Between 2 Fires 2011

Romantik Drama Thriller
Polen
130 MIN
Svenska
Engelska
Polska
Between 2 Fires poster

Synopsis

En ung mor räddar sin 10 åriga dotter från barnprostitution i Vitryssland och flyr till en flyktingförläggning i norra Sverige. I sin utsatthet blir hon ett lätt byte för sin omgivning.

De två möter en algerisk man på förläggningen och trots tvekan till en början växer attraktionen dem emellan. Även om det inte alls är säkert att de får stanna i Sverige så delar man en tro på att vara tillsammans i framtiden.

Till slut ställs hon dock för ett val som gör hennes tillvaro till en mardröm.
Ditt betyg
2.7 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Between Two Fires
Biopremiär
29 april 2011
Språk
Svenska, Engelska, Polska
Land
Polen
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

27 april 2011 | 17:54

Starkt om asylpolitik och relationer

"Between Two Fires" är en stark och obehaglig film om en kvinnas livsöde och svensk asylpolitik. Den hamnar i några fallgropar, men kan förhoppningsvis leda till diskussion om asylregler, byråkrati, ansvar och ondska.

Året är 2006, det är grått och allmän misär i ett polskt område i Vitryssland, Marta, en 28-årig kvinna, bor här med sin tioåriga dotter Ania. Witek, mannen som hon lever med och som inte har något hjärta i kroppen, lovar bort lilla Ania till en slemmig hallick, mot en ansenlig summa pengar förstås. Martas enda alternativ är att fly med Ania och hennes val faller på Sverige. De hamnar i ett snötäckt vackert landskap utanför Kiruna, men flyktingförläggningen är allt annat en vacker. Här samlas ångest från all världens hörn och människor som varit med om krig, hot och terror. Marta dras, till en början mot sin vilja, till den mystiske algeriske mannen Ali. Efterhand ställs hon inför omöjliga val och hon är, precis som titeln antyder, fast mellan två onda ting.

Regissören och manusförfattaren Agnieszka Lukasiak ger oss en stark berättelse och man känner och engagerar sig i Marta och Anias öde. Samspelet mellan de två skådespelerskorna är oerhört fint och trovärdigt. Deras lycka över att komma till det vänliga Sverige, som sedan förbyts till rädsla för de mörka korridorerna och de oberäkneliga människorna på förläggningen, känns äkta. Vissa moment är rena rama skräckfilmsscenerna där man bara väntar på att något farligt/obehagligt ska hända.

När Ali kommer in i historien känns det plötsligt inte lika självklart längre. Fokus för filmen byts och tyvärr inte till det bättre. Det blir för många ben att stå på och filmen klarar inte riktigt av att bära upp det, även om man kan förstå Martas desperata längtan efter glädje i sitt liv. 

Den svenska byråkratin representeras av den stela chefen för flyktingförläggningen, den elaka intervjuaren på Migrationsverket och den godhjärtade advokaten som är totalt maktlös och bara pratar om systemet hit och dit. Bilden av dessa blir väldigt förenklad och de framstår nästan som karikatyrer. Att det är så de upplevs av Marta är lätt att förstå, men det blir ändå väl överdrivet och ett inslag i filmen som skaver lite. Även bilden av den svenske äldre mannen Bengt, som gärna vill ha Marta i sin säng, känns för mycket. Något äckligare kan man nästan inte tänka sig. Den nyanseras dock lite när han försöker sig på några tafatta uppvaktningsförsök. Han är inte bara ondskan personifierad. Det kan nog nämligen vara farligt att tro att det är så lätt att känna igen någon som köper prostituerade.

Trots några små misstag är "Between Two Fires" helt klart en sevärd film som kan väcka debatt om den asylpolitik som skickar tillbaka folk mot en trolig död eller misshandel. Man kan också diskutera det grymma i att låta barn börja i svensk skola för att sedan rycka undan mattan för dem. Alternativet att låta dem gå år efter år utan något att göra är förstås ännu värre. Det går knappast att låta bli att tänka på "Lilja 4-ever" när man ser "Between Two Fires" och förhoppningsvis kan även denna film starta en debatt om prostitution, asylpolitik och hur hjälplösa människor utnyttjas i Sverige. Det skulle inte skada att diskutera det sistnämnda utan att behöva nämna Sverigedemokraterna i samma mening, för en gångs skull.

| 27 april 2011 17:54 |