Kalak 2023
Synopsis
Familjefadern och sjuksköterskan Jan försöker fly från sig själv efter att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av sin far som tonåring. Han arbetar på Grönland, längtar efter att bli en del av den kollektivistiska kulturen och försöker bokstavligen ligga sig till att bli en del av den. Baserad på en självbiografisk, prisbelönt roman av Kim Leine.
Info
Originaltitel
Kalak
Biopremiär
12 april 2024
Digitalpremiär
15 juli 2024
Språk
Engelska, Danska
Land
Danmark
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd
Senaste om filmen
Livlöst livsöde
RECENSION. Isabella Eklöfs första film på sex år berättar om ett liv som är kantat av sexuellt trauma, men dessvärre engagerar det inte. Där vi borde beröras ligger känslorna istället platta och orörliga.
Jan (Emil Johnsen) och hans familj bor på Grönland, där Jan arbetar som sjuksköterska. Hans åldrande far, som han inte haft kontakt med på många år, skickar ett brev där han förklarar att han fått cancer och kommer att dö. Fadern uttrycker en längtan efter förnyad kontakt med Jan, och önskar att de två ska kunna brevväxla om allt möjligt. Inga hemligheter. Problemet är bara att det finns en stor hemlighet. Pappan förgrep sig på Jan under ungdomen, något som Jan aldrig pratat om med någon.
Han väljer att fortsätta ignorera sin pappa, och går istället vidare med sin normala vardag som om inget hade hänt; varken nu eller då. I Jans vardag ingår dock ett beteende som är relativt ovanligt för en gift familjefar: han raggar upp en kvinna som arbetar som städerska på sjukhuset där han jobbar och följer med henne hem.
Morgonen därpå, när han återvänder hem, berättar han utan omsvep för sin fru Læerke (Asta Kamma August, “Händelser vid vatten”) var han varit och vad han gjort. Hennes vana och okänslosamma reaktion låter oss förstå att detta inte är något nytt, eller ovanligt. Pappans sjukdom pockar på i takt med att fler brev kommer, och en oförutsedd händelse i Jans liv gör konfrontationen mellan dem till slut oundviklig.
“Kalak” är baserad på den självbiografiska boken med samma namn, av norsk-danske Kim Leine. Hans liv är tveklöst ett väldigt intressant och ovanligt sådant, men dessvärre kommer inte de viktiga känslorna fram som de behöver i filmatiseringen.
Delvis handlar det om Leines alter ego Jan, som till största delen skrapar på ytan istället för att gräva på djupet. I hans fall finns det en logik, eftersom han vägrar att ta tag i sitt eget trauma. Men dessvärre är det ingen annan som uppvisar mer än en gnutta känslor här och där heller, vilket sammantaget ger en väldigt fadd och oengagerad känsla. När slutligen en stark känsla faktiskt får rum kommer det så plötsligt att det känns apart och skevt istället för berörande och engagerande.
När händelserna knuffar på Jan för att tvinga fram ett agerande så förlorar han kontrollen och hänfaller åt en än mer destruktiv livsstil än den han haft tidigare. Inte ens här når traumat riktigt fram. Detta är också filmens stora svaghet; att så mycket obehag och sorg finns i materialet, men det stannar där, utan att nå ut som det förtjänar att göra.
Skriv din recension
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kalak
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu