Dirty Wars 2013

Dokumentär
USA
90 MIN
Engelska
Somaliska
Dirty Wars poster

Synopsis

I "Dirty Wars" får vi följa journalisten Jeremy Scahills (författare till kontroversielle "Blackwater: Mord som affärsidé") granskning av JSOC, Joint Special Operations Command. Ett amerikanskt elitsoldatkommando som operarar globalt utanför lagens ramar med syfte att eliminera USA:s fiender. Aktuell, kritikerhyllad och knivskarp.
Ditt betyg
3.1 av 45 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dirty Wars
Biopremiär
25 oktober 2013
Språk
Engelska, Somaliska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

18 oktober 2013 | 18:01

En viktig film som berör

En dokumentär som modigt nog utmålar USA som skurkarna i det ändlösa kriget i mellanöstern känns inte oväntat aningen partisk och riktad särskilt mot amerikansk publik. Men det är en viktig, informativ film som behövs och det krävs ett hjärta av sten för att inte beröras av de chockerande historierna.

Regissören Rick Rowley är en modig man. Det är inte en liten risk att göra en film som - på bevissäkra grunder - pekar ut både amerikanska regeringen och dess efter Bin Ladens död hyllade underrättelsetjänsten JSOC (Joint Special Operations Command) som skoningslösa krigskapitalister. Att dessutom ta sig till beryktade områden i mellanösternländer för att samla vittnesmål är inget många inom media skulle våga sig på - och överleva.

Filmens stora hjälte är dock journalisten och författaren Jeremy Scahill, som redan tidigare riskerat mycket genom den kontroversiella boken "Blackwater: Mord som affärsidé" vilken filmen följer upp. Här är han huvudpersonen som blir den drivande kraften i jakten på svar och sanningen. Vi får även ana påverkan i hans privatliv, som sömnlöshet och när exempelvis Jay Leno på TV skämtsamt ifrågasätter hur han fortfarande är vid liv.

Men det är kriget, USA:s ständiga mörkläggning och de förtvivlade offren som är i fokus. Scahill fungerar som en frustrerad men resonlig och stundtals poetisk berättare som vägleder oss både genom historien och sina egna frågeställningar och funderingar. Det är ovanligt tänkvärt och melankoliskt för den här typen av dokumentär.

Den är föga förvånande rätt partisk i sitt på gränsen till tårdrypande sympatiserande med de civila offren och deras närstående samt fördummandet av de tigande/ljugande politikerna och militärerna. Men det är ett motiverat ställningstagande som fungerar. Efter åratal av patriotiska hyllningar till amerikanska militären så är det befriande, intressant och framför allt viktigt att få se en nyanserad bild och ur ett annat perspektiv. Beslöja de s.k. hjältarna för vad de verkligen är.

Även om svensk publik uppenbarligen har en större distans till ämnet och filmen lär gynna just amerikanska tittare mest så är det omöjligt att inte ryckas med i den chockerande informationen som uppdagas. En förvriden människosyn där krig liknas vid ekonomisk vinst och människovärdet tynar bort. En man i Yemen - en av många som förlorat sin oskyldiga familj, inklusive barn, i amerikanska attacker - frågar vad ett barn gjort för att offras på detta sätt. "Om dessa barn är terrorister, så är vi alla terrorister."

| 18 oktober 2013 18:01 |