Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

19 oktober 2024 | 18:00

Gillar du "Smile"? 5 skräckfilmer som får dig att le av förtjusning

Får du heller inte nog av "Smile"-filmerna?
Uppföljaren till 2022 års stora skräcksuccé "Smile"  har nyligen haft premiär och förhoppningarna har varit höga. För dig som redan hunnit se uppföljaren och vill se fler filmer som påminner om "Smile" radar jag här upp fem filmer som tillhör samma släktträd:
 
Large b8140d402a77ffe7fd4dbe031b87d835 l intro 1661279387
 

5. The Ring (2002)

 
Remaken är regisserad av Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean) och följer journalisten Rachel Keller (Naomi Watts) som undersöker ett mystiskt videoband. Bandet sägs döda alla som ser det inom sju dagar. Efter att själv ha tittat på videon börjar hon desperat söka efter sanningen bakom förbannelsen för att undvika samma öde. 
 
Filmen är en remake av den japanska skräcksuccén "Ringu" och precis som i "Smile" är det något som börjar följa och terrorisera karaktärerna. "The Ring" skapar en långsamt ökande känsla av obehag och spänning, där varje dag som går blir allt mer hotfull. Många menar att det är en av tidernas mest skrämmande skräckfilmer, och trots att den personligen inte föll mig i smaken är känslan av hopplöshet så genomträngnde att den hamnar på en femte plats. Tummen upp för att man använder sig av teknologin - videobandet - som filmens antagonist. 
 
 

4. Oculus (2013)

 
Syskonen Kaylie (Karen Gillian) och Tim (Brenton Thwaites) försöker bevisa att en antik spegel är ansvarig för deras föräldrars död och andra hemskheter som drabbat deras familj. Kaylie är övertygad om att spegeln är besatt och manipulerar människors sinnen; närmare sagt alla som tittar i spegeln. Tim är mer skeptisk - kan dock bero på att han precis blivit utskriven från psykiatrisk vård.  
 
Regissören Mike Flanagan ("The Haunting of Hill House") ses numera som skräckfilmernas fader och redan här bevisar han vad han går för. Precis som "Smile" skildrar "Oculus" förbannelser som manifesterar sig i karaktärernas psykologiska sårbarhet vilket i sin tur förstärker deras rädsla. Är spegeln ond? Är leendet förvridet? Vad är sant?
 
 

3. It Follows (2014)

 
I "It Follows" följer vi Jay (Maika Monroe), en ung kvinna som efter en sexuell relation börjar känna att något förföljer henne. Denna entitet, som ständigt följer henne i olika skepnader, kan endast stoppas genom att föra förbannelsen vidare via sex. Konceptet påminner mycket om "Smile" och jag undrar om skaparna bakom "Smile" tog en rejäl skopa inspiration från "It Follows". 
 
Båda filmer har förbannelser som överförs mellan individer och det är endast de drabbade individerna upplever all terror, medan de omkring oftast inte tror på vad som sker. Här bjuds det på ruggiga undertonder, ångest och köttiga frågor gällande sex samt relationer. Monroe (också aktuell i "Longlegs") strålar i huvudrollen och kommer också synas i uppföljaren "They Follow". 
 
 

2. Sinister (2012)

 
True crime-författaren Ellison Oswalt (Ethan Hawke) hittar en låda med gamla Super 8-filmer i sitt nya hem. Filmerna visar brutala mord på familjer, och när han börjar undersöka dem inser han att de är kopplade till en uråldrig ond kraft. Ellison blir som besatt av att utreda vad som faktiskt har skett och ju mer han gräver desto mer dras han och hans familj in i något det inte finns ett återvändo från. 
 
Scott Derrickson ("The Black Phone") regisserar filmen som bjuder på kalla kårar och isande skräck, för att inte nämna soundtracket som kommer från ens mörkaste mardrömmar. Ju fler Super 8-filmer Ellison tittar på desto mer eskalerar händelserna runt honom, men kan han sluta? Skräckfilmen fick en mindre lyckad uppföljare som du helst kan skippa, däremot är originalet bland det otäckaste som producerats på 00-talet. 
 
 

1. Watcher (2022)

 
Julia (Maika Monroe) flyttar till Bukarest med sin man. Isolerad och utan vänner dröjer det inte länge innan hon börjar känna sig förföljd av en mystisk person. Är detta samma person spionerar på henne från fönstret tvärs över gatan? När hon rapporterar sina misstankar om att han kan vara en seriemördare möts hon av skepsis, men det stoppar henne inte från att fortsätta känna sig förföljd...  
 
Monroe är på god väg att etablera sig som en scream-queen med tanke på hur snabbt hon adderar fler och fler skräckfilmer till sin resumé. Till skillnad från "Smile" tar "Watcher" en mindre övernaturlig väg och skräcken bottnar sig i att vara förföljd och sedd av en person med oklara avsikter. Jag såg filmen utan att ha sett trailern eller läst något och den överraskade stort; varken övernaturligt eller världens mest genomtänkta jump-scare kan tävla med isoleringen man känner i ett främmande land, för att inte nämna hotet från en okänd gestalt.
 
Vilka av dessa filmer kommer du se? Vilka filmer borde vara med på listan? Kommentera gärna. 

 

| 19 oktober 2024 18:00 |