Fredrik Wikingsson är ena halvan av den kända duon Filip och Fredrik som tillsammans står bakom många programsuccéer, så som "100 höjdare" och "High Chaparall". Nu ska radarparet vara årets svenska Oscarsvärdar på den direktsända Osvarsgalan som sänds i Kanal 9, natten mellan söndag och måndag.
MovieZine passade på att ta ett snack med Fredrik för att ta reda på om han var redo att axla den tunga bördan. Fredrik visade sig vara en väldigt tävlingsinriktad och målveten person och vägrade helt sonika att ge upp. Goda egenskaper för en Oscarsvärd.
Hur gick det här till? Är detta resultatet av mödosamt gnäll och tjat från er sida?
Nja, jag vet faktiskt inte. Vi har aldrig frågat förut, men vi har alltid sett Oscarsgalan. Jag har väl sett åtminstone 15 galor och Filip har säkert sett lika många. Vi kom bara på en dag; Fan, om det är Kanal 5 eller Kanal 9 som har den, så kanske vi kan få vara med och jobba med den. Vi kom bara på att det kanske skulle kunna gå och då svarade dem: Ja, det kan ni väl få. Jag vet inte vad de hade för upplägg från början, men tror inte de hade tänkt så mycket på det.
Nej, det är ju inte varje år man har svenska kommentatorer.
Galan är ju så påkostad som den är, men visst kan man tillföra en del saker med lite påläst subjektivitet.
Hur har du preparerat dig för det här uppdraget? Har du slukat filmboxar till förbannelse eller vad var din grej?
Jag har sett jävligt mycket film i år. Jag måste säga att det är jämnt fält i år. Ofta finns det filmer som "Avatar" som slukar många tittare eller filmer som "Sagan om Ringen" eller "Titanic". Givetvis kommer det bli någon film som dominerar ändå, men det är inte riktigt de här mastiga storfilmerna. Jag tycker det är sympatiskt att det inte finns någon mastodontfilm. Jag känner mig väldigt nöjd med filmåret 2010.
Filip och Fredrik associerar man kanske inte till film det första man gör, så vem av er två är egentligen den största filmnörden?
Jag skulle fan säga att det är jag, sedan får Filip säga vad fan han vill. Jag har ju ändå varit på Cinemateket i 3-4 år och gick på en jävla massa skit där. Jag var ju arbetslös ett tag, precis som många andra på Cinemateket. Men, nej vi är inte filmnördar, men vi är fan Oscarsnördar. Jag tycker att det är en viktig skillnad. Man ska sitta där och framför allt hålla koll på Oscarshistorien, skandaler och det potentiella. Man måste lyfta fram det sexiga i Oscarsrummet än att sitta och skryta med sina kunskaper. Men vi är båda genuint filmintresserade.
Du nämnde Cinemateket förut, så nu har du gjort mig nyfiken. Vad har du för filmbakgrund?
Haha, det här är ju inte bra i det här sammanhanget, men grejen är att jag faktiskt började plugga film 1996, på hösten. Jag tog tre poäng i filmvetenskap och sedan hoppade jag av och blev lärarvikarie istället. Jag var inne och nosade på det, men orkade inte tända om. Jag pluggade jävligt hårt i en massa år, så det funkade inte. Men jag tog igen det på Cinemateket där jag snittade 30 filmer i månaden och konstant i tre år.
Ja, det är ju skapligt i alla fall!
Ja, det tycker jag. Vi började med en Woody Allen-retro där de körde alla hans filmer. Sedan blev det en ritual med att gå och köpa bananchips på en närliggande kiosk och film på det. Det blev en ritual för mig.
Om jag skulle be dig rabbla upp dina fem favoritfilmer, vilka skulle du då välja?
Ja, det är ju intressant. Hm. Jag såg "Pulp Fiction" på ett plan 1995 och jag har inte sett den sedan dess. Jag är jävligt glad hur den har åldrats. Om jag inte behöver ranka dem inbördes ska den in där. Den är ett praktverk!
Sedan vet jag inte, 90-talet var starkt för mig. Jag blev helt knäckt när jag såg "Clerks" första gången. Då hade man inte sett den där Kevin Smith-dialogen förut, även om Tarantino hade varit och nosat på den såklart. Man blev så lycklig och man tänkte: Vad fan, går det att göra så där. Det kostar ingenting och det är fortfarande en film. Den gjorde också ett jävligt starkt intryck på mig. Men nu när jag har sett om den har den inte varit lika bra, kanske för att den har fått många efterapare. Precis som "Supersize Me" har förstört dokumentär-genren har den där sabbat indie-genren.
Sedan så blev jag helt golvad av "Capturing the Friedmans" om jag nu får slänga in dokumentärer. Den tyckte jag var helt sensationell. Hm, vad ska vi ta mer då. Klart vi måste nosa på Hollywood också, hehe. Men det är jävligt tråkigt att säga sådana filmer måste jag säga.
Jag tycker nog fan att "Groundhog Day" ska vara med, om vi ska nosa på den där genren. Den är jävligt bra också. Om man inte ska ge sig på Tarantino-varianterna så är "Groundhog Day" funkar där. Bill Murray är så jävla bra. Ibland tar ju konceptet över och sabbar filmen. Det är väldigt ofta som det är bra i början och sedan ska det bli någon sensmoral på slutet och det ror dem aldrig i land med. Men jag tyckte fan att de gjorde det i "Groundhog Day".
Det här är jävligt tråkigt, men med tanke på hur många gånger jag har sett den så lägger jag in "Annie Hall". För det var också en sådan där man tänkte: För helvete, kan man göra så där. Det måste ha varit så fruktansvärt kreativt 1977 när den kom. Det är också en jävligt sympatisk Oscarshistoria givetvis när han spelade klarinett med sitt jävla band istället för att plocka upp sin Oscar. Han ville ju hellre spela klarinett istället för att hämta sin Oscar och det är jävligt härligt på något sätt. Eftersom jag ska kommentera en gala, så gillar jag att stjärnorna dyker upp såklart. Men det är en härlig historia. Det här var väl fem filmer?
Japp. Jag måste nog erkänna att det blev fem oväntade filmval från dig.
Nej, men det är väl bra. Visst kan jag rabbla upp "Apocalypse Now" och "Gudfadern", men jag orkar inte. Det är för tråkigt.
Oscarsgalan närmar ju sig med stormsteg och med det flockas även filmpersonligheterna. Nu har du själv råkat ut för en och annan under dina resor, men vilken av dem har chockat dig mest?
Gary Busey. Jag har aldrig träffat en människa som har blivit så påverkad av Hollywood som han har blivit. Det blev lite av subtexten till High Chaparall-serien som vi gjorde. Vad gör Hollywood med människor och kändisskapet även om det var långt nere i lagren. Men där träffade man en människa som öppnade sina narcissistiska sår. Han hade skapat sig en väldigt ansträngande personlighet. Man har ju sett hans typ i "Entourage" och i andra serier, men han spelade ju Gary Busey på något sätt, även på rehab. Men det är ju skitsamma, det är ju också ett sätt att vara skadad.
Om vi nu ska återgå till Oscarsgalan. Hur ser du på galan? Är det bara en glassig show eller tillför den något. Eller för att dra en Filip och Fredrik; Bra eller anus?
Hehe. Det är väl klart att det hade varit tortyr om jag hade ägnat en hel natt på Oscarsgalan om jag inte hade älskat det. Jag tycker det är helt fantastiskt. Sedan är det ju skådespelare som spelar rollen som Oscarsdeltagare. När Tom Cruise ställer sig upp och applåderar åt en Oscarsvinnare spelar han ju en bra förlorare. Det är det som är det tråkiga. Det blir riktigt bra när det krackelerar. När folk avslöjar sig själva, när Sally Fields står och säger att ingen tycker om henne så tänker man: Fan, vilken dålig självkänsla hon har då. När Julia Roberts bränner av sitt jävla hysteriska skratt då är det precis det hon vill göra.
Jag tycker om när man anar de här små sprickorna. Men då måste man kolla jävligt noga, men det är det som är bra. Man får hjälpa folk att upptäcka de här. Det är inte alltid folk håller med om allt, men det är där vi kommer att vara. Man kan ju inte bara sitta där och säga: Aha, där har vi Colin Firth som är nominerad för det här och det här, för det vet ju folk redan. Eller att säga att Christopher Nolan som också gjorde "Batman Begins". Det vet ju folk också! Vi ska inte sitta där som några jävla kalenderbitare. Vi vill hellre säga att Nolan låg med Scarlett Johansson, nej förresten det var ju Benicio Del Toro.
Du kommer verkligen hata oss för det här, från och med nu. Sitta där och tänka: Herregud, vad de pratar sönder det här eller felkommenterar saker. Du får höra av dig efteråt och säga vad du tycker!
Haha, absolut! Det fixar vi. Men handen på hjärtat, hur många Oscarsgalor har du missat genom åren?
Kanske en eller två. Jag har alltid stått där med en tomhetskänsla klockan sex på morgonen och frågat mig själv: Varför? Nu kommer jag att ha en jättejobbig dag framför mig när jag vet att jag ska kommentera galan. Men vår ambition är att man ska ge lite mervärde och roligheter, analyser och lite udda observationer. Lite mer än det där som Hollywood levererar, även om Hollywood också är bra på att leverera en del saker.
Har du förresten gjort det stora filmtestet?
Vad är det för något???
Vet du inte vad det är? Men du har verkligen tur. Av en händelse så råkar jag ha just det testet framför mig!
Haha, shoot för fan. Jag måste säga att du tar mig off guard, men fair enough. Det är bara att köra.
Vi börjar med en väldigt enkel fråga...
Haha!
Jag lovar! Vilket år gick den första Oscarsgalan?
Det där tycker jag är helt ointressant måste jag säga. Men jag skulle gissa på... 1926.
Inte riktigt. 1929 var det.
Om det var lätta frågan så är jag illa ute...
Hur många Oscars för Bästa regi lyckades Alfred Hitchcock kamma hem under sin karriär?
Inga!
Yes, bra jobbat! Nästa fråga. När utökade man Bästa film-kategorin till tio nominerade filmer?
2008.
Nej, man började faktiskt så sent som förra året. Den klassiska filmen "Frankenstein" från 1931 med Boris Karloff känner de flesta till, men vem sjutton regisserade den?
Ojojoj. Det här alltså... Jag kan kanske fem regissörer som var aktiva 1931. Jag har svårt att tänka mig att Buster Keaton gjorde den som var ett namn som var aktuellt då. Jag har också svårt att tänka mig att Charlie Chaplin gjorde den. Nej, jag har ingen aning.
Nej, den är lite klurig. Det var James Whale som gjorde den. Du nämnde ett par stora namn, men du lyckades faktiskt missa en av de största, Billy Wilder. Han kammade hem sex Oscars under sin karriär, men för tre olika filmer. Jag vill att du ska nämna minst en av filmerna.
Ok, jag säger några titlar så får du säga om det stämmer. Jag blandar alltid ihop honom med Capra. Har han gjort "Some Like it Hot"?
Ja, den har han gjort. Men den fick han ingen Oscar för.
Hm, vänta nu här. Billy Wilder. Vad fan har han gjort för filmer. Nej fan, låt mig tänka på det här. Det här ska jag klara! Kan det vara... "The Apartment" eller "Sunset Boulevard"
Jaaa! Du klarade två filmer till och med.
Det måste jag väl få bonuspoäng för?
Ja då. Då ska vi se här hur det gick. Bravo, du lyckades. Du är godkänd! Ett diplom kommer på posten!
Haha! Det låter härligt.
Som en sista uppgift ska du få utse vinnarna i de tio största Oscarskategorierna. Vi börjar med Bästa film.
The King's Speech
Bästa kvinnliga huvudroll.
Hm, Natalie Portman för "Black Swan".
Bästa manliga huvudroll
Colin Firth hoppas jag på.
Bästa kvinnliga biroll
Melissa Leo
Bästa manliga biroll
Christian Bale
Bästa regi
Christopher Nolan. Nej, David Fincher förresten.
Nolan blev inte nominerad. Ok, Bästa originalmanus.
The King's Speech
Bästa manus efter förlaga.
Aaron Sorkin
Bästa utländska film
Vem fan bryr sig, höll jag på och säga, men "Hämnden" säger jag då. Nej fan, är "Biutiful" nominerad så säger jag den.
Sista kategorin. Bästa dokumentärfilm.
Jag hoppas väldigt mycket på "Exit Through the Gift Shop".
Bra. Roligare än så här blir det faktiskt inte!
Men fan, det här var skitkul. Nu hoppas jag bara att du inte kommer att hata galan. Nej, men man vet aldrig. Folk vill ha det på ett visst sätt. Men samtidigt måste vi göra det som vi tycker är kul. Det är också en härlig ursäkt för att vara uppe hela natten.
Då får jag önska lycka till.
Ja, tack så mycket. Jag hoppas att det blir en trevlig gala, även för dig, hehe. Nu verkar det som att det bara sänds i en kanal också, så man är fast med oss helt enkelt.
Ok, det är bara att bita ihop då.
Haha, ja.