Komedi är en svår genre. Det som var pajer i ansiktet och män som får slag i skrevet blev sperma i håret och sex med pajer. Idag har det mesta blivit gjort och det blir allt svårare att framkalla genuina skratt. Har man ärvt en dos skadeglädje och förmåga att finna komik i tyngre ämnen såsom döden, krig och missbruk så finns dock en hel del pärlor att välja mellan.
Under åren har klassiker som ”Arsenik och gamla spetsar”, ”Ladykillers”, ”Dr. Strangelove” och ”MASH” briljant visat att humor kan ha en mörkare sida. Vi har skrattat åt mord, våld, tonårsångest, sexuell perversion och andra dråpliga situationer i kultfilmer som ”Släng morsan av tåget”, ”Häxor, läxor & dödliga lektioner”, ”Fargo”, ”Happiness” och ”Welcome to the Dollhouse”.
Här är 15 andra sköna svarta komedier att lysa upp höstkvällarna med.
Cheap Thrills (2014)
Knappast den första eller sista filmen där folk utmanas till att göra allt värre saker för snabba pengar men en av de bästa. Här är det två gamla klasskamrater, båda i olika ekonomiska krissituationer i livet, vars återförening våldgästas av ett rikt par som erbjuder den gamla kompisduon löjligt höga summor för allt mer bisarra - och olagliga - uppdrag.
Delikatessen (1992)
Jean-Pierre Jeunets debut (med dåvarande parhästen Marc Caro) är en magnifik pärla som liksom många av regissörens verk utspelas i en postapokalyptisk framtid. Det råder extrem brist på mat och i synnerhet kött men en skrupelfri hyresvärd tillika slaktare lyckas ständigt servera sina hyresgäster färskt kött medan hans assistenter fortsätter att försvinna…
Den vilda jakten på lyckan (1989)
I ”Den vilda jakten på stenen” slog det gnistor om Kathleen Turner och Michael Douglas. I den här äktenskapssatiren är det helt andra sorts gnistor som uppstår. Pojke möter flicka, pojke gifter sig och skaffar drömvilla med flicka, flicka vill skilja sig, pojke och flicka inleder en brutal fight om huset som eskalerar någonstans vid en nerkissad fiskgratäng.
Drop Dead Gorgeous (1999)
Många amerikanska tonårsflickors dröm är att bli skönhetsdrottning - i detta fall till den grad att flera konkurrenter får sätta livet till. Hejdlös satir om småstadskvinnor, såväl döttrar som mödrar, som gör allt för att vinna en tiara. Strålande ensemble med bland annat Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Allison Janney och en filmdebuterande Amy Adams.
En natt i New York (1985)
Martin Scorsese är inte rädd för mörka teman och gjorde två år tidigare den svarta komedin ”The King of Comedy”. Den här inte lika känd men minst lika skruvad. Griffin Dunne spelar en stackars ordbehandlare som under en ödesdiger natt i huvudstaden tvingas kämpa för sitt liv efter att en date går fel och han får både galna skulptörer, glassförsäljare och maffian efter sig.
Four Lions (2010)
Humor är alltid en smaksak och det är en ständig debatt om vad man kan skämta om, eller om det till och med går att skämta om allt. Hur smaklöst det kan låta, speciellt i dessa tider, så är den här brittiska komedin om fyra radikala muslimer som planerar att bli självmordsbombare genomtänkt, intelligent och faktiskt riktigt rolig.
Freeway (1996)
Innan Reese Witherspoon blev Legally Blonde Oscarsvinnare och Kiefer Sutherland Jack Bauer med hela världen så möttes de i den här hårdkokta moderniseringen av ”Rödluvan”. Tonårstjej med rejält skinn på näsan rymmer hemifrån de värsta av familjeförhållanden och liftar med en seriemördare som inte inser att bönan han plockat upp inte är att leka med.
Fula, skitiga och elaka (1976)
Oförtjänt bortglömd italiensk samhällskritik om en familj som definitivt sett bättre dagar. Medlemmarna bor på en soptipp och försörjer sig som tjuvar och prostituterade medan den alkoholiserade fadern vägrar dela med sig av den summa pengar han fått från försäkringsbolaget efter att ha hällt kalk i ögat. Förlösande skratt som får de flesta att vara rätt nöjda med nuvarande livssituation.
Harold å Maude (1971)
Döden är alltid ett saftigt ämne för svarta komedier - få har anammat det såväl som den här kultrullen. En omaka romans om någon där unge Harold (Bud Cort) är besatt av döden, fejkar självmord och går på främlingars begravningar. Han finner dock sin själsfrände i snart 80-åriga krutgumman Maude (Oscarvinnaren Ruth Gordon).
The House of Yes (1997)
Har man inte upptäckt den fenomenala indiedrottningen Parker Posey än så är detta filmen att inleda med. Hon är fullkomligt strålande som en nyligen utsläppt mentalsjukhuspatient besatt av Jackie Kennedy och mordet på JFK. På Thanksgiving presenteras hon och resten av familjen inför broderns fästmö, intent ont anande om den dysfunktionella familjens hemligheter.
Serial Mom (1994)
Skräpfilmskungen John Waters tog sig i slutet av 1980-talet in i filmskaparnas finrum med mer kommersiella filmer, dock inte mindre knäppa och våldsamma. I den här gör Kathleen Turner en av sina bästa roller som den perfekta, källsorterande, regelboksbesatta förortsmamman. Men de som inte lever upp till hennes hårda förväntningar går brutala öden till mötes…
Skenbart - en film om tåg (2003)
Peter Dalle följde upp sina lättsammare regialster med den här mörka, läckert sadistiska svartvita filmen som utspelas på ett tåg under 1940-talet efter andra världskrigets slut. Stackars Gunnar (Gustaf Hammarsten) vill bara väl men lyckas ständigt ställa till besvär för både nunnor, sårade soldater och vänsterprasslande par med mordiska avsikter.
Smaklig måltid (1982)
Gifta men extremt pryda paret Paul och Mary Bland är fattiga men drömmer om att öppna en egen restaurang. Vilken tur att de delar hyreshus med en swingersklubb vars ”perversa” medlemmar de snart börjar rånmörda i effektivt tempo. En av kultregissören- och skådespelaren Paul Bartels bästa indieverk - fråga bara Martin Scorsese som älskade den.
Till varje pris (1995)
Innan Nicole Kidman och Gus van Sant blev kreddiga Oscarsprofiler så samarbetade de i vad som kan vara bland det bästa båda gjort. Kidman är sensationell som Suzanne Stone, manisk småstadsböna och väderflicka som bokstavligen går över lik för att nå sitt ultimata mål - bli kändis. Två unga Joaquin Phoenix och Casey Affleck spelar manipulerade skolpojkar.
The Young Poisoner’s Handbook (1996)
Verklighetsbaserad, brittisk thriller om unga Graham Young som är besatt av döden, bilolyckor och inte minst att förgifta folk. Efter att redan ha suttit inne för att ha haft ihjäl sin styvmor och närapå sin egen pappa så början han arbeta i en kamerafabrik där han metodiskt börjar förgifta sina kollegors te med tallium. Det går dock inte riktigt som han tänkt sig.
Vilka svarta komedier vill ni rekommendera? Tipsa i kommentarerna nedan.