Before the Flood 2016

Dokumentär
USA
96 MIN
Engelska
Before the Flood poster

Synopsis

En djupare titt på hur klimatförändringarna påverkar vår miljö och vad samhället kan göra för att motverka hotet mot utrotningshotade arter, ekosystem och inhemska samhällen över hela världen.
Ditt betyg
3.7 av 60 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Before the Flood
DVD-premiär
7 augusti 2017
Digitalpremiär
30 oktober 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Längd

Recensent

Jenny Ahonen

3 november 2016 | 08:45

Grunt och rörigt om klimatkrisen

Leonardo DiCaprio har tagit ytterligare ett steg för att profilera sig som Hollywoods främsta miljökämpe. Men hans "Before the Flood" är en för amibitiös dokumentär, som irrar runt i ett komplext ämne.
Ingen kan väl ha missat Leonardo DiCaprios miljöengagemang, som numera sträcker sig decennier tillbaka? Den prisade skådespelaren lyckades ju till och med göra sitt tacktal under årets Oscarsgala till ett brandtal mot klimatkrisen. När DiCaprio mottog den gyllene statyetten hade han redan påbörjat arbetet med "Before the Flood". En dokumentär av Fisher Stevens som har producerats av bland andra DiCaprio, som också ses leda den. Som en del av National Geopgraphics ambition att rapportera om klimatförändringarna har filmen gjorts tillgänglig gratis på flera olika plattformar.

2014 utsågs DiCaprio till FN-ambassadör i klimatfrågor, och det är i den rollen som han i "Before the Flood" möter människor som på olika sätt är insatta i klimatförändringarnas orsaker, konsekvenser och potentiella bromsklossar. Han träffar forskare, representanter för miljöorganisationer och politiska ledare. 

Filmen öppnar som en personlig berättelse. DiCaprio berättar om sin barndom i Los Angeles. Hur han brukade spendera helgerna på det naturhistoriska museet, där han fascinerades och förargades av bilderna på alla utrotade djur. Idag känner han samma typ av vrede över hur människan, mot sitt bättre vetande, förstör sin jord. En planet som Förenta Nationernas generalsekreterare Ban Ki-Moon i filmen liknar vid ett fartyg. Ett skepp som, om det sjunker, kommer att dra oss med ner i avgrunden.

Ganska snart förlorar dock filmen sitt personliga perspektiv, vilket märks inte minst i hur ovillig DiCaprio är att vända blicken mot sig själv. Ett grepp som annars brukar addera ytterligare en dimension i den här typen av undersökande dokumentärer. 

Vid ett tillfälle framstår han som stereotypen för en Hollywood-"environmentalist", då han påstår att amerikanerna inte behöver ändra på sitt sätt att leva. Bara man satsar på en övergång till förnybar energi så kommer problemet att lösa sig, hävdar han naivt och entusiastiskt. Sunita Narain, från Dehlis Centre for Science and Environment, skakar på huvudet. "Vi måste sätta den konsumerande livsstilen i centrum för klimatförhandlingarna", menar hon. 

Människor måste förstå att "det de gör i affären, de beslut de fattar i vardagen", påverkar andra platser på jorden, säger Ian Singleton som arbetar med att försöka skydda flora och fauna bland Indonesiens skövlade skogar.

Om du på ett enkelt vis vill göra en insats för miljön, ändra din diet, tipsar forskaren Gidan Esher som kortfattat förklarar köttindustrins negativa klimatpåverkan. Många av av filmens förklaringar, debattinlägg och förslag är tyvärr kortfattade. Mycket ska avhandlas på kort tid, och intrycket blir spretigt och rörigt. Skrämmande naturbilder på oljefält och smältande isar får inte den tyngd de borde ha, när de snabbt flimrar förbi. 

DiCaprio ser skeptisk ut när Esher talar om att den som inte känner sig redo att bli vegan kan börja med att ersätta koburgaren med en kycklingbiff. Måste ansvaret ligga på den enskilda konsumenten, undrar han. Kan inte lagstiftarna se till så att det till exempel inte är tillåtet att använda palmolja i olika produkter?

Politikerna följer opinionen, menar Gregory Mankiw, ekonomiprofessor vid Harvard-universitetet. Vill vi att makthavarna ska använda sig av lagstiftning och andra kraftfulla verktyg för att bromsa klimatkrisen måste vi arbeta för att skapa ett brett intresse för miljöfrågorna och på så vis sätta press på våra folkvalda.

"Vi kallar dem elected leaders", säger Mankiw, "men egentligen är de elected followers". 

Något som hindrar detta att ske är det Michael E Mann, professor i atmosfärisk vetenskap, kallar "en massiv desinformationskampanj". "Before the Flood" visar på hur olje-, gas- och kolbolagen, via frontande propagandaorganisationer, satsar stora summor på att påverka debattklimatet - för att på så vis kunna fortsätta att förstöra också det verkliga klimatet, och säkra sina tillgångar. 

"Det finns inga rena fossila bränslen", slår miljöaktivisten Michael Brune fast. Något forskarkåren länge har hållt med om. Trots det har många amerikaner svalt branschens myt om klimatkrisen som "en bluff", och menar att en energiomställning inte är nödvändig.

"De vet att de inte behöva vinna en legitim, vetenskaplig debatt. De behöver bara splittra folket", konstaterar Mann. 

I nuläget sitter så många klimatkrisförnekare i USA:s senat, att positiva förändringar har omöjliggjorts. 

"Det känns som jag befinner mig i nåt slags konstig sci-fi-film", suckar DiCaprio vid ett tillfälle i filmen. Tyvärr saknar "Before the Flood" - bortsett från skådespelarens starka tal inför FN:s generalförsamling, som vi får se ett klipp ifrån i slutet av filmen - den typen är dramaturgi. Det är synd, för en film om en så viktig fråga behöver greppa tag i sina tittare. Det gör inte "Before the Flood" riktigt.

Kanske är det ett för ambitiöst projekt att försöka täcka hela klimatkrisen på en och en halv timme. Dokumentären hade mått bra av att avgränsa området den undersöker, välja en fråga att ta utgångspunkt i eller på annat vis få en tydligare struktur. För den redan miljöintresserade rör "Before the Flood" nu snabbt vid redan välkänd fakta. Den som tvivlar på klimatkrisens fakticitet och allvar riskerar filmen att jiddra bort eller tråka ut.

Icke desto mindre har DiCaprio och company gjort en stor gärning med sin film. När den här texten skrivs, tre dagar efter premiären, har "Before the Flood" haft 6 miljoner visningar - bara på Youtube. Förhoppningsvis kan det hjälpa till att sätta fart på det alldeles för eftersatta klimatarbetet. Innan det är för sent.
| 3 november 2016 08:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Before the Flood
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu