Film

Skribent

MovieZine

2 oktober 2024 | 14:30

Jakten på den försvunna (film)skatten: "Indiana Jones"-filmerna är borta från Disney+

Steven Spielbergs fyra filmer om äventyraren Indiana Jones har plötsligt försvunnit.
Spielbergs fyra filmer om äventyraren Indiana Jones har plötsligt försvunnit från Disney+ världen över. Disney har ännu inte sagt något om varför de blivit borttagna.
 
De fyra filmerna med Harrison Ford i huvudrollen, "Jakten på den försvunna skatten" (1981), "Indiana Jones och de fördömdas tempel" (1984), "Indiana Jones och det sista korståget" (1989) och "Indiana Jones och kristalldödskallens rike" (2008), är de fyra första filmerna som Steven Spielberg regisserade. Därefter tog James Mangold över rollen som regissör till den senaste filmen i serien, "Indiana Jones and the Dial of Destiny" (2023).
 
Spielberg hade redan vid 1981 en lång meritlista bakom sig med bland annat filmer som "Hajen" (1975) och "Närkontakt av tredje graden" (1977) och visade sig vara det perfekta valet av regissör till det mäktiga äventyr som Indiana Jones-universumet bjuder på.
 
2012 köpte Disney Lucasfilm vilket gav dem rättigheterna till Indiana Jones som IP. Trots detta äger Paramount Pictures distributionsrättigheterna för de fyra första filmerna.
 
2023 genomfördes en överenskommelse mellan de båda parterna och Disney fick visa filmerna via Disney+, i samband med att den senaste, femte filmen i serien, "Indiana Jones and the Dial of Destiny", hade premiär. Troligtvis har denna licensierade period utgått vilket tvingar Disney att ta bort de fyra första filmerna från plattformen.
 

Var finns Indiana Jones-filmerna att streama?

 
Man hittar fortfarande de fyra första Indiana Jones-filmerna via Skyshowtime i Sverige. Men om man vill se den senaste filmen får man se den via Disney+. Detta tvingar oss därför att skaffa två abonnemang av tjänster för att kunna se samtliga filmer.
 
Detta blir en plågsam påminnelse om vikten av att äga den fysiska filmen. Något som filmsamlare över världen säkert gottar sig över för tillfället.
 
Niclas Ohlsson
| 2 oktober 2024 14:30 |