Film

Skribent

Andreas Samuelson

20 oktober 2024 | 12:00

50 år av dålig smak: Tromas 10 bästa, sjukaste och roligaste filmer

I 50 år har filmbolaget Troma roat och chockat oss med otaliga B-filmer fyllda med oblyga mängder av våld och sex. Här är några av deras bästa - och knäppaste - filmer.
Få filmbolag kan definiera dålig smak som indiefilmbolaget Troma. Det startade med en rad sexkomedier på 1970-talet av skaparna Lloyd Kaufman och Michael Herz, som så småningom gjorde framgångsrika och populära B-filmer som ”The Toxic Avenger” och ”Class of Nuke 'Em High”.
 
Men Tromas utbud stack ut från kommersiell genrefilm - det var låg budget, högljutt överspel, barnslig humor och ett överdrivet vältrande i våld och sex. Men här fanns även (om ofta än mindre subtil) samhällskritik och många titlar har kultförklarats genom åren.
 
Många av dagens kända skådespelare och regissörer har dessutom som unga och okända medverkat i Tromas produktioner, inklusive Oliver Stone (”The Battle of Love's Return”), Kevin Costner ("Sizzle Beach, U.S.A.”), J. J. Abrams (”Nightbeast”) och Samuel L. Jackson (”Def by Temptation”).
 
Om du är ett fan av Troma - eller fortfarande inte upptäckt deras unika filmer - här är tio av deras bästa, galnaste, våldsammaste och skruvade filmer.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca combat 20shock
 

10. Combat Shock (1984)

 
En av Tromas mest obehagliga och mindre självmedvetna filmer. Ett krigsdrama om en arbetslös, fattig Vietnamveteran med gravid fru, deformerad bebis (på grund av hans exponering av kemiska vapen) och knarkande kompisar. Det miserabla livet i kombination med posttraumatiskt stressyndrom leder till en allt större brist på verklighetsuppfattning. Utan Tromas vanliga underhållningsvärde men karaktäristiska samhällskritik skildrar den efterdyningarna av kriget med en chockerande ärlighet som gör den till en stark kontrast till ”Apocalypse” och ”Plutonen”.
 
Large ee26ec3cbdc2e84e2070812bc7c9fced chopper
 

9. Chopper Chicks in Zombietown (1989)

 
Troma har sällan ryggat tilllbaka för att inkludera lesbiska karaktärer i sina alster och de flirtade rejält med klyschan av MC-flator i den här roande skräckkomedin. Ett gäng omkringresande kvinnor på motorcyklar - som döpt sig själva till ”Cycle Sluts” - stannar till i en småstad där den lokala begravningsentreprenören (Don Calfa från ”Return of the Living Dead”) förvandlat största delen av befolkningen till zombies. Fånig men skalmlöst kul och befriande feministisk B-film lever upp till löftet att leverera stentuffa MC-brudar som sparkar zombieröv. Framtida Oscarsvinnaren Billy Bob Thornton har en tidig roll som en av kvinnornas kärleksintresse.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca class 20 kopia
 

8. Class of Nuke ’Em High (1986)

 
Tromas uppföljare till succén ”Toxic Avenger” var en minst lika utflippad, bisarr och överdrivet äcklig science fiction-skräckis. Här råkar eleverna på Tromaville High illa ut då skolan ligger granne med ett fallfärdigt kärnkraftverk. En radioaktiv joint resulterar snart i att en gravid tjej spottar ut sitt foster i toaletten varpå det muteras till ett slemmigt monster medan skolans bråkstakar löper amok och skapar kaos. Mys för hela familjen det vill säga. Ännu en kultfilm som ynglat av en franchise som hittills är uppe i fyra uppföljare.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca mothers 20day
 

7. Mother’s Day (1980)

 
Om du trodde att Mors dag inte förvandlats till skräckfilm så har du missat denna härligt sjaskiga rape/revenge-rulle som orättvist drunknade i 1980-talets slasher-våg. Här är det en trio inavlade män som i skogen kidnappar och torterar tre väninnor tillika collegekamrater för att underhålla sin knäppa mamma. Vad som vid sin premiär ansågs som smaklöst kvinnovåld har på senare dagar omvärderats som aningen skakig samhällssatir kring konsumtion och TV-kultur. Dessutom utförs en våldsam hämnd som kreativt använder sig av avloppsrengöring, elektriska köksknivar samt en TV-apparat (som senare upprepades i "Scream"). Fick en definitivt mer finputsad remake 2010.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca citizen 20toxie
 

6. Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (2000)

 
Den tredje uppföljaren till 1984 års kultklassiker är en av få som lever upp till samma nivå som föregångaren med lika stora doser överdrivet splattervåld och hejdlöst absurd humor. Här hamnar superhjälten i en alternativ dimension (långt innan Marvel utforskade samma premiss) och när han återvänder till verkligheten konfronteras han av en ondskefull dubbelgångare. Den typen av film som tar sig an tunga teman som skolskjutningar och abort genom att låta män i blöjor attackera en skola och kortväxta klädda som foster slåss i vad som ska föreställa en kvinnas livmoder. Lägg till cameo-roller av Stan Lee, James Gunn, Corey Feldman, Lemmy och Hugh Hefner (som president).
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca poultrygeist
 

5. Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006) 

 
Titelns ordlekar med referenser till klassiska skräckfilmer (”Poltergeist”, ”Night of the Living Dead”) avslöjar både storyn och nivån på humorn för denna absurda splattermusikal. En snabbmatsrestaurang som serverar grillad kyckling råkar vara byggd på en indiangravplats (en av många problematiska ingredienser...) och snart vaknar maten till liv - och förvandlar matgästerna till zombies kompletta med mardrömslika näbbar! En hysterisk blandning av förvånansvärt trallvänliga musikalnummer, brutalt splatter, vidrig toaletthumor, syrlig samhällskritik (rollfigurerna är döpta efter snabbmatsjättar) och självklart en del naket.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca sgt 20kabukiman
 

4. Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. (1990)

 
I den här smått ikoniska superhjältefilmen tar sig Troma an något så slumpmässigt som japanska teaterformen kabuki. Här är huvudkaraktären en New York-snut som efter att ha bevittnat morden på en kabukiensemble välsignas med en av skådespelarnas superkrafter och så småningom förvandlas till titelhjälten. En skamlöst underhållande slapstick-komedi med Tromas typiskt ultralåga form av humor. Oenigheter om huruvida filmen skulle bli mainstream-film eller Tromas vanliga mix av våld och sex resulterade i två versioner, en barnförbjuden och en med 13-årsgräns.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca terror 20firmer 20 20 kopia
 

3. Terror Firmer (1999)

 
Troligen så meta - och pervers - som Troma kan bli, och det säger något. Här spelar Kaufman praktiskt taget sig själv, en naiv lågbudgetregissör som råkar vara blind. Snart blir hans filminspelning terroriserad av en psykotisk mördare men skådespelare och teammedlemmar är upptagna med att ligga runt. Med en fascinerande mängd överdrivet våld och sex (16 minuter klipptes bort för att censuren skulle godkänna) samt referenser till tidigare filmer, detta är ett måste för Troma-fans. En film som inleds med att en man blir ihjälslagen med sitt eget, avslitna ben och avslutas med ”South Park”-duon Trey Parker och Matt Stone som två hermafroditer!
 
Large ee26ec3cbdc2e84e2070812bc7c9fced tromeo juliet
 

2. Tromeo & Juliet (1996)

 
När Troma tar sig an Shakespeare och romantiska klassikern ”Romeo och Julia” kan du lita på att det blir något annorlunda än den vanliga teaterpoesin. Här berättas den förbjudna kärlekshistorien mellan titelparet med Tromas vanliga dos av sex och våld men även med estetik av punkrockn och ett penismonster! Filmens berättare är Lemmy från Motörhead och manuset är skrivet av James Gunn (tio år innan regidebuten "Slither") och Kaufman. En av studions roligaste filmer, en perfekt blandning av Tromas galenskap och Gunns talanger.
 
Large 9de7fcdd446efd0b8d62b0a2b025ceca toxic avenger 1984
 

1. Toxic Avenger (1984)

 
Kultrullen som kom att bli Tromas största succé och vars titelkaraktär blev studions officiella maskot. Även de minst insatta i filmen eller Tromas alster kan nog känna igen den fula superhjälten som en av 1980-talets mest karaktäristiska ikoner. Det är en skamlöst underhållande historia om hur nördiga vaktmästaren Melvin via kemiskt avfall på ett gym förvandlas till muskulösa monstret Toxie som sedan gör sig av med stadens avskum på brutalaste sätt, ofta med sin mopp i högsta hugg. Toxie dök senare upp i tre uppföljare, en remake samt de flesta av Tromas filmer och blev även en musikal, serietidning, TV-spel och animerad TV-serie.
| 20 oktober 2024 12:00 |