Rasmus Tirzitis har spenderat de senaste nio åren med att färdigställa hyllningsfilmen till George Lucas "Star Wars"-franchise. Det har inneburit många timmar, egna pengar och motivationen att hitta och övertyga andra människor för att nå det färdiga resultatet. För MovieZine berättar Rasmus om alla med- och motgångar, och hans tankar om "Star Wars: Episod VII".
När upptäckte du "Star Wars" för första gången?
- Jag tror jag var 4-5 år. Jag kommer ihåg att jag blandade ihop "A New Hope" och "Return of the Jedi" när jag såg dem.
Hur stor Star Wars-nörd är du?
- Jag skulle hellre vilja säga att jag är en väldigt stor filmnörd än Star Wars-nörd. Med "Star Wars: Threads of Destiny" har jag träffat många som brinner för Star Wars mycket mer än vad jag gör. Jag har trott att jag är väldigt stor Star Wars-nörd, men insett att det finns en helt annan nivå. Jag som har spenderat x antal timmar, år, mina egna pengar och producerat en film är en gigantisk Star Wars-nörd, men det finns värre.
Hur föddes idén till en egen fanfilm?
- Jag fick upp ögonen för konceptet 2002. När jag såg en film som hette "Batman: Dead End" var det en kille som hade sammanställt en massa Hollywoodgiganter. Det var en 10-15 minutersfilm som var den första stora fanfilmen. Den fick väldigt mycket uppmärksamhet och då fick jag upp ögonen för det här konceptet. 2005 drog jag igång det här projektet med gamla gymnasiekompisar.
Var fick du tag i en green screen?
- Vi byggde den själva. Jag började kolla runt vilken nyans av grön som var bäst för en green screen och köpte färgen och 4 plywoodskivor. Jag målade dem och satte ihop skivorna. Man prövade sig fram helt enkelt. Det här har varit ett gigantiskt läroprojekt.
Vad är storyn, och hur mycket kommer vi att känna igen från "Star Wars"-filmernas universum?
- Filmen utspelar sig 100 år efter "Return of the Jedi" och vi är tillbaka i en bekant galax, där The New Republic har återetablerat kontrollen. Jediriddare utbildas på planeten Yavin som vi ser i "A New Hope", som Dödsstjärnan är på väg att spränga.
- Man kommer att känna igen stormtroopers, lightsabers, moddare. Vi har tryckt in detaljer här och var, vi har rancor som dyker upp i en kort sekvens. Vi har försökt att göra filmen till ett hyllningsbibliotek. Det är också referenser till andra sci-fi-filmer.
Varför blev dialogen på engelska?
- Vi har valt att köra filmen på engelska och det var främst för att Star Wars på svenska hade inte funkat. Det var en utmaning att hitta rätt skådespelare, men jag hittade min cast till slut. Engelskan är en sak som har blivit diskuterat väldigt mycket. Det är vi svenskar som är väldigt kritiska till det, vi vill gärna hitta fel i dialekter. Jänkare och britter tänker inte på det.
Några hyllningar, som repliker eller karaktärer du återanvänt?
- Ja, det har vi. Självklart "May the Force be with you" och vi hade "I have a bad feeling about this", men vi klippte bort den. Den sekvensen blev övertydlig. Sen har vi en sekvens som syns i trailern, på en rymdstation som heter Emberta så säger karaktären: "Welcome to Emberta, master Jedi. You won't find a more wretched hive of scum and villainy." Det är en liten peak till "A New Hope" och Obi-Wan.
Ni började spela in när "Mörkrets hämnd" fortfarande gick på bio, och har premiär nu när "Episod VII" snart ska filma. Det har med andra ord tagit nio år, varför så länge?
- Det har varit en lång process att hitta rätt människor till den här filmen. Till exempel har en man i Brasilien gjort den större delen av alla bakgrunder i filmen och han har nog varit den mest drivande. Det måste finnas en form av hastighet för att kunna färdigställa sakerna.
Vad var det svåraste, och vad var det roligaste i processen?
- Det roligaste är definitivt nu, när allting finns på plats. Men den här typen av filmer ser allt ut som skit tills det är färdigt. Nu när alla effekter är där kan man se filmen som den är. Det är det bästa. Det svåraste var nog i början, när vi precis hade dragit igång projektet. Vi mötte väldigt många människor som var fruktansvärt skeptiska. Det var ytterst svårt att övertyga människor. Just då hade jag åldern emot mig också, jag var bara 18. Det var först när jag tog fram konceptbilder och visade skådespelare och andra inblandade, då ville de veta mera.
Hur har ni löst den juridiska biten så att ni får använda "Star Wars" i titeln... eller kommer Kathleen Kennedy låta sina advokater skriva ett långt brev till dig snart?
- Det får hon jättegärna göra! Det skulle faktiskt vara lite roligt. Som det tidigare har varit sagt med fanfilmer är att George Lucas har uppmuntrat fans att göra dem. Så länge man inte försöker tjäna pengar på det. Man får heller inte vara respektlös mot franchisen. Vill George Lucas sätta dit en, kan han verkligen göra det, men vi har inte hört något än.
Får filmen ha "Star Wars" i titeln?
- På exempelvis IMDb står det bara "Threads of Destiny". Det vi dock har på några affischer är trademarksaker som lighsabers, stormtroopers och sånt.
Har du hört något från Lucasfilm?
- Nej, ingenting. Vi får väl se när filmen släpps. Jag har haft kontakt med andra som har gjort fanfilmer, men de har inte hört något heller.
Som ett Star Wars-fan, hur nöjd var du med valet av regissör till "Star Wars: Episod VII"?
- Jag tror definitivt att J.J. Abrams är rätt person. Jag har väldigt svårt att se någon annan. Kollar man på första "Star Trek", så är det nästan som en "Star Wars"-film.
Vad vill du ha för story till "Star Wars: Episod VII"?
- Det är jävligt svårt. Man vill definitivt se Leia, Han och Luke på något sätt. Det som snackas om är att de kommer att ha huvudrollerna i "Star Wars: Episod VII" och lämna över till en yngre generation.
Funkar det att skippa Darth Vader i filmen?
- Jag skulle nog tycka att det var tråkigt om de fick in Darth Vader på något sätt.
"Star Wars: Threads of Destiny" släpps gratis på YouTube nu på söndag, 23 februari.