lever vidare som en filmblogg eller något annat helt oväntat och nytt. Mycket kan hända på 20 år. Jag finns ombord så länge det är världens bästa jobb.
bman: Vem var den första personen ni intervjuade?
Alex: Andreas Wilson inför premiären av "Ondskan", sensommaren 2003. Det kan ha varit "bara" via mail.
bman: Mest utflippade intervju ni gjort?
Alex: Garanterat i topp 3 iallafall - en Second Life-intervju kring första "Transformers", med Michael Bay, Shia LaBeouf och Megan Fox. Då samlade man journalister från hela världen på en slags virtuell pressträff. Vi fick skapa varsin avatar, gå runt i studion de byggt upp, titta på robotar och trailers, och sen svarade hela trion på frågor. De var på gott humör och skämtade mycket. De bästa intervjuerna hänger på att intervjuoffren bjuder på sig själva.
bman: Vem var den första internationellt stora som ni fick intervjua?
Alex: Jag var på presskonferens inför "Love Actually", i oktober eller november 2003. På plats var Hugh Grant, Richard Curtis och Bill Nighy, bland andra. Men jag tror inte att jag ställde någon fråga... Våra skribenter i Stockholm fick tidigt träffa bl.a. filmfestivalgäster som Jean-Pierre Jeunet 2004. En av mina första stora namn var Mel Brooks året därpå.
bman: Blir ni fortfarande "starstruck" och när hände det senast?
Alex: När man ska göra intervjuer så är allt ofta noga planerat, och man går in i en roll som skribent. Då släpper allt sånt. Jag kan bli mer starstruck av en såpaskådis som råkar handla kaffe på Espresso House, än en Hollywoodstjärna som jag intervjuar på Grand Hotel.
Mats: Möjligt att jag är ett stort undantag, men ärligt talat har jag aldrig blivit starstruck. Kanske för att jag inte ser dem som "stjärnor" utan som personer med samma passion som jag själv har, nämligen film. Men visst blir man fascinerad när man får träffa stora legender som man äntligen får chansen att fråga allt man har undrat över i många år.
Wolfpack: Hur går det rent praktiskt till när ni recenserar en film. Blir det mest pressvisningar, "vanliga" biobesök eller DVDer hem i brevlådan?
Mats: Alla biofilmer pressvisas, så är där vi ser och recenserar dem. Men vi kör även DVD-recensioner på filmer som vi får hemskickade från filmbolagen.
Wolfpack: Sen vill jag också gärna veta hur ni ser på nätjournalistiken jämfört med tidningarnas dito?
Alex: Jag kan bli jätteimponerad av långa fina inspelningsreportage i DN, och lika förfärad över kvällstidningarnas fördummande filmrapportering och intervjuer. Men själv skriver jag helst bara på nätet, för att det känns mycket friare. Du får en annan kontakt med läsarna, du märker direkt vad som funkar och inte, och det går att blanda in humor och personliga åsikter på ett helt annat sätt än vad en tryckt tidning vågar sig på.
Starscream: Vad hände 2009 när ni gick från 14 anställda till bara två?
Alex: Vi var aldrig 14 anställda. Däremot blev vi ett större gäng för att ge MovieZine några rätt feta uppdateringar från år 2008 och framåt. Vi byggdes om till den sajt det är idag, lade till ett filmcommunity och en filmdatabas med närmare 30.000 filmer inlagda. Nu klarar vi oss på två personer igen.
Magnus P: MovieZine är en del av Peace & Love Filmfestival i år. Hur mycket kommer ni satsa på festivalen? Kommer biljetter delas ut? Kommer ni göra reklam och locka folk till Borlänge?
Alex: Vi är en samarbetspartner och kommer framför allt att vara på plats och skriva mycket både innan och under själva festivalen. Håll utkik de kommande veckorna då det dyker upp mycket mer info och tävlingar. Måndagen 24 juni hoppas jag att alla besökare kommer på vår stora fest i Borlänge!
Adde: Hur recenserar ni filmer från 1 till 5? Jag menar mer hur ser ni skillnaden mellan 1 och 2? 2 och 3? Och så vidare, tack på förhand!
Alex: Betygsättning är jättepersonligt. Men vi brukar vara överens om skillnaden mellan de fem olika stegen: där 1 är så uselt att man helst vill lämna salongen och 5 en så perfekt film att man inte vill ändra på någonting. En 3:a blir då filmen som gör vad den ska i sin genre. Eftersom vi bara kör med en femgradig skala brukar det vara enkelt att avgöra var en film platsar.
Vsr: Vilka är era bäst bevarade hemligheter kring världen om film och TV?
Mats: Det är nu man önskar att man kunde säga att byrålådan är full med hemligheter. Men det mesta publicerar vi, så det är inte hemligt i så många minuter. Men visst lite hemligheter får man reda på, men är inga revolutionerande grejer. Mest dumma saker som filmfolk har gjort, som allt får fortsätta vara hemliga.