Minority Report 2002
Synopsis
Info
Spara på krutet, Spielberg
"Minority Report" utspelar sig i framtidens Washington D.C., år 2054 för att vara exakt. Polisdepartementet PreCrime kan med hjälp av avancerad teknik och tre så kallade "precogs" (människoliknande varelser med förmågor att se in i framtiden) identifiera gärningsmän innan dessa har begått brott.
I filmen följer vi John Anderton (Tom Cruise), som för sex år sedan förlorat sin son och nu lever ett olyckligt liv som PreCrime-kommissarie. Han, precis som alla poliser i PreCrime, tycker att systemet är perfekt - speciellt med tanke på att Washington D.C. varit fritt från mord i hela sex år. Andertons tillvaro (och gissa vad som händer med hans åsikt om systemet) förändras helt när "precogsen" en dag förutspår honom själv som gärningsman till ett mord. Det är början på en mycket spännande katt-och-råtta-jakt och filmmagi á la Spielberg när den är som (nästintill) bäst.
"Minority Report" är en mycket djup film som behandlar filosofiska teman som determinism och den fria viljan. Mästerregissören Steven Spielberg visar en distinkt och trovärdig skildring av framtiden, och problem som kan komma med den.
Det visuella är det som gör filmupplevelsen så intensiv. Som publik tvivlar jag inte en sekund på att vi befinner oss i framtiden. Byggnaderna är skyhöga och gjorda av glas, bilarna självstyrda (och mycket coola) och TV- och dataskärmarna slår allt som vi har idag. Här blir vi verkligen bortskämda med avancerad teknik. Och det är bara en av flera fina detaljer som gör varje scen, varje sekund i "Minority Report" till en höjdpunkt för sig själv.
Huvudpersonen gestaltas på ett utomordentligt sätt av Tom Cruise. Scenerna då han tänker tillbaka på stunder då han var sin bortgångna son är hjärtskärande och fick mig (som inte brukar bli känslosam) att fälla en och annan tår. Den mannen är född för att vara skådespelare. I övriga roller ser vi en övertygande Colin Farrell som justitiedepartement-agenten som jagar Cruises karaktär. Även svenskarna Max von Sydow ("Det sjunde inseglet"), Peter Stormare ("Fargo") och Caroline Lagerfelt finns med i rollistan.
Storyn kan stundtals bli oerhört invecklad vilket inte lär uppskattas av alla. Filmen är ett redigt mindfuck och det krävs att man är vaken för att hänga med på noterna. Har man inte orken som krävs för det kan man istället njuta av dem vackra miljöerna som tillsammans med Spielbergs drömlika kameravinklar är omöjliga att ta sig ifrån blicken.
Eftersom "Minority Report" hanterar flera filosofiska gåtor får man som tittare en rejäl funderare. Därför har jag svårt för det skarpt avgränsade slutet. Jag hade önskat att man hade haft ett mer öppet slut. Ett slut där man som tittare kan dra egna slutsatser, vilket dessutom skulle göra diskussionerna hemma i TV-soffan ännu hetare. Den sista halvtimmen håller inte alls samma klass som resten av filmen och blir därför den faktor som drar ned betyget. Spielberg hade gjort bäst i att helt enkelt spara på lite av krutet.