Push 2019

Dokumentär
Sverige
92 MIN
Push poster

Synopsis

I städer över hela världen ser man att boendekostnaderna ökar kraftigt. Mycket mer än inkomsterna. Det har uppstått en ny typ av hyresvärd som inte vill synas, städer där det inte längre går att bo och en växande kris som påverkar oss alla. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. I dokumentären "Push" följer regissören Fredrik Gertten FN:s rapportör i bostadsfrågor, Leilani Farha, i hennes arbete.
Ditt betyg
2.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Push
Biopremiär
6 september 2019
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Katarina Emgård

4 september 2019 | 10:00

Var ska vi bo?

Rätten till bostad är en mänsklig rättighet. En rättighet som Malmöiten Fredrik Gertten uppmärksammar i sin nya dokumentär ”Push”. En rättighet som blivit nästan omöjlig att verkställa i dagens bostadsklimat där en miljon människor står i kö bara för en hyresrätt i storstäderna. Och det är endast här i Sverige.
Prisvinnande Fredrik Gertten är regissören, producenten, filmaren och tillika Malmöiten som blev känd med dokumentären ”Bananas!”. 2015 var Gertten med på listan över Sveriges miljömäktigaste personer. Han arbetar främst med orättvisor i olika bemärkelser, i ”Bikes vs. Cars” står cyklister mot massbilismen, i ”Bananas!*” slåss den lille arbetaren mot de stora bananföretagen och i ”Push” kämpar Leilani Farha, UN special Rapporteur on Adequate Housing, om den mänskliga rättigheten till bostad.
 
Det är mycket smart, både strategiskt och dramaturgiskt att följa den globala bostadskrisen via en ensam kvinnas kamp. På så vis ger Fredrik Gertten både problematiken ett ansikte, lägger den på en nivå som känns nära samt gestaltar den lilla människans potentiella slagkraft mot storbolagen. Leilani är också en karismatisk och intellektuell aktivist som passar perfekt för Gerttens ändamål.
 
”The housing crisis is now affecting middle classs families across the world.” Överallt i väst ökar just nu klyftorna och medelklassen håller sakta på att försvinna. I nästan samtliga storstäder världen över har det blivit för dyrt för invånarna att bo kvar. I Harlem betalar en man 90% av sin lön på sin bostad, i andra städer står lyxlägenheter tomma, vilket inte berör ägarna som investerat i bostäderna liksom man förut investerade i guld. Mestadels är det fattiga familjer och barn som blir lidande. På södra halvan av jordklotet förväntas en biljon människor bo i undermåliga hus 2020. Ämnet som Gertten skildrar är högst aktuellt och berör verkligen oss alla.
 
I det lilla har nog alla märkt av det på den rådande renoveringsmanin. Eller för att citera en vän - ”Boende har blivit så jävla viktigt” - och då tänkte hon såklart inte på den grundläggande rätten till bostad, utan på hetsen kring det perfekta boendet. Men Gertten ser bortom individens inverkan och vänder istället blicken mot de större krafterna som styr.
 
Gertten har en väldigt tydlig politisk agenda, och det är ju omöjligt att inte hålla med honom. Likväl tänker jag mig att dokumentären blivit det där lilla snäppet mer kraftfull om de faktiskt fått till intervjun med Blackstones CEO Stephen Schwarzam. En gigantisk hedgefond som äger flera bostäder runtom i världen. Men han lyckas otroligt väl med att förklara ett globalt, ekonomiskt komplicerat fenomen på ett lättillgängligt, populärvetenskapligt sätt. Exempelvis genom att bjuda in Roberto Saviano, journalist och författare till ”Gomorra”.
 
Jag uppskattar att Fredrik Gertten står för sin sak och inte tvekar att slåss för den, liksom han gjorde för rätten med ”Bananas!” vars film bidrog till att öka försäljningen av rättvisemärkta bananer från 5 till 50% procent i Sverige.
 
Förhoppningsvis kan ”Push” inspirera oss till att tänka annorlunda kring vårt boende, vilka vi delar det med och hur, men också tvinga fram en förändring som gör det möjligt för alla oavsett inkomst att bo varhelst de önskar. Vi måste få ett stopp på att boende hanteras som en tillgång som kan handlas med utan tanke på att folk faktiskt ska bo i dem. Annars står kanske städerna snart utan invånare.

Trots ämnets allvar lyckas Gertten med bedriften att förmedla en optimism. För jag sitter kvar med känslan av att det fortfarande går att förändra saker. Och han har rätt - både Portugal och Tyskland har nyligen lagstiftat om rätten till boende. Det ska bli spännande att se hur "Push" kommer påverka. För det lär den göra.
 
Tips! Vill man fördjupa sig ytterligare i ämne så rekommenderar jag även dokumentären ”Dream Empire” om den blomstrande byggindustrin i Kina.
| 4 september 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Push