The North Sea 2021

Action Drama Thriller
Norge
104 MIN
Norska
The North Sea poster

Synopsis

En oljeplattform sjunker plötsligt och oväntat utanför Ormen Langefältet. Forskare försöker desperat hitta lösningen på den till synes oförklarliga händelsen. Hela landet håller andan när det visar sig att olyckan bara är början på något mycket allvarligare. Det blir ett mänskligt drama om liv och död när tusentals oljearbetare plötsligt fastnar på plattformar över Nordsjön. Den största räddningsaktionen i Norges historia är ett faktum.
Ditt betyg
2.7 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nordsjøen (The Burning Sea)
Digitalpremiär
30 maj 2022
Språk
Norska
Land
Norge
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

3 juni 2022 | 19:30

Norsk katastroffilm i Michael Bay-anda - fast bättre

Om du var tveksam till skandinavisk katastroffilm så är Norges senaste bidrag om en oljekatastrof ännu ett bevis på att de är minst lika kompetenta i genren som Hollywood.
Länge var Hollywood och inte minst filmskapare som Michael Bay och Roland Emmerich de främsta - om än kanske inte de bästa - när det kom till att leverera påkostad katastroffilm. Senaste åren har norska filmbolaget Fantefilm gett oss kanske lite förvånansvärt sevärda rullar inom genren som ”Vågen” och ”Jordbävningen” (vars regissör John Andreas Andersen även signerat denna). Nu kommer ännu en, ”Nordsjøen” (som lite bisarrt fått svenska titeln ”The North Sea”) och det är återigen tacksamt snygg, spännande underhållning.
 
Utgångspunkten är bland det mest norska som finns - oljan. När en oljeplattform sjunkit sänds Sofia (Kristine Kujath Torp) och Arthur (Rolf Kristian Larsen) - operatörer av undervattensrobotar - ut för att hitta eventuella överlevande. Vad de istället hittar är något som bara är början på utvecklingen till en katastrof som hotar både hela Norge och närliggande länder. Dessutom ser det ut som om en plattformsarbetare oavsiktligt lämnats kvar under en evakuering. Finns det tid - och möjlighet - att rädda honom?
 
Det är dramatiskt värre och det hjälper att man använder sig av något så närmare den norska verkligheten än exempelvis meteorer. Kan man bara lite om norsk kultur så vet man hur vanligt arbete på oljeplattformar är och hur mycket olja som utvinns, och farorna kring det. Filmen tar ett fall av värsta scenario (även om riktiga, liknande olyckor skett) och förstorar det tills de realistiska gränserna tänjs en aning.
 
Man anar starka Michael Bay-vibbar och det liknar absolut en påkostad Hollywood-produktion med imponerande effekter. Här finns också några av de mest välbekanta ingredienserna - auktoriteter som tvingas ta tuffa beslut till arbetarnas förtret, kärnfamiljen som symboliseras av söt unge som tålmodigt väntar på förälders återkomst, den svettiga tidspressen och kampen mot klockan... ja, vi har sett det förut.
 
Samtidigt ger den norska miljön och språket en mer jordnära känsla man enklare kan relatera till. Skådespelarna, inte minst suveräna stjärnskottet Kujath Thorp (”Ninjababy”, ”Den största förbrytelsen”), lyfter dialogen och de på pappret stereotypiska karaktärerna blir människor av kött och blod man bryr sig om. Norska veteraner som Bjørn Floberg (”Kingsman: The Secret Service”) och Anneke von der Lippe (”Atlantic Crossing”) lånar ut talanger till lite otacksamt små roller som stressade oljechefer.
 
Det gör knappast saken värre att det leveraras action på hög nivå och intensivt spännande situationer. Explosioner och vågor liknar hotfulla monster. Sedan finns kul detaljer som att det är en stark, kvinnlig hjälte som för en gångs skull ska rädda sin man eller att filmen lyckas inkludera ett miljövänligt perspektiv utan tjatiga pekpinnar. Det är tveksamt om den lyckas höja intresset för klimatpolitik i stil med Al Gores ”En obekväm sanning” - men som katastroffilm är den träffsäker, kittlande underhållning som borde göra Hollywoods actionregissörer gröna av avund.
| 3 juni 2022 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The North Sea
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu