Podcast

Skribent

Emil Skelterwijk

1 oktober 2024 | 15:00

8 saker du (kanske) inte visste om "Svanprinsessan" - klassikern fyller 30 år!

Veckans avsnitt av Mera Animerat Podcast tar en titt på prinsess-sagan som Disney nobbade.
Man kunde tro att Disney hade patent på sjungande prinsessor back in the days, men det fanns andra som vågade testa vingarna i genren. En av dem var “Svanprinsessan” - en film som fyller hela 30 år i år! Det är vi inte sena med att fira. Därför kommer här en lista på saker du (kanske) inte visste om filmen!
 

1. Regissören pitchade idén för Disney

 
Regissören Richard Rich (som startade sin karriär på Disney och har regisserat “Micke och Molle” och “Taran och den magiska kitteln”) föreslog ursprungligen idén för “Svanprinsessan” på Disney Animation Studios medan han arbetade där, men idén avslogs. Det var då Rich bestämde sig för att ta saken i egna händer och producerade och regisserade “Svanprinsessan”.
 
 

2. John Cleese tackade ja till Jean-Bob - och nej till Zazu

 
John Cleese hade valet att spela Zazu i “Lejonkungen” (1994) eller Jean-Bob i “Svanprinsessan” från samma år. Han valde att spela Jean-Bob med förklaringen: Eftersom han tyckte att karaktären Jean-Bob var mer intressant. Undrar om han ångrar sig nu i efterhand?
 
 

3. Skurkens armhävning kom från ett Oscarstal

 
Som ett skämt gör Rupert (som röstast på engelska av Jack Palance) en enhands armhävning under sången "No More Mr. Nice Guy" - som btw på svenska heter “Aldrig mer herr mespropp”... Armhävningen var en blinkning till Jack Palances tacktal på Oscarsgalan där han berömt gjorde en enhands-armhävning när han vann priset för Bästa manliga biroll för sin roll i "City Slickers" (1991).
 
 

4. Filmen blev en ekonomisk flopp

 
“Svanprinsessan” var en av de största animerade box office-fiaskona i historien och drog in knappt över 9 miljoner dollar både inrikes och internationellt – mindre än hälften av sin budget (21 miljoner dollar). En av de främsta orsakerna till detta var konkurrensen, eftersom den animerade filmen släpptes samtidigt som några av tidens största kassasuccéer.
 
Några av de filmer som “Svanprinsessan” fick konkurrera mot vid biopremiären var: “Star Trek: Generations”, “En vampyrs bekännelse”, “Nu är det jul - igen”, “Léon”, “Stargate”, “Pulp Fiction”, “Miraklet i New York” och “Lejonkungen”. Å andra sidan blev den animerade filmen tillräckligt populär på VHS och DVD för att få en massa uppföljare.
 
 

5. Många uppföljare på “Svanprinsessan”

 
Trots att den första filmen inte var en stor succé har “Svanprinsessan” genererat en serie av “direkt-till-VHS/DVD”-uppföljare. Totalt har det kommit ut 12 filmer, inklusive en 3D-animerad reboot! Och alla utom 1 av alla dessa “Svanprinsessan”-filmerna är regisserade av originalregissören Richard Rich. Det kanske ska nämnas att den uppföljare med högst betyg på IMDB är “Svanprinsessan och slottets hemlighet” och den har 5.6 - just saying!
 

6. En tonårings dödsfall fick animatörerna att ändra en scen

 
Scenen där Bromley övar på att skjuta en pil och Derek fångar den för att skjuta äpplet på hans huvud hade ursprungligen Bromley utan rustning. Som en respons på en nyhetshändelse om en olycka kopplad till filmen “The Program” (1993), där en tonåring kopierade ett stunt från filmen och omkom, ändrade animatörerna det ursprungliga materialet i scenen så att Bromley bar full rustning. Detta för att ingen skulle försöka efterlikna piltricket utan att också bära full rustning.
 
 

7. “Hennes röst inte var tillräckligt graciös för Odette”

 
Michelle Nicastro (engelska röstskådespelerskan till Odette) skulle ursprungligen även göra sångrösten för Odette; dock ansåg producenterna att hennes röst inte var tillräckligt graciös för Odette. Så istället gjorde Liz Callaway sångrösten. Nicastro skulle senare få göra sångrösten för Odette i uppföljarna.
 

8. En av låtarna blev Golden Globe-nominerad

 
Derek och Odettes kärleksduett var den svåraste sången att skriva och gick igenom många versioner, inklusive "Forever in My Heart", innan författarna slutligen bestämde sig för "Far Longer Than Forever" (För Längre än för alltid). Den blev till och med nominerad till en Golden Globe 1995 för Bästa originalsång, men förlorade mot "Känn en doft av kärleken" av Elton John och Tim Rice från Disneys “Lejonkungen”.
 
Mer intressant fakta, trivia och djupdykning i “Svanprinsessan” kan du höra i veckans avsnitt av Mera Animerat Podcast där vi firar denna 30-åriga film med dunder och brak! Klicka här för att komma till podden...
 
| 1 oktober 2024 15:00 |