Maktens män 2011

Drama
USA
101 MIN
Engelska
Maktens män poster

Synopsis

En berättelse om sex, ambitioner, lojalitet, svek och hämnd. I centrum står en ung presstalesman som faller offer för maktspelet som äger rum bakom kulisserna i det politiska livet, liksom för förrädiska manipulationer och lockelser.
Ditt betyg
3.3 av 466 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

30 oktober 2011 | 11:10

Smart om politiskt rävspel

Politik är ett smutsigt, smutsigt område och arbetar du inom det länge nog kommer du inte att undgå att få skit under naglarna. Det är svårt att missa den passningen i George Clooneys nerviga skildring av vad som pågår bakom kulisserna på en presidentkandidatskampanj.

Mike Morris (Clooney) är en av två män som har en chans att sno åt sig posten som demokraternas presidentkandidat. Ohio är en avgörande stat - den som vinner här är i princip klar att tävla mot republikanerna om platsen i Vita Huset. Och för att vinna verkar allt vara tillåtet.

Men det mesta av spelet pågår bakom Morris. För han är - för européer och progressiva amerikaner - på ytan en riktig drömkandidat. Inte bara för att han obstinat verkar sätta sig emot alla typer av kompromisser och kohandel, men också "dröm" som i "inte verklig", eftersom ingen väl på fullt allvar kan tro att en politiker som är öppet ateist och emot dödsstraff har någon reell chans att vinna i USA.

Här har Clooney tagit sig några trovärdighets-friheter där hans egna politiska intresse och önskningar lyser igenom. Det är svårt att ha något emot det när allt som sägs är så logiskt från vårt perspektiv.

Men självklart finns det personer runt varje kandidat som vet vad som krävs för att vinna. Kampanjledaren Paul (Philip Seymour Hoffman - "Capote") och hans högra hand Stephen (Ryan Gosling - "Blue Valentine", "Crazy Stupid Love") är de som drar i trådarna. För den andra kandidaten jobbar Tom Duffy (Paul Giamatti - "Sideways") och mittemellan de båda sidorna finns "de ständiga sanningssökarna" - medierna, med journalisten Ida (Marisa Tomei - "Cyrus", "Crazy Stupid Love") i spetsen.

Stephen, som det egentligen handlar om, är allas älskling. Han får jobbet att se lätt ut trots att varje ord han yttrar kan vändas emot honom. Men han har inte erfarenhet nog att veta exakt hur fult det kan bli och därför är han inte tillräckligt på sin vakt. Själv jobbar han för Morris för att han tror på honom och hans politik. Han hävdar bestämt att något annat skulle vara omöjligt. Det är inte ett jobb han har tagit för att främja sin egna karriär eller för för att tjäna stora pengar, utan för att han tror att Morris faktiskt kan förändra världen till det bättre.

I alla fall är det hans inställning så länge allt går som det ska. Men det är inte lika lätt att ha hög moral den dag vi prövas på riktigt...

Det gäller att hänga med från början i "Maktens män". Under den första kvarten presenteras många karaktärer och deras inbördes relationer och roller - och det går rätt snabbt, speciellt för dem som inte har koll på vad som händer i primärvalen i olika stater och hur det politiska systemet är uppbyggt i USA. Men så småningom faller allt på plats även om du har missat någon detalj.

När filmen vänder från sin lättsamma ton och kastas in i mörkret är man redan helt fast. Och jag måste säga - "stor kredd till skaparna!" - för vi tittare är lika oförberedda som Stephen när vad som verkligen har hänt steg för steg nystas upp.

"Maktens män", i original "The Ides of March", har lånat sin titel från romartiden och mer exakt det datum, den 15:e mars, då Caesar mördades. Dels för att filmen utspelar sig i mitten av mars, ett drygt halvår innan presidentvalet och omkring den tid det brukar avgöras vem som representerar de två partierna i det riktiga valet i november. Dels på grund av det konspiratoriska temat.

Det är redan från början en vansinnigt lärorik titt på kampanjarbetet i USA, något jag själv tycker har varit svårt att greppa. Men framför allt ställs så småningom intressanta frågor om lojalitet, moral och personlig framgång gentemot rikets bästa.  Att det dessutom är helt upp till var och en att klura ut vem som handlar rätt och fel och vem som sviker vem - det gör det till en film att fundera på även i efterhand.

Clooney ("Good Night, and Good Luck") känns väldigt självklar i regissörsstolen och verkar för det mesta veta hur han ska välja bland projekten för att inte bli sedd som ytterligare en skådis som bara vill prova en ny roll. Att politik står honom varmt om hjärtat verkar göra genren den rätta för honom att jobba i. Och att han dessutom har en fått ihop en så grym rollbesättning kan inte göra "Maktens män" till annat än en självklar höstrulle att kolla in.

| 30 oktober 2011 11:10 |