Serie

Skribent

Alexander Svensson

29 maj 2024 | 15:33

Tom Bombadil dyker upp i "Maktens ringar" - se första bilderna!

Peter Jackson klippte bort karaktären när han gjorde sin episka "Sagan om Ringen"-trilogi, men nu kommer Tom Bombadil äntligen bli filmatiserad.
En av Tolkiens knasigaste och mest omdiskuterade karaktärer är Tom Bombadil. Han är en mystisk men gladlynt figur som lever långt ute i skogen, och dyker upp i ett kapitel i “Sagan om Ringen” där han räddar hobbitarna och låter dem söka tillflykt i hans hus. Sekvensen ströks dock i Peter Jacksons filmatisering - Bombadil var för udda, och sekvensen ansågs sakta ner berättelsen i onödan.
 
Amazon verkar dock inte dela Peter Jacksons uppfattning, för nu avslöjar de att Tom Bombadil äntligen kommer att få dyka upp i live-action, i andra säsongen av “Maktens ringar”. Han gestaltas av skådisen Rory Kinnear, bland annat känd för roller i “Skyfall”, “Penny Dredful” och “The Imitation Game”. En första titt på Kinnear som Bombadil kan ses nedan, exklusivt från Vanity Fair.
 
 
 
 
Vem är då Tom Bombadil? I Tolkiens böcker är det en smula oklart, och en källa till mycket spekulation bland fans. Klart är iallafall att han är uråldrig, och en allmänt god varelse, som dock lever helt i sin egen värld, obrydd kring vad som sker i världen. Han har en stuga, en hustru vid namn Hjortrongull, en ponny som heter Fattilumpa, och gillar att sjunga glada och lustiga sånger med fokus på djur och natur.
 
I "Maktens ringar" kommer Bombadil att dyka upp utanför det förstörda landet Rhun, där han möter The Stranger (Daniel Weyman), seriens kanske-Gandalf. Rory Kinnear, som fått i uppdrag att spela karaktären, hade noll koll på honom innan, då han inte läst "Sagan om Ringen".
 
Large 4d77aa828c5e40e1c2f77caa1fa713d4 tom bombadil lord of the rings first look 01
 
- Jag var ärlig - jag hade inte läst den. Jag sade, "jag går och läser den och så återkommer jag". Och så gick jag ner till min partner, som har läst böckerna, och sett filmerna, och sade till henne, "Jag har blivit erbjuden en roll. Det är från böckerna. En snubbe som heter Tom Bombadil." Hon sade "Inte en chans! Säg inte att du spelar Tom Bombadil!" Så jag förstod direkt att det fanns en kulturell tyngd som jag var tvungen att ta i beaktande.
 
Rory Kinnears tolking av Tom Bombadil kommer att kunna ses i fullo när säsong 2 av "Maktens ringar" får premiär den 29 augusti.
 
| 29 maj 2024 15:33 |