Spel

Skribent

Anders Eklöf

1 oktober 2024 | 12:00

Skräckklassiker, Turtles och episkt rollspel: 10 spel som släpps i oktober

MovieZines spelredaktör Anders Eklöf tipsar om vilka spel man bör hålla utkik efter i oktober, som "Silent Hill 2" och "Dragon Age: The Veilguard".
Spelhösten är igång och den är minst sagt proppfull med spännande titlar i flera olika genrer. Här får vi bland annat återvända till den otäcka staden i remaken av "Silent Hill 2", skjuta skurkar i nyllet i "Call of Duty: Black Ops 6", slåss som klassiska figurer i "Dragon Ball: Sparking Zero" och ta svåra beslut i rollspelet "Dragon Age: The Veilguard".
 
Här är 8 titlar som jag ser fram emot att spela i oktober 2024.
 

"Silent Hill 2"

 
 
Sedan "Silent Hill 2" av Team Silent och Konami släpptes 2001 anses det vara ett av de bästa skräckspelen genom tiderna – om inte ett av de bästa spelen någonsin. 
 
Nu släpps den efterlängtade remaken av Bloober Team ("The Medium", "Layers of Fear"), som bjuder på helt ny grafik och andra uppdateringar som gör det till en modernare spelupplevelse. 
 
Här följer vi James Sunderland, som beger sig till den fiktiva staden Silent Hill efter att ha fått ett brev från sin avlidna fru som säger att hon väntar på henne där. På plats möter han fruktansvärda fasor, som den ikoniska Pyramid Head och andra äckligheter.
 
Format: PS5, PC
Släpps: 8 oktober
 

"Dragon Ball: Sparking Zero"

 
 
Har du någon gång läst eller sett den klassiska mangaserien "Dragon Ball" av Akira Toriyama (vila i frid) kan "Dragon Ball: Sparking Zero" vara något för dig – då vet verkar vara den ultimata fightingupplevelsen för fans av serien.
 
Som en ny del i "Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi"-serien bjuds vi på actionladdade strider på 3D-banor där du kan välja mellan hela 182 karaktärer – vilket är nästan alla man kan tänka sig från seriens långa historia.
 
För den som vill spela ensam finns ett läge där du får uppleva kända scener från "Dragon Ball Z" och "Dragon Ball Super", där du kan göra val som skiljer sig från hur berättelsen går till i förlagan.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 11 oktober
 

"Starship Troopers: Extermination"

 
 
"Starship Troopers: Extermination" är en förstapersonsskjutare baserad på kultfilmen från 1997, där du får spela som en soldat som kämpar mot de läbbiga krypen.
 
Förutom ett gediget multiplayer-läge där du samarbetar med andra för att besegra de stora insekterna finns även en kampanj med 25 uppdrag. Här ser vi Casper Van Dien återvända som general Rico från den första filmen, där han vakar över de unga rekryterna.
 
Spelet är redan i så kallad early access, där det fått fina betyg av spelare på Steam.
 
Format:PS5, Xbox Series X|S, PC
Släpps: 11 oktober
 

"Metaphor: ReFantazio"

 
 
Från skaparna av den riktigt bra och prisbelönta japanska rollspelsserien "Persona" kommer det urläckra "Metaphor: ReFantazio", som verkar ta allt från den serien och skruva upp det till max.
 
I en medeltida fantasyvärld följer vi en hjälte som måste resa ut i kungariket för att få bort en förbannelse från dess prins, tillsammans med andra karaktärer du får fördjupa relationen med. I strider som blandar turordningsbaserad med realtidsaction får du frammana "Archetypes" som låter dig skapa unika klasser.
 
Spelet har framförallt vansinnigt snygg animegrafik och menyer man inte vill sluta kolla på. Det här verkar minst sagt som en lovande satsning, med tanke på att utgivaren Atlus även firar sitt 35-årsjubileum.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 11 oktober
 

"A Quiet Place: The Road Ahead"

 
 
Är du ett fan av "A Quiet Place"-filmerna kan "A Quiet Place: The Road Ahead" vara något för dig, då det är ett skräckspel som utspelar sig i samma universum.
 
Ur ett förstapersonsperspektiv får du utforska den postapokalyptiska världen och undvika de utomjordiska varelserna med förhöjd hörsel, som karaktären Alex Taylor. Hon är en tidigare collegestudent med astma, som tillsammans med sin pojkvän Martin måste undvika monstren för att överleva.
 
Det hela låter som ett intressant koncept, då det går ut på att försöka navigera de skrämmande platserna så tyst som möjligt, precis som i filmerna.
 
Format: PS5, PC, Xbox Series X/S
Släpps: 17 oktober
 

"Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed"

 
 
Efter den omtyckta långfilmen "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem" fortsätter berättelse om de muterade tonårssköldpaddorna i spelet "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutants Unleashed", där både bekanta och nya ansikten dyker upp.
 
Efter händelserna i filmen verkar allt frid och fröjd när mutanter och människor försöker samsas i New York, men när killarna upptäcker att muterad sörja har spridits i staden och skapat nya mutanter måste de ge sig ut på gatorna för att stoppa det hela. Här återvänder karaktärer som Bebop och Rocksteady, Leatherhead, Splinter och April O'Neil.
 
I hack 'n' slash-strider som för tankarna till "Devil May Cry" får vi kämpa mot mutanterna ensam eller tillsammans med en vän, samt lära känna karaktärer i "Persona"-liknande dialoger. Köp en pizza och börja lira!
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, PC, Switch
Släpps: 18 oktober
 

"Unknown 9: Awakening"

 
 
"Unknown 9: Awakening" tror jag kan bli ett av årets största överraskningar, då det verkar ha gått under många spelares radar trots att det ser väldigt lovande och unikt ut.
 
Här spelar du som Haroona (med röst och utseende av "The Witcher"-skådespelerskan Anya Chalotra), en person med förmågan att besöka den mystiska dimensionen Fold som låter henna använda unika krafter. En hemlig organisation får dock nys om hennes förmågor som de vill använda för att ändra mänsklighetens historia, något som hon måste stoppa.
 
Spelet verkar bjuda på intressanta scenarior som låter dig styra fiender, undvika kulor, försvinna och använda dina krafter för att skada dina fiender. "Awakening" är dessutom det första spelet i en tänkt serie spel, som ska utspela sig i samma universum.
 
Format: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X/S
Släpps: 18 oktober
 

"Call of Duty: Black Ops 6"

 
 
"Call of Duty: Black Ops 6" utspelar sig under Gulfkriget, där Irak och allierade trupper ledda av USA låg i krig med varandra mellan 1990 och 1991. Kampanjen beskrivs som en "dynamisk och intensiv spionthriller", så det låter minst sagt spännande.
 
Efter kalla kriget har CIA infiltrerats av en mystisk grupp kallad Pantheon och många agenter har blivit tvugna att byta sida efter att ha blivit kallade förrädare. Som vanligt ingår även ett Zombies-läge, som utspelar sig fem år efter händelserna i läget i "Black Ops Cold War".
 
Har du en Xbox och Game Pass kan du dessutom ladda ner spelet utan extra kostnad vid lanseringsdagen, då det ingår i prenumerationstjänsten efter att Microsoft köpt Activision.
 
Format: PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Släpps: 25 oktober
 

"Life is Strange: Double Exposure"

 
 
Efter flera uppföljare som följer andra karaktärer än Max Caulfield från det första spelet återvänder hon i huvudrollen i "Life is Strange: Double Exposure", där hon upptäcker att hon kan uppleva två parallella tidslinjer samtidigt.
 
När hennes nya vän på skolan hon studerar på blir mördad försöker hon spola tillbaka tiden med sina krafter hon svurit att aldrig använda igen, men upptäcker istället en tidslinje där vännen fortfarande lever. Med hjälp av sin nyfunna kraft försöker hon stoppa mordet och avslöja mördaren.
 
En häftig detalj är att spelet respekterar att det fanns två olika slut i det första spelet, genom att du får välja vilket slut som inträffade genom Max tankar, hennes dagbok, sms och interaktioner med andra karaktärer. "Double Exposure" är inte utvecklat av Dontnod, utan Deck Nine som gjort "Life is Strange: True Colors".
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC)
Släpps: 29 oktober
 

"Dragon Age: The Veilguard"

 
 
Cirka tio år efter det hyllade "Dragon Age: Inquisition" av Bioware ("Mass Effect", "Star Wars: Knights of the Old Republic") är det dags för det fjärde fantasyäventyret kallat "Dragon Age: The Veilguard" – som utlovar ett episkt rollspel med mängder av beslut att ta och karaktärer att lära känna.
 
Spelet utspelar sig tio år efter händelserna i föregångaren där Thedas har drabbats av ett par gamla gudar som brytit sig loss från sina bojor för att förgöra världen. Här spelar du som hjälten Rook, som ger sig ut på ett äventyr tillsammans med sju följeslagare som detektiven Neve, drakjägaren Taash och spanaren Harding.
 
"The Veilguard" verkar ännu mer actionbetonat än det förra spelet och har fått kritik för sin halvdana grafik och faktumet att du bara kan kontrollera Rook och inga andra hjältar, men förhoppningsvis kan Bioware väga upp det med en spännande berättelse.
 
Format: PS5, Xbox Series X/S, PC
Släpps: 31 oktober
| 1 oktober 2024 12:00 |