Rembrandts anklagelser 2008

Dokumentär
Nederländerna
88 MIN
Engelska
Rembrandts anklagelser poster

Synopsis

"Kommissarie" Peter Greenaway leder nitiskt brottsplatsundersökningen på Rijksmuseum i Amsterdam. Det är av största vikt att öppna fallet ”Nattvakten” igen och utvärdera de anklagelser om en mordisk komplott som Rembrandt låtit smyga in i sin berömda målning. Denna dokumentära brottsutredning leder oss rakt ut i 1600-talets Amsterdam. En på ytan demokratisk stad, men i verkligheten styrt av 12 mäktiga familjer. Där de förmögna inte drar sig för mord i sin strävan efter mer makt och pengar.
Ditt betyg
2.8 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rembrandt's J'Accuse
Biopremiär
6 november 2009
Språk
Engelska
Land
Nederländerna
Distributör
Novemberfilm
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Lisa Olsson

6 november 2009 | 18:05

Greenaways entusiasm smittar av sig

För alla som inte kan få nog av Peter Greenaway så kommer nu dokumentären "Rembrandts anklagelser" som är ett komplement till hans film "Nattvakten" som nyligen hade premiär. Från att från början ha varit något seg så byggs intrigen och spänningen upp och precis som Greenaway blir man nyfiken på vad som egentligen döljer sig i tavlan "Nattvakten".

Peter Greenaway själv har den största rollen i "Rembrandts anklagelser" eftersom det är han som leder den brottsplatsundersökning som pågår genom hela filmen. Allting börjar i Amsterdam på Rijksmuseum där "Nattvakten" hänger. Enligt honom anklagade Rembrandt flera av de avporträtterade personerna på tavlan för mord. Men han gjorde det på ett subtilt sätt genom att måla in olika budskap i tavlan. I filmen avslöjas och analyseras 31 stycken mystiska detaljer som enligt Greenaway ger Rembrandt rätt i sina anklagelser.

Greenaway som finns med i en inklippt ruta genom filmen passar också på att säga vad han tycker om dagens filmkonst och det är inga snälla ord. Han menar att eftersom text har en så mycket högre ställning än bild så är filmkonsten totalt utarmad. Folk klarar helt enkelt inte av att tolka bilder. Enligt honom. Det är riktigt underhållande att höra denna entusiastiska filmsnobb ge sin syn på filmkonsten, sådär lite i förbifarten. Men han har ju delvis rätt, filmkonsten kan alltid utvecklas. Varför se begränsningar när man kan se möjligheter?

Filmen är inte en sådan som man sitter klistrad framför och i början är det lite segt men ganska snart smittas man faktiskt av Rembrandt-nörden Greenaways entusiasm. Han fungerar som Rembrandts ställföreträdare som vill återupprätta hans heder nu när han inte kan göra det själv. Det är liksom lite gulligt, intressant och rörande på en gång. Det här är helt klart en fråga som Greenaway brinner för och sådant gör alltid en film bättre. Det känns som att han vill hämnas de rika människor som förstörde Rembrandts rykte och gjorde honom utfattig.

Filmen är som sagt ett komplement till "Nattvakten" så se den först och om ni vill veta ännu mer om Rembrandts alla hyss så ser ni även "Rembrandts anklagelser". Visst skulle det kanske gå att bara se den här men jag tror att en viss förvirring skulle uppstå. Karaktärerna från "Nattvakten" dyker nämligen upp även här, ibland i direkt klipp tagna från filmen men även när Greenaway frågar ut dem om vad de tror om Rembrandts intentioner. Intressant grepp. Greenaway gör inte fiktion som alla andra och inte heller dokumentärer. Här blir således inte bara Rembrandt utan även Greenaway och karaktärerna från "Nattvarden" utredare, detektiver och åklagare.

| 6 november 2009 18:05 |