Film

Skribent

Emil Skelterwijk

27 augusti 2024 | 17:30

10 saker du kanske inte visste om "Superhjältarna"

Pixars första film med människor i huvudrollerna - Superhjältarna (The Incredibles) - fyller 20 år! Det vill vi på Moviezine och Mera Animerat Podcast fira med en lista på saker du kanske inte visste om detta muskelpaket till film!

1. Originaltiteln var från början The Invincibles

 
I boken “1000 Facts about Animated Films” finns det några intressanta fakta om The Incredibles. En av dessa fakta är att The Incredibles nästan kallades The Invincibles.
 
Vad som är ännu mer intressant är att kodnamnet för filmen (det namn som studior kallar filmer när de inte vill att någon ska veta vad de jobbar med) helt enkelt var Tights.
 
Vi är glada för att de valde The Incredibles istället för The Invincibles eller Tights. Men den tidiga titeln får en ändå att undra: är familjen Parr oövervinnerlig?


 

2. Regissören spelar Edna Mode

 
Edna är filmens berömda modedesigner för superhjältar. Från början fanns det skådespelare som var tänkta att göra Ednas röst (Lily Tomlin), men under produktionen fyllde regissören Brad Bird ("Järnjätten", "Råttatouille") i som Ednas röst. Till slut bestämde sig filmskaparna för att hans tolkning var alldeles för rolig för att släppa.
 
 

3. Det är den enda Pixar-filmen där den berömda Pizza Planet-bilen inte är med

 
Pizzabilen från Pizza Planet i Toy Story har sedan dess dykt upp i varje Pixar-film – den syns till och med som en träfigur i Brave. Men av någon anledning är den frånvarande i The Incredibles; åtminstone har ingen hittat den. Kanske något du kan leta efter nästa gång du ser filmen?
 

4. Pixar ville inte göra filmen

 
När Brad Bird först kom till Pixar med sina idéer, var de lite nervösa och trodde att det skulle bli alldeles för dyrt för att någonsin göra vinst. Som svar frågade Brad Bird om han kunde få göra filmen med deras minst populära animatörer – eller åtminstone de som var minst benägna att stanna på företaget eller följa reglerna. Han trodde att de skulle vara mer öppna för att experimentera, och han hade rätt.
 
Ursprungligen var det också tänkt att filmen skulle vara i 2D-animation, som Disneys klassiker, och dessa idéer kan man se i illustrationerna under eftertexterna.
 

5. Skurken var baserad på regissören

 
Det är ingen hemlighet att många animatörer modellerar sina karaktärer från riktiga människor. Så var fallet med Syndrome. Schemat och deadlines för att få "Superhjältarna" på bio i tid innebar att animatörer fick arbeta långa timmar under Bird. Animatörerna bestämde sig för att ta ut det på honom genom att göra skurken visuellt lik Brad Bird.
 
 
I en intervju svarade Bird på en fråga om det: "Ja, men naturligtvis, eftersom jag var en idiot, märkte jag inte det förrän det var väl i produktion," sa han. "Jag tror inte att jag ser ut så, men alla skrattade lite bakom min rygg."
 

6. "No Capes"-regeln fanns där av en anledning

 
I filmen ger Edna en berömd monolog om hur superhjältar inte ska bära mantel för att de kommer att få en dödad på olika sätt. Men det är inte bara till för ett roligt och minnesvärt skämt.
 
Den verkliga anledningen till att det inte finns några capes? De är väldigt svåra att animera! Liksom hår, mänskliga rörelser och andra knepiga saker i filmen, skulle en mantel ta mycket tid och ansträngning att bli rätt, och Brad Bird bestämde sig för att undvika dem av just denna anledning.
 

7. Brad Birds eget liv speglas i filmen

 
Regissören ville göra en film om superhjältar, men insåg inte hur mycket hans egna erfarenheter skulle påverka dem. Under arbetet med filmen blev han äldre och började fundera på hur han skulle balansera sitt arbetsliv med sitt familjeliv, precis som Mr. Incredible kämpar med sin identitet. Han har också sagt att han såg sin egen pappa som en superhjälte som var tvungen att ha ett vanligt kontorsjobb som alla andra, men som i själva verket var kapabel till mycket mer.
 

8. Violet var skallig nästan hela processen

 
Tekniken som krävdes för att göra Violets långa hår var fortfarande en ny och tidskrävande process som inte slutfördes förrän i slutet av produktionen.
 
 

9. Brad Bird hade idén väldigt länge


 
Brad Bird började utveckla sin idé om superhjältefilmen redan 1993! Det tog honom sju år att äntligen få den i produktion och sammanlagt 11 år att släppa den. Men väntan var värt det, och allt Brads hårda arbete gav resultat!
 

10. Elastigirl fanns redan innan

 
Helen Parr är känd som Mrs. Incredible och det finns en anledning till detta. Elastigirl, Helens superhjälte-alter ego, har nämligen samma namn som en existerande superhjälte från DC (Elasti-Girl) med liknande krafter. Båda hjältarna kan förändra sina kroppar på ett övermänskligt sätt, och DC var inte nöjda med likheterna. Därför kallas hon endast Mrs. Incredible i marknadsföringen.
 
Mer intressant fakta och trivia om "Superhjältarna" kan du höra i veckans avsnitt av Mera Animerat Podcast där vi firar denna 20-åriga film ordentligt! Lyssna nedan:
 
| 27 augusti 2024 17:30 |