Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 juli 2024 | 18:00

5 saker du behöver veta inför "Deadpool & Wolverine"

Är du inte en Marvelnörd men vill hänga med ändå? Då är det för din skull som vi försöker reda ut ett och annat.
Det verkar inte som om man behöver ha sett en massa Marvelfilmer- och serier innan för att verkligen uppskatta "Deadpool & Wolverine", men det skadar aldrig lite bättre koll. Kanske landar några av skämten bättre efter att du gått igenom den här listan.
 

1. Vilka är TVA egentligen?

 
Nähä, du brydde dig inte om att kolla på “Loki”, då finns det förstås några scener som kan kännas lite förvirrande.
 
TVA står för Time Variance Authority och betyder Myndigheten för tidsavvikelser. Organisationens uppgift är att övervaka alternativa tidslinjer. De skyddar vissa och förstör andra, sådana som riskerar att hota alla tidslinjer i hela multiversumet.
 
 
Det är också deras uppgift att skydda “The Sacred Timeline”, det vill säga MCUs huvudsakliga tidslinje. Den där filmerna och tv-serierna än så länge framför allt har utspelats.
 
Organisationen introducerades i serietidningarna i mitten av 80-talet, och gjorde entré i MCU tack vare första säsongen av “Loki”.
 

2. Vad är grejen med att olika världar har olika siffror?

 
Problemet med ett mutliversum är att det blir många tidslinjer och alternativa verkligheter att hålla reda på. Marvels lösning (tack vare legendaren Alan Moore) blev att ge de olika verkligheterna nummer. Till exempel så är Marvels huvudsakliga universum (av någon orsak inte Earth-1 utan) Earth-616. Deadpools värld, åtminstone i filmen, är Earth-10005.
 
 
Att MCU i såväl “Deadpool & Wolverine” som “Doctor Strange and the Multiverse of Madness” anges som Earth-616 är något något förvirrande, eftersom MCU sedan tidigare (och i vår värld) redan fått numreringen Earth-199999.
 
Så. MCU är 616 i MCU men 199999 i vår värld. Lätt som en plätt? Kanske inte. Jag har koll på det här och tycker ändå att jag behöver något starkt nu.
 

3. Vem är Cassandra Nova?

 
Superhjälteserier har en del skruvade karaktärer och relationer, och Cassandra Nova (i filmen spelad av Emma Corrin) står för ett par av de större skruvarna.
 
Nova är mutantledaren Charles “Professor X” Xaviers tvillingsyster. Om du inte kände till henne tidigare kan det bero på att karaktären är en förhållandevis ny skapelse. Superskurken dök först upp i Marvels tidningar 2001. Där fick vi veta att när Cassandra och Charles låg i sin mammas mage försökte systern strypa sin bror med navelsträngen. I mammas mage. Charles försvarade sig vilket ledde till att Cassandras kropp dog.
 
Cassandra Nova, spelad av Emma Corrin.
 
Det tog årtionden men Cassandra och hennes psyke lyckades bygga upp kroppen igen, tillsammans med en rejäl lust efter hämnd.
 
Inför “Deadpool & Wolverine” får vi inte veta tillräckligt mycket för att vara säkra på att bakgrunden bevarats helt och hållet, men släktskapet är bekräftat.
 

4. Hur dog Wolverine?

 
Sista (nåja) gången vi såg Wolverine, var i James Mangolds “Logan” som var tänkt att bli svanesången för Hugh Jackmans version av karaktären.
 
I den filmen har håller en åldrande Wolverine helt på att förlora sin mutantkraft, den mäktiga läkeförmågan. Vilket ställer till det i den stora slutstriden, när han slåss mot sin klon X-24. Klonen lyckas få övertaget och spetsar originalet på en stor trädgren. Det är en skada som vår hjälte inte kommer att återhämta sig ifrån.
 
 
Det blir Wolvies andra klon, X-23 (eller Laura, spelad av Dafne Keen), som slutligen dödar X-24 med en extra hård kula i huvudet.
 
Efter att ha dött i Lauras armar, begraver hon Wolverine i skogen och markerar graven med ett X.
 

5. Vad gör ens Deadpool i en MCU-film?

 
Någonting som det garanterat kommer skämtas om i filmen, är Disney. Och Fox. Och MCU. Hur kommer det sig? Och vad gör ens Deadpool i en Disneyproducerad film?
 
En gång i tiden, för mycket länge sedan, hade Marvel Comics dåligt med pengar. Så de sålde filmrättigheterna till vissa karaktärer till andra bolag. Det var så Deadpool och Marvels glada mutanter, som exempelvis Wolverine, hamnade hos Fox.
 
 
Men så för några år sedan var det Fox som hade dåligt med pengar, och nu var det Disneys tur att köpa. Eftersom Disney redan ägde Marvel blev det ett underbart tillfälle att samla ett helt gäng förlorade karaktärer i sitt rätta hem igen.
 
Och det blev ett gyllene tillfälle för Ryan Reynolds att driva en hel massa om alla dessa stora bolag.
 
Vinnare? Publiken.
 
"Deadpool & Wolverine" går upp på svenska biografer imorgon onsdag, den 24 juli.
 
 
| 23 juli 2024 18:00 |