Film

Skribent

Martin Persson

3 oktober 2024 | 16:00

Alec Baldwins skandalomsusade film ”Rust” får äntligen premiär

Efter allt krångel får filmen äntligen grönt ljus och visas upp på Camerimage filmfestival nästa månad. Fokus ligger på att hylla det liv som släckts.
Om Alec Baldwins galna westernfilm ”Rust” övehuvudtaget skulle få premiär var länge oklart.
 
Det är även oklart hur pass omtalad filmen ens skulle varit om det inte vore för det tragiska omständigheterna på inspelningen för drygt 3 år sedan. En kvinna miste livet och var länge omtvistat vem som skulle stå still svars för det hela.
 
Efter mycket om och men har dock dramat lett fram till att filmen äntligen kommer att visas upp.
 
Variety rapporterar att ”Rust” kommer att ha premiär vid EnergaCamerimage filmfestival i Torun, Polen nästa månad. Efter visningen kommer regissören Joel Souza att hålla en Q&A, där mycket fokus givetvis ligger på det hemska som inträffat och hur man utvecklat säkerheten på inspelningsplatserna framöver.
 
Vad handlar då filmen om, kanske man frågar sig? Fokus har ju nästan hela tiden legat på tragedin bakom kulisserna. Men för westernälskaren låter det inte som en dum premiss heller.
 
"Rust" handlar om en 13 årig pojke som tillsammans med sin yngre bror och farfar tar till flykt efter att farfadern av misstag mördat en man.
 
Man har vid filmens slutförande varit noga med att försöka bevara vision för fotot, som sköttes av Halyna Hutchins, kvinnan som tragiskt dog och det hela blir i slutändan som en hyllning till en stigande stjärna som vars liv tog slut alldeles för tidigt.
 
| 3 oktober 2024 16:00 |