Spel

Skribent

Vanja Tomin

28 september 2024 | 15:00

5 smarta spel att stimulera hjärnan med - MovieZine tipsar!

Dags att lägga undan solkrämen och ta fram regnjackan, vi listar fem mysiga spel som underhåller och stimulerar hjärnan medan vädret går mot mörkare tider.
Att utforska intellektuellt stimulerande spel är en perfekt resa in i strategi, problemlösning och analytisk tänkande. Många gånger när vi konsumerar denna typ av underhållning är vi inte medvetna om hur nyttigt det är för vår hjärna.
 
Därför lyfter vi här nedan en lista med fem spel, några kanske mindre kända än andra, som utmanar ditt sinne samtidigt som du får underhållning. Perfekt nu när hösten gör antåg och fartfyllda actionspel behöver varvas med något åt det mer smartare hållet.
 

Thomas Was Alone (2010/2012)

 
 
"Thomas Was Alone" släpptes ursprungligen som ett flash-baserat webbläsarspel och har över ett decennium på nacken men håller starkt än idag. ”Thomas Was Alone” är mer än bara ett pussel- och problemlösarspel, det är ett spel som lyfts av sin starka berättelse och fina porträttering av vänskap. Utöver detta är det massa hopp i gravitationens alla variationer samtidigt som fin musik spelas i bakgrunden. Jag försöker alltid hitta tid till att spela om ”Thomas Was Alone” regelbundet, det är ett spel som inte bara utmanar din hjärna men också ditt hjärta.
 
Plattform: Nintendo Switch, Android, Playstation 4, Xbox One
 

What Remains of Edith Finch (2017)

 
 
"What Remains of Edith Finch" är ett spel som drivs av sitt starka narrativ, publicerat av Annapurna Interactive. Spelet har inga praktiska pussel som ska lösas, däremot får man uppleva olika berättelser i första persons vy, där en familjs tragiska öde vävs ihop till en fängslande historia. Spelet handlar om Edith, som är den sista levande personen i sin familj, vi följer med henne till barndomshemmet där hon undersöker varför alla i hennes familj verkar ha mötts av en tragisk död.
 
Jag måste erkänna att jag hade ”What Remains of Edith Finch ” i mitt spelbibliotek flera år innan jag bestämde mig tveksamt för att prova det, vilket jag är glad för att jag gjorde då jag direkt blev helt hänförd. Efter en intensiv sittning på cirka tre timmar var spelet över. Resten av kvällen tillbringade jag med att processa vad jag precis hade sett och spelat. Så nästa helg, skippa långfilmen och prova istället ”What Remains of Edith Finch”.
 
Plattform: Playstation 4, Playstation 5, Nintendo Switch, IOS, Xbox One, PC, Xbox Series X/S
 

The Last Campfire (2020)

 
 
Ett av de mysigaste äventyrsspelen som gjorts, med väldigt charmig grafik. Karaktärer och musik är sockersöt, stämningen är avkopplande med enkla pussel. Vi möter Ember som är en söt varelse, med rolig mössa, hen är vilse i en magisk värld och försöker hitta vägen tillbaka hem. Embers resa är rolig och glädjefylld, även om pusslen inte nödvändigtvis är svåra är de alltid fantasifulla och underhållande. Ett spel man definitivt kan samlas flera kring och turas om att styra Ember samtidgt som alla hjälps åt att lösa hinder på vägen.
 
Plattform: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One, PC
 

Unravel Two (2018)

 
"Unravel Two" är ett pusselplattformspel för två personer där varelser av garn styrs. Spelet som är utvecklat av svenska Coldwood Interactive är avsett för två spelare, ett så kallad co-op spel, men det går fint att spela det ensam också. De två varelserna är sammankopplade med en garntråd som man kan svinga sig i, dra i och linda runt föremål för att lösa pussel i den detaljrika spelmiljön. Intentionen är att främja samarbete och vänskap mellan dig och din spelpartnet, men en del skrik och panik kan förväntas i frustrerande stunder när samarbetat inte går som tänkt. 
 
Plattform: Playstation 4, Nintendo Switch, Xbox One, PC
 

Spirit of the North (2019)

 
 
En vanlig liten räv får superkrafter från norrsken och påbörjar sin resa bland isiga landskap som blandas med grönskande berg. Det finns åsikter om att de olika pusseldelarna av spelet kan upplevas som för enkla och repetitiva, medan andra kritiker menar att ”Spirit of the North” lyckas balansera lätt och svårt helt perfekt. Musik och vackra miljöer är det som framkallar en känsla hos spelaren, pusslen hamnar därför lite i bakgrunden. Jag personligen fångades mest av den gulliga och fina grafiken, miljöerna i spelet är trevliga att titta på och spelet är allmänt mysigt, perfekt för en regnig höstdag.
 
Plattform: Playstation 5, Playstation 4, Nintendo Switch
| 28 september 2024 15:00 |