Film

Skribent

Daniel Berglund

3 juli 2024 | 17:30

10 bästa filmerna att streama på SVT Play i sommar

Sommaren är här och solvädret drar in. Vi listar 10 riktigt bra filmer som finns på SVT Play, från odödliga klassiker till moderna publikfavoriter.
Nu börjar folk få lov och ledighet - vilket gör att man äntligen får lite tid att spendera med familj och vänner. Möjligheten har kommit att se några av de klassiska filmerna du har missat. SVT Play laddar upp med en hel mängd nya filmer så att fredagsmyset är räddat. Det som listas här nedan är inte nödvändigtvis somriga filmer i sig, utan snarare ett urval av det bästa som SVT Play erbjuder.
 
Det var såklart supersvårt att välja enbart 10, så några extra rekommendationer kanske smyger sig med i texten lite här och var. Inom parentes skrivs även datumet då filmen kommer till SVT Play - och kom ihåg att allt ligger på streamingtjänsten i bara 30 dagar!
 

Gone Girl (2014) - premiär 5 juli

 
 
David Fincher har många bra filmer på nacken, och detta är en personlig favorit. Vi får följa läraren Nick som upptäcker att hans fru har försvunnit. Allmänheten börjar undra över Nicks apati gentemot händelsen, och en djupt komplex intrig utvecklar sig.
 
Filmen är en rejäl thriller som du sent lär glömma, med en rollista inkluderande Ben Affleck, Rosamund Pike, och Neil Patrick Harris. Deras skådespelarinsatser är i mitt tycke deras bästa någonsin, vilket ges i uttryck i filmens starkt emotionella scener. Har du inte sett denna moderna klassiker ännu, så är det dags i sommar!
 

Afrikas drottning (1951) - ute nu

 
 
Vi åker tillbaka i tiden till 50-talet, då John Huston (som under sin karriär mottog hela 15 Oscarsnomineringar - snacka om ett kulturarv) precis har visat sin senaste film “Afrikas drottning”. Allmänheten prisar Katherine Hepburn och Humphrey Bogarts skådespeleri för sina roller som en missionär och en ångbåtsförare i Belgiska Kongo. Bogart tar därefter emot en Oscar för bästa manliga huvudroll, och hela produktionslaget glädjer sig åt fyra nomineringar.
 
Publiken kan inte sluta att prata om den dramatiska striden mellan en ångbåt och ett tyskt krigsskepp.
 

Min pappa Marianne (2020) - premiär 9 augusti

 
 
Det finns ett antal gamla svenska klassiker på SVT Play såsom “100 dragspel och en flicka” (1946), och “Mannen på taket” (1976), där den sistnämnda rekommenderas för dig som gillar kriminalare. “Min pappa Marianne” är nyare och har blivit uppmärksammad för Rolf Lassgårds skildring av pappa Marianne. Berättelsen handlar om journalisten Hanna vars pappa börjar identifiera sig som Marianne - och resultatet blir en feelgood-film om bli älskad för den man är och om att vara sig själv.
 
För dig som är intresserad så kommer det många filmer på HBTQI-temat under Prideveckan i sommar.
 

Föraktet (1963) - premiär 5 juli

 
 
Nu snackar vi riktiga klassiker. Det var denna film som gjorde mig intresserad av Jean-Luc Godard och hans regi-stil där han bryter med alla möjliga regler, såsom narrativ progression.
 
“Föraktet” är fransk-italiensk och handlar om regissören Fritz Lang som ska göra en filmatisering av Odyséen. Detta blir alltmer komplicerat när manusförfattaren Paul får problem med sin fru Camilla - delvis på grund av just Fritz Lang. Det är svårt att förklara Godards geniala filmskapande, så du får helt enkelt ge det ett försök och avgöra vad du själv tycker.
 

Weathering with You (2019) - premiär 19 juli

 
 
Detta är något utöver det vanliga. Det finns få som så väl använder sig av - och sträcker - animationens gränser såsom regissören Makoto Shinkai. Geniet ligger bakom de mästerliga filmerna “Your Name”, “The Garden of Words”, och senaste “Suzume”. SVT Play gör det alltså möjligt för dig att se “Weathering with You”. Shinkais filmer är helt perfekta för dig som gillar Studio Ghibli, och om du kanske inte känner att animation är för dig så är detta ändå en bra ingång i japansk filmkonst.
 
Sextonåriga pojken Hodaka rymmer från sitt problematiska hem till Tokyo, där han träffar den föräldralösa tjejen Hina - som dessutom kan kontrollera vädret.
 

Ett rum med utsikt (1985) - ute nu

 
 
En film som annars kan vara svår att hitta i streamingvärlden är den romantiska klassikern “Ett rum med utsikt” - som numera alltså finns på SVT Play. Kostymdramat utspelar sig på edvardiansk tid, med en ung Helena Bonham Carter och Julian Sands i huvudrollerna.
 
När Lucy (Bonham Carter) kommer till Florens och inser att hon hamnat i ett rum utan utsikt (gissa varifrån de fick titeln..) så hjälper George (Sands) till att ställa saker till rätta. Utsikten som jag som åskådare älskar är när Dame Maggie Smith och Dame Judi Dench går in i sina roller och visas på bild! Vill du ha fler liknande filmer så finns även “Jane Eyre” och “Stolthet och fördom” på SVT Play i sommar.
 

Train to Busan (2016) - premiär 12 juli

 
 
Kanske blir du lite förvånad över att denna film finns på listan - eller så har du aldrig hört talas om den. Det kommer faktiskt en del skräckfilmer på SVT Play nu, i det som de själva kallar för “monstersommar”. Vi finner allt från “Night of the Living Dead” och “World War Z” till just “Train to Busan” - som är min personliga rekommendation.
 
Yeon Sang-ho står för regi till denna sydkoreanska zombiefilm, där Gong Yoo spelar huvudrollen. Fondförvaltaren Seok-Woo är en separerad pappa vars dotter vill spendera sin födelsedag med sin mamma istället. Han bestämmer sig för att åka med tåg till Busan för att överlämna barnet, men en infekterad kvinna springer på tåget precis när det lämnar stationen. Så börjar denna actionfyllda apokalyps. Filmen är djupt emotionell och en av de bästa zombiefilmerna i mitt tycke.
 

Det stora blå (1988) - premiär 2 augusti

 
 
Som den frankofil jag är så måste jag ju ha med “Det stora blå”. Kanske älskar du precis som jag regissören Luc Besson (“Léon”, “Lucy”) eller skådisen Jean Reno? Isåfall har du tur!
 
Låt inte filmens genre sport avskräcka dig - detta är en fantastisk film om två vänner (spelade av Reno samt Jean-Marc Barr) som kan beröra dig på djupet (djupet… som i havet… aja du fattar). Vännerna delar en passion för fridykning och när de utmanar sitt öde träffar en av dem Johana (Rosanna Arquette) - vilket ger upphov till ett romantiskt drama. Ta vara på möjligheten nu i sommar - och se denna vackra film.
 

Jakten (2012) - ute nu

 
 
Jag ska erkänna att jag till en början inte trodde att “Jakten” skulle vara för mig. Men tji fick jag - detta kändes som ett mästerverk. Mads Mikkelsen spelar den separerade Lucas, en förskollärare som blir anklagad för sexuellt övergrepp mot ett av barnen. Hela byn bryter ut i hysteri och regissören Thomas Vinterberg lyckas perfekt fånga Lucas känslor med väl genomtänkta kameravinklar. Närbilderna ger ett intimt fokus på karaktärerna och musiken bidrar till en spänning som håller en på tårna.
 
Filmen har blivit internationellt hyllad av både kritiker och allmänheten, så har du inte sett den än så är det dags.
 

Cykeltjuven (1948) - premiär 2 augusti

 
 
Vi avslutar med en italiensk neorealistisk film regisserad av Vittorio De Sica. En riktigt dunder-klassiker. Medlidande och emotionella prövningar är två teman som De Sica genom sin berättelse så utförligt förmedlar. Protagonisten Antonio gör sitt bästa för att överleva efter andra världskrigets slut. När han äntligen får ett jobb blir hans cykel - som han behöver för jobbet - stulen. I ett försök att få tillbaka den utforskar han staden tillsammans med sin son. Det är många som anser att detta är den bästa filmen genom tiderna, och jag förstår varför de tycker så.
 
Avslutningsvis finns det alltså många nya filmer på SVT Play som förtjänar att ses! Tyckte du att det var tunt med svenska förslag så kan jag också rekommendera “Paradiset brinner” (9 augusti) som förra året vann en guldbagge för bästa film. Jag inser också att de listade filmerna inte var så lättsamma, så söker du komedi har vi svenska “Tårtgeneralen” och “Vi Fara till Sahara” (båda ute nu) med Helan och Halvan. Jag önskar dig flera härliga filmkvällar och en fantastisk sommar!
 
Var det någon av dessa du inte sett ännu? Har du någon favoritfilm att se på sommaren? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!
| 3 juli 2024 17:30 |