Skribent

Andreas Ziegler

26 november 2016 | 09:00

7 anledningar att använda Flixit

Flixit, som är MovieZines alldeles egna app, lanserades i våras. Nu, ett halvår senare, är denna lilla app oumbärlig för mig.
För de av er som inte är bekanta med Flixit-appen, kanske det är på sin plats med en förklaring av vad appen gör. Flixit är en app för iOS (iPhone, iPad etc.). Inne i appen finner du en databas som ger dig förslag på filmer och TV-serier. Titlarna swajpar du sedan till höger om du sett dem, till vänster om du inte är intresserad av dem och ner om du vill spara dem. De filmer och TV-serier du sett kan du sedan betygsätta, vilket genererar fler förslag för dig. Det finns en rad inställningar som gör det enklare att hitta en viss sorts film eller TV-serie, baserat på genrer och tjänster som har dem. Du kan även göra listor, som du kan dela med dina vänner eller hålla helt för dig själv.

Jag har använt appen flitigt sedan den kom ut. I skrivande stund har jag betygsatt 1556 titlar, sparat 394 titlar och har femton listor. 

Detta kan tyckas vara reklam för en av MovieZines produkter. Jag antar att man skulle kunna se det lite så. Men jag är alltså frilansskribent och har inte varit inblandad i framtagningen av appen, utan har använt den på samma sätt som alla andra. Den här listan är alltså min personliga uppfattning om vad jag tycker om med appen.

1. Swajpa tills du storknar


Det här är nog det första de flesta gör när de börjar använda appen. Personligen har jag aldrig använt Tinder, så Flixit var min första kontakt med ”swajp”-funktionen. Du swajpar alltså till höger för titlar du sett, till vänster för titlar du inte är intresserad av och neråt för att spara titlar. Om du kommer på att du råkat swajpa något till vänster som du ändå är intresserad av, kan du alltid backa eller vänta tills den dyker upp igen.

Det är roligt att swajpa. Det tycker i alla fall jag. Det är lite som ett spel där man vinner varenda gång man hittar en titel man vill se, men som man kanske glömt av att se av en eller annan anledning. 



2. En gammal hederlig sökfunktion


Swajpa är kul. Men ibland vet man ju exakt vad man letar efter. Fördelen med att leta fram en titel på Flixit (istället för att bara googla den) är att man kan se vilken/vilka streamingtjänster som har en viss film eller TV-serie. Själv har jag tillgång till tre streamingtjänster, så det är ofta troligt att åtminstone en av tjänsterna har tillgång till en viss film eller TV-serie. 

Det finns, så klart, många filmer som inte finns på någon av de streamingtjänster som är listade i appen, men i värsta fall kan man bara lägga filmen i sin snabb-sparade lista eller varför inte en lista med filmer/TV-serier som inte finns på någon streamingtjänst, som man ska köpa nästa gång man utnyttjar en rabatt på en sida som säljer gamla hederliga fysiska DVD/Bluray-filmer?

3. Betygsätt till ditt hjärtas fröjd


De titlar du sett sparas först i en snabbspararlista (eller direkt till en av dina egna listor, om du så vill). Här kan du sedan, i lugn och ro, betygsätta titlarna. Även detta tycker jag är lika roligt som vilken annan av mina spelappar som helst. Det blir lite som en nostalgitripp när man minns titlar som man kanske älskade och som man mer än gärna sätter en femma på. Personliga exempel på detta är ”Slumdog Millionaire”, ”Den gode, den onde den fule” och ”12 Angry Men”. Man kanske inte kan snacka om nostalgi när det gäller att sätta ett lågt betyg, men personligen fick jag en viss tillfredställelse av att sätta bottenbetyg på alla ”Twilight”-filmerna utom första (inte fullt lika kass som övriga filmer i serien, tycker jag).


Varenda film du betygsätter hjälper dessutom appen att hitta fler lämpliga förslag som förhoppningsvis passar just din smak.

4. Vad är du sugen på ikväll?


Du har varit en flitig swajpare och sparat ett gäng med filmer som du vill se. Så är det dags för filmkväll. Nu kan du dra fram din app och anpassa en sökning efter vad du är sugen på. I inställningarna kan du nu ställa in om du vill se förslag på bara filmer, bara TV-serier eller båda. Sedan kan du ställa in vilken genre du är sugen på. Ibland är man sugen på att se ett välskrivet drama som ”Sophies val” med Meryl Streep och Kevin Kline. Andra gånger vill man kanske bara se lite lättsmält underhållning i form av exempelvis ”Get Hard” med Kevin Hart och Will Ferrell. Slutligen kan man fylla i vilka streamingtjänster man har tillgång till, så att listan bara visar filmer man har tillgång till.

Just den här funktionen har underlättat min beslutsångest ett antal gånger. Men den har ju också förvärrat den mer än en gång, då jag haft en längre lista filmer i appen än jag hade i huvudet. Men här snackar vi verkligen i-landsproblem. Ovan nämnda titlar hittade jag till exempel med hjälp av Flixit-appen. ”Sophies val” fick en fyra. ”Get Hard” fick en tvåa.



5. Tipsa som ett proffs


MovieZine har många sorters läsare. Vissa vill kanske bara läsa lite recensioner av de filmer som går på bio, för att underlätta beslutet inför biobesöket i helgen. Andra tycker om att läsa listor av filmer och TV-serier. Sedan är vi många som fullkomligt älskar film och vill veta så mycket om dem vi kan.

Förbannelsen med att vara en sann filmnörd är att det är många som vill ha tips på filmer att se. Personligen tycker jag att detta kan vara svårt. För jag ser mycket film. Men i vissa perioder händer det att jag bara ser skitfilmer av en eller annan anledning. Då kan det bli lite knivigt att komma med ett tips.

Här gäller samma princip som när man letar efter filmer att se i sin sparade lista. Man drar helt enkelt fram listan över filmer man sett och scrollar tills man hittar en film man faktiskt kan tipsa om. Som när min kusin messade mig från Tyskland och ville ha ett snabbt tips på en ”dum” film att se. Han ville till och med att den skulle vara ”SUPER-dum”. Då drog jag till med att tipsa om ”Keanu”, som alltså handlar om två halvtöntiga killar som utger sig för att vara gangsters för att hitta en kidnappad katt som heter just ”Keanu”. Rätt kul rulle. Även om den är rätt dum.

6. Listor


På MovieZine gillar vi våra listor. Och det gör våra läsare också. Därför är det ju rätt bra att man kan göra listor även i Flixit-appen. Man kan göra listor som man har gemensamt med polarna, där man kan lägga till filmer som man vet att alla gillar. Eller så kan man göra lite mer allmänna listor, som man tror uppskattas av alla. Eller varför inte göra en nostalgilista över ens favorit-serier från när man var liten?

Själv består samtliga av mina listor av filmer som jag inte sett, men vill se. Alla filmer från min snabbsparade lista finns med i någon av dessa listor, så att jag snabbt ska kunna hitta en film som kan tänkas passa när jag är på ett specifikt humör. Resultatet är, så klart, alltid osäkert, eftersom jag inte sett filmerna tidigare. Som när jag såg ”Beautiful Girls”, som såg ut som en intelligent ensemblefilm på ytan. Sedan visade det sig att filmen bara bjöd på floskler, extrem sexism och en ledig inställning till pedofili. Så kan det gå.

Exempel på listor jag har är en 80-talslista och en 90-talslista, med filmer från respektive årtionde som jag vill se. Jag har även en lista som heter ”High Concept”, med stora filmer som bygger på enkla koncept. Exempel på filmer på den listan är ”In the Heart of the Sea” (Koncept: Valjakt á la ”Moby Dick”), ”Noah” (Koncept: Biblisk berättelse) och ”Star Trek Beyond” (ett koncept så starkt att det ingår i titeln). På min ”Flams & Trams”-lista har jag någorlunda påkostade filmer som antingen är flamsiga komedier eller action-filmer som kanske är lite sisådär, men är sevänliga om man bara vill se lite explosioner och eldstrider. Exempel på filmer på den här listan är ”Snuten i varuhuset”, ”Magic Mike XXL” och ”Tracers”.



7. Notiser


Om man är som jag, och följer ett antal serier, kan det ju ibland vara lite svårt att hålla reda på dem allihop. Man kan visserligen använda sig av en lista för att hålla reda på dem. Men Flixit-appen har också en funktion som ger en notiser när de senaste avsnitten av ens serier har kommit.

Visst är det kul att sträckse favoritserierna. Men ibland är det så spännande att man vill se nästa avsnitt så fort det kommer ut. Under de månader då ”Game of Thrones” går kan Flixit-appen vara ovärderlig om man råkar ha en sån där jobbig typ på sin Facebook som alltid spoilar det senaste avsnittet så fort hen har sett det.

Har ni använt Flixit än? Vad tycker ni är det bästa med Flixit-appen? Kommentera gärna nedan.
| 26 november 2016 09:00 |