Fotografen från Riga 2009

Dokumentär
Sverige
58 MIN
Svenska
Fotografen från Riga poster

Synopsis

Den prisbelönta fotografen och filmaren Maud Nycander skildrar sin kollega och vän, Lettlands mest kända fotograf, Inta Ruka och de människor hon porträtterar. En film om ett Lettland i dramatisk förvandling, sett genom två konstnärers ögon.
Ditt betyg
3.2 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fotografen från Riga
Biopremiär
30 oktober 2009
DVD-premiär
10 mars 2010
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Henrik Emilson

29 oktober 2009 | 13:20

Så nära, så långt borta

Trots de internationella framgångarna som fotograf, försörjer lettländska Inta Ruka sig som städerska. I dokumentären "Fotografen från Riga" får vi inte bara ett varmt porträtt av personen och yrkeskvinnan, utan också ett porträtt av vårt grannland Lettland.

15 mil från Gotland ligger Lettland. Trots att det är så nära och vi bokstavligen badar i samma Östersjö, är det mycket som skiljer länderna åt. Anledningen är inte den geografiska utan förstås Sovjetunionen dominans och spåren efter Andra världskriget. Här bakom järnridån föddes Inta Ruka i Riga på 1960-talet. När hon tar studenten får hon en gammal Rolliflex kamera från 1930-talet av sin mamma. När hon ser hur dottern ägnar all tid åt kameran suckar hon bara "en olycka har jag köpt dig". För inte kunde mamman veta att fotointresset långt senare skulle göra Inta Ruka till en av landets och Europas främsta dokumentärfotografer.

Samtidigt som Inta Ruka föds dokumentärfilmaren och fotografen Maud Nycander i Sverige, hon som har regisserat "Fotografen från Riga". De växer upp på varsin sida Östersjön, med samma intresse för fotografi, men med helt olika förutsättningar. Där Maud Nycander får studiestöd och reser fritt runt hela världen på statliga stipendier för att plåta, är situationen annorlunda för Inta Ruka. Hon måste arbeta - ironisk nog städar hon på Svenska ambassaden i Riga - och har egentligen bara tid att fotografera under några lediga veckor på sommaren.

Maud Nycander gör både ett porträtt av vännen, hon lärde känna fotografen för tio år sedan, och yrkeskvinnan Inta Ruka. Vi får se henne in action då hon tar sina dokumentära porträtt på landsbygden och i förfallna rivningskvarter i landets huvudstad, alltid i svartvitt, alltid i befintlig ljus, aldrig med blixt. Vi får också se henne ta hand om sin mamma, en mamma som deporterades under sex år till Sibiriens arbetsläger, samt höra berättelsen om hennes första kärlek och fader till hennes barn. Efter utställningar utanför Lettlands gränser börjar intresset för fotografen från Riga att växa och för pengarna från bildförsäljningen kan hon köpa en egen tomt och bygga ett hus tillsammans med sin nya man.

"Fotografen från Riga" är inte bara berättelsen om Inta Ruka, det är också berättelsen om vårt grannland Lettland och utvecklingen ut ur kommunismen. I Inta Rukas enormt vackra porträtt blir glappet mellan Sverige och Lettland tydligt, det är stundtals svårt att veta vilken tid bilderna är tagna i. Ibland påminner nämligen bakgrunden och miljöerna om Sverige, fast på 1940-50-talet. En kläddetalj avslöjar dock att det i själva verket är 2000-tal.

Maud Nycander har gjort ett ömsint porträtt av sin vän och vårt grannland. Ofta kan vi ta oss en storebroderlig roll och tycka synd om de stackars människorna som vuxit upp bakom järnridån. Ingen verkar dock trivas bättre än Inta Ruka i Lettland, vilket framkommer med varm tydlighet i filmen. Ackompanjerat till Freddie Wadling och Sebastian Öbergs nyskrivna och finstämda musik, plus de vackra fotografierna, blir "Fotografen i Riga" till en liten dokumentär pärla.

| 29 oktober 2009 13:20 |