Spel

Skribent

Anders Eklöf

25 oktober 2024 | 16:30

Rapport: 4 av 5 föredrar Playstation-konsoler med skivläsare

82 procent av alla sålda PS5-konsoler har skivläsare. Siffrorna för Xbox-konsoler ser däremot annorlunda ut.
För ett tag sedan utannonserade Sony deras nya konsol Playstation 5 Pro, som låter dig spela dina spel med bättre grafik och snabbare bilduppdatering än på en vanlig. 
 
De har dock fått kritik från många på grund av att den säljs helt utan skivläsare. Vill du kunna spela fysiska skivor måste du alltså köpa till en extern skivläsare för cirka 1500 kronor (då kostar redan en PS5 Pro över 10 000 kronor).
 
Nu har företaget Circana släppts (källa, Kotaku) siffror för hur många konsoler som har sålts med respektive utan skivläsare i USA. Enligt statistiken är 82 procent av alla Playstation 5-konsoler sålda i USA versionen med skivläsare, medan bara 18 procent är den digitala versionen utan. Många vill alltså fortfarande ha möjligheten att kunna spela på skiva.
 
En annan anledning till att många väljer den dyrare versionen kan vara att det går att titta på Bluray-filmer också.
 
Siffrorna för Xbox ser dock annorlunda ut, men det kan samtidigt bero på att Xbox Series X är en kraftfullare maskin än Series S som saknar skivläsare. Enligt statistiken är 51 procent av alla sålda Xbox Series den med skivläsare, alltså Series X.
 
Sony rapporterade senast i augusti att de har sålt kring 61,7 miljoner konsoler, vilket innebär att cirka 50 miljoner är den med skivläsare. Samtidigt har förhandsbokningar för Playstation 5 Pro gått bra, men vi får anta att många även har köpt med skivläsare.
 
| 25 oktober 2024 16:30 |