Imorgon 2015

Dokumentär
Frankrike
118 MIN
Engelska
Franska
Finska
Imorgon poster

Synopsis

Klimatet är i förändring. Men istället för att visa ”det värsta som kan hända”-scenarion fokuserar denna dokumentär på människorna som kommer med lösningar, förslag och åtgärder. Vi får möta människor från tio olika länder och tre kontinenter som ägnar sina liv åt att rädda vår planet!
Ditt betyg
3.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Demain (Tomorrow)
Biopremiär
14 oktober 2016
DVD-premiär
7 oktober 2016
Digitalpremiär
14 oktober 2016
Språk
Engelska, Franska, Finska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

14 oktober 2016 | 11:30

Optimistiskt om vår framtid

Ännu en miljödokumentär? Javisst, men ge den här en chans. Med en mer nyanserad bild än det klassiska ”världen går under”-mantrat presenterar ”Imorgon” inspirerande och fullt fungerande lösningar som bara väntar på att upptäckas.
Jorden håller på att gå åt helvete. Är det inte så att vi utrotar alla bin eller förstör ozonlagret, så kommer kärnvapenkrig och matbrist snart bli vår undergång.

Det är iallafall den uppfattningen man lätt får av medias nattsvarta rubriker. "Imorgon" säger inte emot. Tvärtom, dokumentären tar sitt avstamp i en tidningsartikel där en forskare har räknat ut att vi snart är helt körda.

Artikel i tidskriften Nature från 2012 skriver om ”en kritisk tid för mänskligheten”. Vi har tjugo år på oss att vända utvecklingen, innan det är för sent. En alarmerande tanke.

Samtidigt har vi ju blivit mätta och blasé inför alla domedagsprofetior. Det spelar ingen roll hur högt Al Gore eller Leonardo DiCaprio skriker om att vi måste rädda vår planet. Tanken är jobbig. Om 70 år är vi ändå döda. Varför bry sig?

Några som brydde sig var ett franskt filmkollektiv som såg sin chans att göra en insats. ”Hur kunde vi berätta det här för miljontals människor som redan är mätta på katastrofer?” frågade de sig. Svaret blev att berätta historien ur en annan vinkel. Lyfta fram det goda framför det onda. 

Med "Inglourious Basterds"-skådisen Melanie Laurent i sällskapet Kickstartade de den här filmen som tar dem världen runt i jakt på hopp. 

Det här är berättelsen om hur Detroits fattigaste invånare kavlade upp ärmarna för att odla sin egna mat, i en spökstad där två tredjedelar av befolkningen valt att fly.

Det här är berättelsen det cyklande Köpenhamn, som blivit världens första CO2-neutrala huvudstad tack vare att allt fler väljer bort bilen. Och de får det att verka så enkelt. ”Bygger du fler vägar så kommer fler att köra. Bygger du fler cykelbanor så kommer fler att cykla!” säger stadsplaneraren.

Det här är berättelsen om en ort i Bristol som skapat sin egna valuta. Hundratals butiker tar nu emot 21-pundsedeln, och ingen kan väl säga emot att David Bowie är ett coolare motiv än drottningen.

I fem delar undersöker filmen hur nytänkande idéer kan ändra vår synsätt på jordbruk, utsläpp, ekonomi, demokrati och utbildning. Idéer som redan framgångsrikt används i delar av världen och bara väntar på att spridas.

Det är kanske ingen stor slump att resan ibland tar oss till samma stopp som i dokumentären "Where to Invade Next", där Michael Moore sökte smarta idéer att sno hem till USA. Gänget besöker bland annat Island som avsatt sina korrupta politiker, och en liten skola utanför Helsingfors som tipsar om hur man blir världsbäst på kunskap. 

Jag kommer på mig själv med att sakna Moores underhållande stil, för ”Imorgon” hade behövt mer tempo och driv. Filmen stannar till för onödiga fördjupningar i varje ämne, och intervjuar några experter för mycket. Att kasta upp statistik och siffror på skärmen i den här takten är dessutom en säker metod för att döda publikens intresse. En halvtimme kortare speltid och samma budskap kunde sålts in med mera "punch".

För den svenska publiken kan en del te sig som självklarheter: som när San Francisco-borna stolt visar hur duktiga de är på källsortering. Samtidigt önskar jag mig genast gröna odlingar i varenda hörn av Stockholm, och visst lyckas filmen på en viktig punkt - troligen den viktigaste punkten - att få en att tänka till över den egna livsstilen.

"Imorgon" är inte den första miljödokumentären och knappast den sista. Den är kanske inte heller den bästa, men den är optimistisk och det är precis vad vi behöver just nu. Budskapet är tydligt: en kan inte göra allt men alla kan göra något. Klyschigt? Okej då, försök så här: om "rädda världen" låter som ett överväldigande projekt, se över vad du kan göra i din stad, i ditt kvarter eller i din egna bakgård.
| 14 oktober 2016 11:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Fantastisk dokumentär om domedagens profetian, trots allt finns det hopp om alla drar sitt strå till stacken.... Väldigt inspirerande man går ut biosalongen och vill bli vegan, kompostera mera och börja stadsodla :) Många tyckte den var för hoppfull men jag tyckte den på ett konstruktiv sätt tog upp alternativ och hållbara lösningar vad gemene man kan göra utan att det känns som värsta uppoffringen eller att det inte håller i längden. Vill vi att våra barn och barnbarn ska växa upp i en hållbar värld måste vi göra något NU, annars är vi en utdöende art snabbare än dinosaurierna.... Betyget blir en stark 3a... Cast:Anthony Barnosky, Cyril Dion, Jan Gehl mfl.. AAA+
Läs mer