Age of Heroes 2011
Synopsis
Info
Krigsthriller med ambitioner
Historien är löst baserad på verkliga händelser, och behandlar hur Fleming under andra världskriget bildade en kommandoenhet som skulle agera nära och över frontlinjen, för att beslagta dokument och dylikt från fienden. I "Age of Heroes" står inte Fleming i fokus (han styrde den från skrivbordet och var själv aldrig ute i fältet med sin enhet), istället följer vi en korpral, Rains, som har vad man skulle kunna kalla problem med attityden. Emellanåt bråkig och verkar inte digga auktoriteter. Men när han får nys om den nybildade enheten är han villig att göra vad som helst för att få bli en del av den och det första uppdraget, att sno ny radarteknik från tyskarna i Norge. Ingenting i Rains tillvaro kommer bli enkelt.
Och om Rains var en enkel roll för skådespelaren Danny Dyers ("Human Traffic", "Mean Machine") att hantera, kan man kanske sia om. En något trist och stereotypisk tolkning, fast jag tror inte problemet ligger hos honom (även om det faktum att hans mer välkända titlar ligger några år bakåt i tiden kan insinuera att han saknar vad som krävs ifråga om talang). Det är snarare brister i manus som kommer fram, liksom regin, som lämnar någonting att önska. Som saknar en fingertoppskänsla. Ambitionerna till att vara mer finns, de är det inget fel på, däremot saknas både kunnande och budget för att verkligen infria dem.
Samtidigt är det absolut ingen usel nivå vi snackar om här, en stor del av tiden lyckas ändå "Age of Heroes" vara en hyggligt spännande krigsthriller, hyfsat blodig och stundom rätt brutal, och det finns trots allt en rang av bra skådespelare. Framför allt Sean Bean (passande nog har han spelat spelat hemlig agent, om än inte Bond, i en av de bättre filmerna baserade på Ian Flemings karaktärer - "GoldenEye"), som ger enhetens ledare i fält den styrka och pondus som behövs.
Fast det är ju inte tillräckligt. Jag blir underhållen för stunden, och vad mer kan man begära (kanske borde det vara tillräckligt), men orden jag använder i stycket ovan, ord som hyggligt och hyfsat och stundom rätt, de antyder trots allt vad som skulle kunna vara om man hade gett det där lilla extra. Om man hade vridit åt ett par varv till. Det hade varit värt det.