Själv är jag född på 70-talet så inte ens jag har fått uppleva originalsändningarna av många av serierna på kommande lista. Men tack vare just en mängd repriser har jag under årens lopp ägnat en hel del tid åt just deckarfrosseri. Jag var dock hyggligt med under 80-talet så jag är alltså inte helt blöt bakom öronen i sammanhanget. Anledningen till att jag yrar så mycket i just 70-talet och 80-talet är att listan mest pryds av serier från dessa två årtionden. Detta är väl egentligen ingen slump då det var under just dessa decennier som deckarserierna hade sina gyllene år.
TV:s deckargenre lär nog dock aldrig dö ut, det kommer nya serier i ämnet lite då och då och på senare år har dessutom en hel del reboots av gamla klassiker dykt upp. Både på gott och ont, okej då, mest på ont. Detta gäller dock inte endast i TV-seriernas värld, även Hollywood har plockat upp och dammat av en hel del deckare och på senare tid tilldelat dem helt egna filmer. Om detta kan man naturligtvis tycka vad man vill, men just nu hör det inte hit, för på denna lista har jag endast valt att lista klassikerna, det vill säga originalen. Nu kan vissa av dessa vara renodlade poliser och inte just deckare eller privatspanare, men dessa serier går ändå under samma genre så nu ska vi inte vara så petiga. Nog jiddrat, nu kör vi!
10. "Cannon" (1971-1976)
Den gamle privatdeckaren Frank Cannon tillhör tveklöst en av mina favoriter då det kommer till just gamla hederliga deckare. Så här på efterhand känns det lite som att denne filur ändå fick stå lite i bakgrunden av de mer större och välkända titlarna. Då det begav sig var dock denna serie rätt stor och det var även skådespelaren William Conrad vilken gestaltade Cannon, en riktigt grym skådis som tyvärr inte finns med oss längre (1920-1994). 1980 producerade ABC en uppföljande TV-film kallad "The Return of Frank Cannon", annars blev det totalt 124 avsnitt av själva TV-serien.
9. "Murder She Wrote"/"Mord och inga visor" (1984-1996)
Det var på vippen att just den här deckaren fick grönt ljus till en nyversion så sent som förra hösten. I denna skulle Viola Davis tacklat rollen som den nu mer eller mindre legendariska amatördetektiven tillika författaren Jessica Fletcher. En roll som Angela Lansbury gjorde med stor bravur och som hon för alltid kommer att förknippas med. Jag bad en bön att det aldrig skulle bli av, Angela Lansbury bad nog också en bön och se, den blev aldrig av, hurra för det. "Murder She Wrote" är så bra som den är och håller alla gånger än idag. Den sändes ju trots allt ända fram till 1996, vilket i sig gör denna serie till den "färskaste" av dem alla här på listan. 12 säsonger med sammanlagt 264 avsnitt blev det, inte så illa pinkat!
8. "Kojak" (1973-1978)
Ännu en deckare man har varit inne och tallat på vad det gäller en omstöpning. 2005 gjordes ett försök med Ving Rhames i rollen som Detective Lieutenant Theo Kojak. Det gick inget bra och så var det med den saken. Det är nog väldigt svårt att göra nya versioner på sådana här ikoniska figurer där skådespelare varit så pass starkt förknippade med sina rollfigurer. Ja för man får väl ändå säga att även Telly Savalas var grymt förknippad med Kojak? Denne flintskallige och klubbslickande (no, don´t go there!) polis. Hursomhelst en riktigt skön deckare som jag gärna återkommer till då tillfälle ges. Det blev sammanlagt 5 säsonger vilka resulterade i 118 avsnitt.
7. "The Saint"/"Helgonet" (1962-1969)
I och med Simon "The Saint" Templar tar vi oss tillbaka ända till 60-talet. Helt klart en av de mest kända karaktärerna på listan och en av Storbrittaniens största framgångar någonsin. Egentligen var väl Simon Templar mer en slags äventyrare än vad han var en detektiv eller polis, men jag tycker ändå den här serien platsar på en sådan här lista. Roger Moore lär i det stora hela alltid förknippas med James Bond, men jag skulle vilja påstå att han, åtminstone i mångas ögon, förknippas minst lika starkt med just Simon Templar. Faktum är att Moore tillfrågades att spela Bond före både Connery och Lazenby. Enligt rykten hindrade dock hans kontrakt med brittiska ITC (vilka sände "The Saint") honom från att ta rollen. 1996 gjordes en film ("The Saint") med Val Kilmer i titelrollen, den mer eller mindre floppade. Just nu pågår ett projekt att återuppliva själva TV-serien där faktiskt gamle Moore ska ha en mindre roll. Ifall projektet fortfarande är levande (det har släppts en trailer) är jag dock väldigt osäker på. Originalserien "The Saint" sändes i sex säsonger som resulterade i 118 avsnitt.
6. "The Persuaders!"/"Snobbar som jobbar" (1971)
Återigen Roger Moore och här med vapendragaren tillika kollegan Tony Curtis. Ja och återigen en serie där huvudkaraktärerna mer är äventyrare, till och med playboys, än vad de är renodlade detektiver eller poliser. Jag hävdar dock återigen att TV-serien utan större snack faller in under just deckargenren, ja jag är envis. Dessutom vill jag bestämt ha med denna gamla goding på listan, den är ju så härlig. Bara den svenska översättningen av titeln, fantastisk! "Snobbar som Jobbar" stack dessutom ut på sin tid genom att serien inte endast var inspelad i ett land. Här hade de inspelningsplatser både i Frankrike, Italien och Storbrittanien, en internationell serie helt enkelt och på sin tid en mycket påkostad och dyr sådan. Detta kanske kan ha bidragit till att det endast blev en säsong? Förmodligen. Det finns faktiskt endast 24 avsnitt av denna gamla klassiker, trist men sant.
5. "Jake and the Fatman"/"Rättvisans män" (1987-1992)
Kommer ni ihåg att gamle "Cannon", med skådespelaren William Conrad i titelrollen, startade denna lista? Okej, här är han alltså igen. William Conrad alltså, inte Frank Cannon. I denna helmysiga deckare spelade han nämligen åklagaren J.L. "Fatman" McCabe som tillsammans med vapendragaren tillika detektiven Jake Styles (Joe Penny) löste olika knepiga fall. Ja och då han inte gjorde det gosade han mest med sin bäste vän Max, hans minst sagt porträttlika bulldog. "Jake and the Fatman" bjöd på en massa värme, humor och dramatik, serien hade dessutom hjärtat på det rätta stället genom hela sin livslängd. Fem säsonger blev det då det begav sig, som tillsammans resulterade i 106 sköna avsnitt.
4. "Baretta" (1975-1978)
Keep your eeeeeye on the sparrow! Ja ifall man nu inte känner igen den här serien och dess karaktärer och kakadua så lär man väl åtminstone känna igen dess minst sagt välkända ledmotiv? Tänkte väl det, good old Sammy Davis, Jr. Nåväl, frågan är ifall Robert Blake, vilken gjorde titelrollen som polisen Anthony Vincenzo "Tony" Baretta, numer är mest känd för just denna roll eller för det äktenskapskaos, som bland annat innefattar ett ev. mord, som på senare år färgat hans liv? Nu tänker jag inte gå in mer på detta, men det är i vilket fall som helst mycket tragiskt. TV-serien "Baretta" är dock trevligare, visserligen rätt våldsam och realistisk för sin tid, men jag väljer ändå att kalla den för just trevlig. 4 säsonger som tillsammans utgjorde 84 avsnitt blev det innan ridån föll.
3. "Streets of San Francisco" (1972-1977)
Här har vi en riktig gammal goding, i huvudrollerna; Karl Malden och Michael Douglas! Detta blev för övrigt Michael Douglas stora genombrott, serien gästades dessutom av ganska roliga och på den tiden relativt okända skådisar, eller vad sägs om bland andra Don Johnson, Tom Selleck, Leslie Nielsen, James Woods, Larry Hagman, Nick Nolte och självaste Arnold Schwarzenegger som en mordisk bodybuilder, sicken prestation! Skämt åsido, "The Streets of San Fransisco" är verkligen en riktigt skön serie som bokstavligen osar av nostalgi! 1992 gjorde en återföreningsfilm för TV kallad "Back to the Streets of San Fransisco" där samtliga, förutom Douglas, medverkade. Douglas var nämligen på den tiden en alldeles för stor och het filmstjärna för att göra TV. Idag är det nog dock andra toner. "The Streets of San Fransisco" rullade på i fem säsonger som tillsammans bjussade på 121 avsnitt.
2. "Miami Vice" (1984-1989)
Michael Manns enormt framgångsrika deckare "Miami Vice" lär vara en av de mest kända TV-serierna på denna lista. Förmodligen en av de mest kända TV-serierna överhuvudtaget. Don Johnsons Sonny Crocket och Philip Michael Thomas Rico Tubbs är väl en deckarduo om något? Sicken kemi. Ja och ska vi sätta oss och snacka gästskådisar här får jag hålla på i timmar, ni får helt enkelt googla. Jag kan dock säga att det är imponerande och det är även seriens soundtrack. De artister som verkligen var något på 80-talet fanns med någonstans i "Miami Vice" och fanns de inte med så skulle de garanterat viljat varit det. Om det osar något om "Miami Vice" så är det 80-tal, ingen annan TV-serie, eller film heller för den delen, kan nog förknippas så starkt med 80-talet. Dessutom var serien oftast väldigt välskriven, snygg och smart, helt klart en deckare som förtjänar att trängas här i toppen! För mig stavas detta n-o-s-t-a-l-g-i. En film gjordes 2006 men den kom, som väntat, inte alls i närheten av serien. "Miami Vice" förtrollade i fem säsonger vilka summerade upp i 111 neonlysande avsnitt.
1. "Magnum P.I" (1980-1988)
Japp, mannen, myten, mustaschen, hawaiiskjortan, legenden Thomas Magnum får äran att toppa denna deckarindränkta topplista. För mig har "Magnum P.I." alltid varit deckaren med stort D och under den större delen av 80-talet höll denne minst sagt charmige privatdetektiv mig som sällskap. Nostalgin och till och med "kamratbanden" vet alltså inga gränser här. Tom Selleck är liksom förevigad med denna roll, i alla fall för mig och snälla filmbolagspampar; låt Magnum vara! Det var dock inte endast Thomas Magnum som var en färgstark karaktär i serien, hela gänget bestod av störtsköna karaktärer; TC Calvin (Roger E. Mosley), Rick Wright (Larry Manetti) och självklart den snobbige britten Jonathan Quayle Higgins (John Hillerman) bidrog samtliga till en riktigt härlig och äventyrlig stämning. Detta är för mig, helt utan krusiduller, en självklar list-etta. "Magnum P.I." sändes i hela 8 säsonger som tillsammans serverade oss 162 färgsprakande avsnitt.
Här har ni en bunt till gamla deckare som hamnade utanför listan; "Starsky & Hutch", "Hunter", "Cagney & Lacey", "The A-Team", "Columbo", "Hawaii Five-0", "Barnaby Jones", "Miss Marple", "Perry Mason", "Poirot", "Chalies Angels", "Remington Steele", "En Röst i Natten", "Dragnet" m.fl. m.fl. m.fl.
Ifall ni skulle göra en tio-topplista på era gamla favoritdeckare, hur skulle den då se ut? Kommentera gärna nedan!