Broken 2012

Drama
Storbritannien
90 MIN
Engelska
Broken poster

Synopsis

Brittiskt drama där vi ur ögonen på den 11-åriga flickan Skunk ges inblick i tre brittiska grannfamiljer i ett bostadshus. När Skunk bevittnar en misshandel dras hon in i en konflikt som successivt sammanflätar de olika livsödena.
Ditt betyg
3.5 av 98 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Broken
Biopremiär
22 mars 2013
DVD-premiär
24 juli 2013
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 november 2012 | 14:01

Vardagsdrama av toppklass

#SFF12 - Ett otroligt välspelat drama med väldigt mycket värme och hjärta. "Broken" är brittisk realism när den är som bäst och från första bildrutan skildras den inte helt intakta vardagen och de lika trasiga men på många sätt älskvärda människorna i den, med sådan känslighet att man som publik inte kan låta bli att beröras.

Filmen handlar om 11-åriga Skunk som lever med sin bror, sin far och barnflickan Kasia. På gatan utanför deras hem blir hon en dag vittne till att pappan i ena grannfamiljen misshandlar den vuxna men lätt efterblivna sonen i den andra. 
Berättelsen är uppbyggd kring handlingar men kanske framförallt deras konsekvenser. Parallellt berättas de olika familjeödena med Skunk som en slags röd tråd emellan, och vad som låg bakom överfallet och vilka följder det sedan får nystas så sakteliga upp.

Den prisade teaterregissören Rufus Norris gör sin filmdebut i och med "Broken" och som han gör den! Han har ett fantastiskt öga för detaljer vilka framhävs med kamerans avslöjande närbilder, kameran som för övrigt i Rob Hardys händer hela vägen gör ett suveränt jobb. Fotot är varmt, nästan skimrande men går trots det trovärdigt ihop med den annars rätt karga förortsmiljön i vilken filmen utspelar sig. 
Bilderna är dessutom otroligt snyggt redigerade och visserligen har han haft hjälp av begåvade Victoria Boydell som förra året klippte den suggestivt kusliga "The Awakening", men nog verkar ändå teatersnubben Norris ha fullständig koll på hur man med effektivt sammanfogade bilder skapar inte bara poesi (som vissa av drömsekvenserna och tillbakablickarna känns) men också spänning. Mitt i det rörande men också emellanåt väldigt (tragi)komiska finns hela tiden en nerv som stundvis får åskådaren att hålla andan av spänd förväntan.

Mot slutet blir det tyvärr aningen för bråttom, det är mycket som ska få plats och allt får inte utrymmet det förtjänar. Jag hade gärna sett att stegringen mot och också själva kulmen i sig fått ta mer tid, ja faktiskt hade filmen överhuvudtaget med fördel kunnat vara en halvtimme längre.

Trots detta är "Broken" en helt fantastisk upplevelse med härlig musik och suveräna skådespelare som alla, från den lysande unga debutanten Eloise Laurence (Skunk) till mer rutinerade Tim Roth (pappan) och Cillian Murphy (läraren Mike) gör fenomenala insatser med så precisa och små medel att det känns mer än syns, fast då känns det också desto mer.

| 9 november 2012 14:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
4
Filmen som är ett brittiskt familje drama med våldteckt som huvudtema. Den snokar tydligt i temat om ord mot ord i vådteckt var väldigt rörande. Dotter far rellationen som gick genom dramatiska vändningar av mobbning, familjedrama och våldtäckt misslyckades alltid att fånga in mig. Scenerna i filmen vilken kändes inte bara realistiskt utförda av skådespelarna men kändes redan i sitt urval mycket övertygande. De sidor av karaktärernas liv som regissören valde att visa kom naturligt och inte som utplacerade milstolpar som enbart fanns där för att föra storyn framåt. Det var inte den där jobbiga känslan av att filmen manipulerade en. Istället kändes det som en oavsiktligt uppvisande scener ur ett verkligt liv. Detta gjorde att man nästan glömde bort att man såg på en film, vilket gjorde att man mycket lättare att leva sig in i filmen. Motiven var med andra ord bra utvalda. Skådespelet var mycket återhållet och det var många allvarliga pauser i texten men då och då brusade känslorna till ytan. Till en början kunde jag tycka att skådespeleriet var lite väl filmiskt och nästan för paus-rikt. Skådespeleriet hade även en viss sarkastisk underton som. Jag känner igen från liknande filmer. Det var något som jag tyckte var lite osmakligt och skrattretande. Men när jag väl kommit in i filmen tyckte jag det skapade en bra dynamik och harmoni i filmen. Tempot var även något som jag uskattade. Det saknades aldrig pauser att tänka efter på vilket gjorde att filmen sjönk djupare in. Överlag skulle jag vilja sammanfatta filmen som en mycket rörande, realistisk och djup film. Den föll aldrig platt och levererade spänning på spänning samtidigt som den hade pauser vilket skapade en fin harmoni i filmen. Jag tycker även att temat som filmen tar, det vill säga våldteckt frågan, var något som adderade till filmen och gjorde att den kändes relevant. Värd att se!!!
Läs mer
3
Väldigt fin och bra film. Undertexten var väldigt meningsfullt och fint. Det fanns en lite kille som dansa i bakgrunden i en del av filmen. Han var väldigt duktigt på dansa, man såg att han hade fin dansteknik bakom sig. Intressant filmad, med att dom inte fokusera på dialogen som kunde ske mellan två karaktärer. Istället att dom fokusera på en detalj runt omkring dialogen. Använde sig av fina vinklar. Väldigt emotionell film, man blev verkligen rörd. Tyckte man fick en bild av hur en bild av storien är inte en annans. Filmen fånga verkligen den klassiska brittiska stilen. Väldigt äkta, grafiskt och mycket svordomar. Jag gillade huvudkaraktären skunk. Väldigt "relatable". När man har i åtanke om originalet var det en ganska stor skillnad från de. Just att få se en moderniserad version.
Läs mer
4
Det var en väldigt bra film! Snyggt filmad, talangfulla skådespelare och berättelsen och karaktärerna blev väldigt intressanta i denna nya version. Den påminde lite om This is England i sin råhet och hur grovt språk det var, vilket enligt mig är en positiv sak eftersom det ger starka känslor och skapar intresse hos tittaren. Personen som spelade Skunk tyckte jag var fantastisk och likaså Tim Roth som spelade pappan, de båda lyckades verkligen att få fram en väldigt fin relation till varandra i filmen, som det finns spår av även i boken men som är fördjupad här. Jag tror att det kan vara kul och bra att se den här filmen, speciellt om man har läst boken eftersom det blir så tydligt att berättelsen är tidlös och (som någon sa på gårdagens lektion) att den går att applicera på många olika samhällen. Det jag däremot kanske saknade lite var att i filmen så missade de helt att ta upp någon viktig samhällsfråga, som boken gör med rasism. Det tyckte jag tog To Kill a Mockingbird till nya dimensioner, att det inte bara handlade om karaktärers utveckling genom berättelsen utan att det också gav perspektiv på viktiga större saker. Jag saknade även en rättegång, för jag tycker att det är väldigt intressant att se filmer och serier som behandlar rättsväsendet och dessutom är det en så viktig del i boken att det hade varit roligt att se hur de skulle göra om det i filmformat. Något annat jag tänkte på var också att slutet kunde ha varit bättre. Det blev lite för klyschigt får min del och jag tyckte inte att det gjorde resten av filmen rättvisa. /Elise
Läs mer
Visa fler