A Clockwork Orange 1971
Synopsis
Info
Chockerande intelligent klassiker
I en tidpunkt när både kroppsdelar och moral brukar flyga all världens väg när filmmakare vill provocera oss är det ibland lätt att glömma det faktiskt varit gjort förr. Till och med för ganska länge sedan. Samtidigt är det få som har någon sorts inblick i filmvärlden som inte minns en kajalsminkad Malcom McDowell i vitt underställ, plommonhatt och en jättestor porslinspenis gå bärsäkrargång. Detta medan tonerna av Beethoven klingar i bakgrunden.
Boken "A Clockwork Orange" kom redan 1962, nästan tio år innan filmen nådde biograferna. Det var egentligen mest av en slump att historien blev av, som så många andra gånger när det gäller klassiker. Kubrick skulle egentligen ha jobbat med en film om Napoleon Bonaparte, men när detta sket sig fullständigt läste han Anthony Burgess bok och blev direkt intresserad av att göra film av den. Burgess var först ganska tveksam till detta projekt, men gav med sig och hade ett mycket gott förhållande med Kubrick. Tills filmen kom ut. Efter att filmen skapat moralpanik och fått folk att öppet protestera mot det ultravåld som förekom så drog sig Kubrick bort från allmänheten vilket fick Burgess att själv försvara innehållet. De båda herrarna skickade inte längre julkort till varandra.
Men att lida för sin konst är något fint, heter det ju och i så fall var Burgess lidande väl värt. För det finns få så makalöst välorkestrerade filmer som just "A Clockwork Orange". Från de galna bildkompositionerna, de stilbildande kläderna och rekvisitan till den otäckt aktuella sociala kommentaren om ett samhälle på väg att förstöra sig själv på grund av moral eller ingen moral alls.
Historien kan ni väl vid det här laget. Alex DeLarge (en modig och utmärkt Malcolm McDowell) och hans "droogs"-gäng som ägnar sig åt några kvällar av "ultra-våld" bara för att det är roligt. Men efter några överraskande vändningar befinner han sig plötsligt i den långa lagens våld och utsätts för en ny teknik som kallas Ludovicp som ska omvända honom till en god medborgare på två veckor. Denna oerhört smärtsamma process går ut på att DeLarge sätts fast i en stol och att hans ögon med hålls öppna medan han tvingas titta på våldsamma filmer. Konsekvenserna av denna behandling blir kanske inte riktigt som någon tänkt sig.
Det finns en oerhört intressant moral kring allt som händer i Kubricks film. Är det verkligen rätt att använda vidriga tekniker för att stoppa dåligt beteende och betyder det verkligen att någon kan bli botad? En annan viktig fråga, som var väldigt tidsenlig när den kom på 1960- och 70-talen, var om psykologi verkligen kunde omvända oss människor till det bättre, eller om det öppnade upp för en värre personligheter.
Kubricks film och Burgess bok ger ganska klara svar vad de själva tycker, men är inte heller så förnumstiga att de skriver allt på tittarens näsa. I stället drar framför allt Kubrick in tittaren i samma situation som Alex genom att visa upp de chockerande bilderna från filmen. Om man sitter kvar och tittar, är man då skyldig till att njuta av våldet eller är man en hycklare om man går därifrån? Lite som med Michael Hanekes "Funny Games".
Rent tekniskt är fortfarande "A Clockwork Orange" en oerhört snygg film. Användandet av klassisk musik i våldsamma sammanhang har väl aldrig använts så bra som här och satte en trend om att blanda det vackra med det hemska. Skådespelarna är alla lysande in i minsta biroll och London ser fantastiskt tidslöst ut.
Vad beträffande våldet så har väl udden i dag försvunnit lite grann, inte minst efter 00-talets tortyrporr-era. Men det finns scener där sexuellt våld utnyttjas på de mest perversa sätt som fortfarande känns oerhört obehagliga och behandlingstekniken som Alex får ta del av är en modern mardröm.
Kubricks film har lämnat ett stort avtryck i filmvärlden, både gällande stil och tanke. Till och med Kylie Minogue hade under en konsertturné skapat en sektion där hon och dansarna var klädda som Alex och hans droogs. Kanske inte det mest smickrande, men det faktum att allt från populärmusik till freudianska analyser fortfarande använder filmen som underlag för inspiration och diskussion bevisar storheten i "A Clockwork Orange".