The Face of the Enemy 2010
Synopsis
Erik Pauser vänder på perspektivet och låter män och kvinnor på den vietnamesiska sidan berättas. De kallar kriget för "Det Amerikanska kriget" och det är starka berättelser om brutala strider, stupade kamrater, om effekterna av det kemiska stridsmedlet agent orange och kampen att leva vidare efter kriget.
Info
Ett hopkok av livsöden
Ett oändligt antal filmer har gjorts om vietnamkriget. Ett krig som i dag kan kännas både uttjatat och avlägset rent tidsmässigt. Ändå är "The Face of the Enemy" något så ovanligt som en dokumentär berättad utifrån vietnamesiska krigsveteraners perspektiv. Erfarenheter som i ett hopkok av autentiska filmklipp och fotografier tar med sig publiken på en historisk resa till nord- och sydvietnam under åren mellan 1959-1975.
I filmen får vi bland annat träffa vietnamesiska commandosoldater, fältläkare, krigsfotografer, gerillasoldater och civila. Utan att moralisera eller skriva tittaren på näsan låter regissören Erik Pauser människoödena framträda, tala för sig själv. Och då får man inte glömma att fler än fyra mijoner vietnameser dog under kriget. Den som väntar sig tung ammunition och skarpa lägen kommer bli besviken, även sådana bilder också visas lite i förbifarten.
Men kameran ryggar aldrig tillbaka för det som kan upplevas som obehagligt eller stötande. Tonen tycks snarare vilja säga att så här blev det, på gott och ont. En central roll i filmen spelar också kvinnorna som inte minst fått bära tunga ok, i form av splittrade familjer, sjuka barn och infertitilet, för att nämna några. En sekvens som särskilt berör handlar om en svårt sjuk flicka som talar om sina drömmar att bli sångerska. Föräldrarna har bara en dröm kvar, att kunna göra begravningsplatsen värdig.
Erik Pauser har tidigare gjort en konstfilm som vietnamveteranen Roman Martinez och hur hans erfarenheter påverkat hans familjeliv. Vilket säkerligen påverkat det omfattande researcharbete som måste legat bakom "The Face of the Enemy".
Jag fascineras av den styrka många av veteranerna hittat inom sig. För det flesta var striderna långt ifrån utkämpade på slagfältet. Det som kom efteråt var i många fall svårare, sjuka och invalidiserade barn, döda kamrater och familjemedlemmar och förstörda marker. På sätt och vis blev generationen som kom efteråt de verkliga krigsoffren, vilket filmen också visar.
På det hela taget fängslar berättelserna. Trots att man alltså kan ifrågasätta aktualiteten.
Den 23 maj visas The Face of the Enemy tillsammans med filmen "Den Nya Tiden" under titeln Dokusoppa. Två filmer, soppa och samtal med bland annat regissören Erik Pauser.