Wallander - Firewall 2008
Synopsis
Info
Bra Branagh i tamt mysterium
Att det svenska deckarundret tagit både Frankrike och England med storm är knappast någon nyhet, som bekant går ju "Män som hatar kvinnor" upp rekordstort i Frankrike nu i vår. Men att brittiska BBC, ofta kallat för världens främsta tv-bolag, tar sig an svenska 90-talsklenoden Kurt Wallander och gör en påkostad miniserie med ingen mindre än Kenneth Branagh i huvudrollen får nog ändå en och annan svensk att sträcka på sig lite extra av stolthet. Men hur står sig egentligen britternas version av Skånes mesta polis mot våra egna löpande band-produktioner? Ganska bra visar det sig.
Nu finns det naturligtivs en liten detalj som överskuggar allt annat i sammanhanget. Allt är inspelat på plats i Skåne men alla skådespelare är britter och pratar följdaktligen dialektfri engelska utan ett spår av skandinavisk touch. Det tar sin lilla tid innan man vänjer sig vid synen av en allvarlig Kenneth Branagh presentera sig som "Kort Wollandeer" och berätta att han kommer från "Istadt". Men det smått surrealistiska upplägget bleknar snart när britternas hantverksskicklighet tar överhanden. För det här är fantastiskt välproducerad kvalitets-tv som inte skulle skämts för sig på bio. Regissörerna Philip Martin och Niall MacCormick har tillsammans med fotografen Anthony Dod Mantle ("Slumdog Millionaire", "The Last King of Scotland") fångat de vackra skånska slätterna på ett imponerande sätt för att rama in hemskheterna som den gode detektiven försöker nysta upp.
Kenneth Branagh är inte helt oväntat riktigt bra som Wallander själv (så länge man kan bortse från språkfrågan). Han gör en om möjligt ännu tröttare och mer uppgiven polis än vad vi är vana att se honom som i Krister Henriksson och Rolf Lassgårds versioner, och det funkar alldeles utmärkt. Men inte bara Branagh gör bra ifrån sig, hela ensemblen består av kvalitetsskådespelare in i minsta biroll. Därför är det lite tråkigt att det som inte är av allra högsta klass är så pass centralt: nämligen handlingen.
I "Firewall" börjar Wallander undersöka ett till synes oprovocerat mord på en taxichaufför bara för att dras in i en virvel av händelser med dramatiska efterverkningar långt utanför Ystad. Men själva detektivarbetet tar aldrig riktigt fart utan består mest av mobilsamtal som leder både Wallander och publiken vidare till nästa hållplats i berättelsen. Det här gör att man under filmens första hälft mest beundrar ytan och inte innehållet. Datorer spelar en avgörande roll i filmen och här lyckas tyvärr inte rävarna på BBC något vidare med trovärdigheten, en ganska onödig miss kan man tycka. Men mot slutet tar det fart och när Branagh irrar omkring i en dimmig bokskog med Sig-Sauern i högsta hugg blir det till och med riktigt spännande.
Trots ovanstående invändningar är "Firewall" en på många sätt en imponerande omtolkning av vår ångestfyllde mellanmjölkspolis och att det redan ryktas om att tre nya filmer ska spelas in i Ystad under sommaren får därmed anses vara riktigt goda nyheter.