Soul Kitchen 2009
Synopsis
Info
Roande glädjespridare
I "Soul Kitchen" får vi följa grekisktyska restaurangägaren Ziros, som har en populär sylta där han serverar halvfabrikat till nöjda kunder. När han får för sig att anställa den skickliga, men totalt galna, kocken Shayn försvinner hans stamkunder. På jakt efter nya besökare och pengar får han hjälp av sin kriminella, men väldigt snälla bror Illias och servitrisen Lucia.
Den som väntar sig något i likhet med Akins "Vid himlens utkant" eller "Mot väggen", som för övrigt får mig att störtgråta, kommer att bli besviken. Det här är en komedi, även om den innehåller en hel del tragik. Men det är också lätt att känna igen Akins filmspråk, med en perfekt rollbesättning av de udda men mångbottnade karaktärerna. Fotot visar en kärlek till staden Hamburg, som vi även kan se i "Mot väggen". Filmen är full av stadsvyer och man kan känna Ziros ångest över att eventuellt behöva lämna Hamburg.
Både Adam Bousdoukos, som spelar Ziros och Birol Ünel, som spelar Shayn var med i "Mot väggen". Att Fatih Akin tar med dem i "Soul Kitchen" är lätt att förstå för de är båda utmärka. Särskilt Birol Ünel gör sin knivkastande kock på ett fenomenalt sätt. Även Moritz Bleibtreu är imponerande i hur han framställer Illias som inbrottstjuven som skäms över sitt yrkesval och gör vad som helst för tjejen han är kär i. Han sågs nyligen i rollen som Goebbels i "I ondskans tjänst", där han tyvärr spelade över rejält.
Humorn blir emellanåt slapstickbetonad med ryggskott, snubbelscener och grekiska skäggiga gamla gubbar. Och vi vet alla att man ska akta sig för blonderade tyskar med muskulösa gorillavänner. Dessa scener är dock inget som tar över utan den bestående känslan är att "Soul Kitchen" är en rolig och varm film om kärlek, broderskap och vikten av att aldrig ge upp.
Fatih Akin, som själv har turkiska föräldrar, har i flera filmer skildrat kulturkrocken för turkar som bor i Tyskland. I "Soul Kitchen" har huvudpersonerna grekiskt ursprung, men Turkiet får en liten plats även här när Ziros besöker benknäckar-Kemal.
Soundtracket får man förstås inte glömma bort för det lär göra filmen till en ännu större hit. Det innehåller mestadels soulmusik, men även reggae och balkanmusik. Musiken tar med oss på Soul Kitchens förvandling från sunkhak till ett ställe som verkligen har själ. Efter att ha sett "Soul Kitchen" kan jag bara konstatera att jag vill ser mer av Fatih Akin.