Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 september 2024 | 05:00

Äkta svensk skräck - minns du ”Blair Witch”-kopian som kom år 2000?

Den kom och den hånades, för att imitera ”Blair Witch Project” ett år efter amerikanska succén. Minns du denna svenska kalkonfilm?
Nya svenska rysaren ”Äkta skräck” kallas för ”Blair Witch”-ripoff av Katarina Emgård i hennes recension men detta är inget nytt inom svensk film.
 
”Blair Witch Project” blev en av skräckfilmshistoriens största framgångar när den släpptes 1999 och etablerade den blivande found footage-genren. Ett år senare kom den svenska ”Det okända” - även den en rysare som skildrade utsatta människor i skogen med skakig handkamera.
 
Filmen sågades och hånades, och många ansåg att det var en dålig kopia av den amerikanska föregångaren trots att regissören Michael Hjorth hävdade att man inte sett ”Blair Witch”.
 
Handlingen följer fem biologer som drar ut i svenska vildmarken för att undersöka en mystisk skogsbrand. Snart börjar skrämmande saker hända och en efter en börjar gruppmedlemmarna bete sig allt mer underligt.
 
Hjorth och manusförfattaren Tomas Tivemark (som även spelade en av huvudrollerna) hade tidigare jobbat på TV-serier som ”Bert” och "Svensson Svensson”, vilket kanske inte helt kvalificerade dem som skaparna av något så ovanligt som en svensk skräckfilm. I andra roller såg vi Jacob Ericksson (”Tsatsiki, morsan och polisen”), Marcus Palm (”Hundtricket”), Ann-Sofie Rase (”Beck”) och Ingar Sigvardsdotter (”Beck – Skarpt läge”).
 
”Det okända” blev kanske inte den ”Blair Witch”-framgång som filmskaparna hoppats på men har fått något av en kalkonstatus med åren. Den låga budgeten summerades i att man för att minimera överföringskostnader från video till biofilm använde en projektorduk som man projicerade bilden på, som i sin tur filmades med filmkamera.
 
Se trailern nedan:
 
| 6 september 2024 05:00 |