Neruda 2016
Synopsis
Nobelprisvinnande chilenske poeten Pablo Neruda, som blir flykting i sitt eget hemland under 1940-talet, jagas av en polisinspektör.
Info
Originaltitel
Neruda
Biopremiär
22 september 2017
DVD-premiär
19 februari 2018
Språk
Spanska
Land
Argentina
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
15 år
Längd
Filmkonst och politisk poesi
Pablo Larrains senaste film ”Neruda” handlar om den chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda då han i slutet av 1940-talet på grund av kommunistjakten var tvungen att motvilligt gå under jorden för att inte hamna i fängelse. Det är välspelat, otroligt snyggt och väldigt roligt emellanåt samtidigt som det kittlar behagligt fantasin.
Chile har haft en väldigt turbulent politisk historia under det senaste seklet och det är tacksamt att göra film på diverse händelser och personer ur den. Pablo Neruda, den ökände poeten, är inget undantag och när Larrain ska berätta historien om honom blir det på ett innovativt och väldigt spännande sätt.
Det handlar alltså om poeten och författaren Neruda som under en tid dessutom var senator och politisk aktiv i kommunistpartiet i sitt hemland. Men ännu mer är detta ett snitt ur Chiles historia skildrat på ett sätt som poeten själv hade berättat det. Ofta hör vi hans dikter reciteras och samtidigt som filmen löper dikteras också en helt ny historia, den om polismannen Oscar Peluchonneau.
Oscar är den unge vilsne mannen som anlitas för att jaga rätt på Neruda. Oscar är filmens berättare men samtidigt ett oskrivet blad själv. Det blir en otroligt fascinerande kamp dessa två män emellan, man väntar med spänning på en konfrontation som aldrig verkar ske, men som hela tiden känns väldigt nära.
”Neruda” som film är till en början inte riktigt lika stark som ”El Club” och ”No” innan den var. Men när filmen väl fått smälta växer den och nu ett antal timmar och många tankar senare kan jag inte få den ur mitt huvud. Jag tänker på Neruda, på hans hypnotiska rader och på den vackra men vemodiga historien jag fick följa. Manuset är otroligt välskrivet och dialogerna ofta väldigt roliga trots det ganska tunga ämnet. Detta är en film som måste förstås i flera nivåer och det är också det som är dess styrka men även något som kan förbrylla sin åskådare, vilket det initialt också gjorde.
Luis Gnecco spelar den komplexe mannen och poeten och han är picture-perfect i rollen. Gael Garcia Bernal är den arme polismannen och även han känns väldigt trovärdig som den osäkert beslutsamme Oscar med egen identitetsproblematik att tampas med.
”Neruda” utvecklas till en katt och råtta-lek och en sorts platonisk romans växer fram mellan den jagade och den som jagar, det är spännande och sådär skönt westernromantiskt. Larrain är en otrolig regissör som gång på gång lyckas övertyga och hitta sätt att överraska publiken på. Filmen hade kunnat bli en tråkig biografi om ännu en gubbe ur historien men blir istället till en vacker skildring av en man och hans samtid, men ännu mer en fantasifull övning i filmberättandets konst. Larrain nöjer sig inte med att bara visa upp ett öde utan väljer att väva in poesi som vore filmen samtidigt ett pågående verk av personen den handlar om. Vilket också är det som gör detta till ett otroligt imponerande stycke filmskapande istället för bara en väldigt bra film.
Skriv din recension
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Neruda