Är du uppväxt framför TV:n på 80- och 90-talet så minns du med säkerhet "DuckTales" - woo-oo!
Vi i DuckTales-generationen (mer om den under punkt 5) jublade högt i veckan när Disney avslöjade sina planer för nya avsnitt. Lagom till 30-årsjubileet (nu känner jag mig rejält gammal!) år 2017 kommer Farbror Jaokim och knattarna tillbaka för nya äventyr.
Vi firar dessa kvacktastiska nyheter med att titta tillbaka på några mer eller mindre kända fakta om allas vår "Ankliv"… eller, vad hette den egentligen?
1. Serien sändes mellan åren 1987-1990 i totalt 100 avsnitt. I Sverige har den visats både som "Ankliv", "Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr" samt under originaltiteln "DuckTales". Förutom titelbytet har även knattarna haft lite olika röster: både Staffan Hallerstam och Monica Forsberg har dubbat trillingarna.
2. Avsnitten hämtar inspiration ur Carl Barks seriealbum, flera är till och med direkt baserade på dessa historier som skrevs redan på 1950-talet. Det var Barks som skapade Ankeborg och många av dess invånare så som Farbror Joakim och Björnligan. Men flera karaktärer kom till specifikt för TV-serien.
3. Hade TV-serien följt serietidningarna fullt ut så skulle Kalle Anka vara en del i "DuckTales". Men producenterna ville fokusera mer på den snåle skotske farbror Joakim istället. Det fanns också viss rädsla för att Kalles tal skulle vara svårt att förstå. Hans frånvaro förklaras med att han tog värvning i armén. Kalle Anka gästar i några avsnitt, och Sigge McKvack skapades som ett substitut.
4. Disney lade mer pengar på "DuckTales" än vad som var vanligt med dåtidens animerade TV-program. Det lönade sig. "DuckTales" omedelbara succé och banade väg för en lång rad nya serier, bland annat "Räddningspatrullen", "Luftens hjältar" och "Darkwing Duck".
5. TV-serien var en framgång över hela världen, men bara i Ungern hittar du begreppet "DuckTales-generationen". Det beskriver dem som var födda under tidigt 80-tal.
6. Farbror Joakims turkrona (egentligen en dime = 10 cent) tjänade han på att putsa skor i Glasgow som tioåring. Detta enligt Don Rosas "Life and Time of Scrooge McDuck". Årtalet har dock varierat mellan serietidningarna, ibland är myntet från 1857 och ibland från 1875. Värdet idag skulle kunna gå upp till 700 dollar (men för von Anka är det såklart ovärderligt).
7. Enligt det definitiva släktträdet, ritat av Don Rosa, är Joakim von Anka egentligen Kalles morbror. Kalle är i sin tur morbror till Knatte, Fnatte och Tjatte.
8. Skådespelaren John Harryson gjorde den svenska rösten till Joakim von Anka, men inte bara det. Han var också Dr. Snuggles, Nalle Puhs vän I-or, sheriffen i "Robin Hood" och Kloker i "Snövit". Bland mycket annat. Harryson dog år 2008, 82 år gammal.
9. Hans engelska motsvarighet är Alan Young, nu 95 år. Än idag gör Young rösten till Joakim von Anka, i TV-spel och enstaka tecknade filmer.
10. Den som lyckades klara "DuckTales"-spelet men ruinerade von Anka på kuppen, fick se det sällsynta alternativa slutet.
11. "DuckTales" gav ofta blinkningar mot populärkulturen - från Shakespeare till James Bond. Indiana Jones-filmen "Jakten på den försvunna skatten" var en stor inspiration för kompositören Ron Jones musik i serien…
12. …detsamma gäller nog för övrigt hela långfilmen "Farbror Joakim och knattarna i jakten på den försvunna lampan". Disneys första animerade långfilm utanför deras "Disney-klassiker" kom på bio sommaren 1990. Men den floppade, och uppföljarna som redan var planerade skrotades snabbt.
13. Häromåret korades Joakim von Anka till den rikaste påhittade karaktären i världen, med uppskattningsvis 65,4 miljarder dollar i pengabingen. Detta att jämföra med draken Smaug som vaktar "ynka" 54 miljarder i "Hobbit"-filmerna.
Bonus: Den klassiska vinjettsången, både den svenska och originalversionen, finns i lite olika varianter. (En av dem sjungs tydligen av artisten Bosson, minns ni honom?) Även vinjetterna har skilt sig åt med vissa klipp. Efter en diskussion bland våra läsare tidigare i veckan ska den här versionen ses som "den enda sanna". Så varsågoda: