Film

Skribent

MovieZine

24 september 2024 | 14:30

Den kontoversiella biosuccén som kritikerna vägrar att recensera

Årets största dokumentärpremiär i USA - men mainstream-media vill inte veta svaret på frågan: "Am I Racist?".
De allra flesta biofilmer blir granskade och recenserade av kritiker, oavsett hur smala de är (eller hur usla de verkar på förhand).
 
Men en bioaktuell dokumentär har fått nobben av samtliga stora medier i USA. Trots att den gick in på 4:e plats på biotoppen förra veckan, och sågs av fler människor än exempelvis "Alien: Romulus" och "Det slutar med oss" under senaste helgen.
 
"Am I Racist?" heter filmen som gjordes på en budget av 3 miljoner dollar och har nu spelat in 9 miljoner - därmed en otippad biosuccé. Men vad gör den så kontroversiell att inga kritiker vill ta i den med tång?
 
 

Konservativ "komiker" går undercover

 
På ytan ser det ut som en mockumentär-komedi inspirerad av "Borat" och andra satiriska verk av Sacha Baron Cohen. Podcast-profilen Matt Walsh går undercover i ful peruk för att intervjua amerikaner, låtsas att han är anti-rasist, och skina ljus på allt han tycker är tokigt med landet.
 
Den som känner till Matt Walsh vet dock kanske att han också är en politisk aktivist och kommentator med högeråsikter. Han är bland annat ökänd för sin HBTQ-kritiska syn. Walsh skriver också för den konservativa sajten The Daily Wire, som står bakom 2022 års dokumentär "What is a Woman?" som kallats för transfobisk.
 
Nu har The Daily Wire och Walsh siktet inställt på DEI (Diversity, equity, and inclusion) - ett omtalat ramverk som används för att bland annat främja jämlikhet och inkludering i samhället. Gissa vad? De här "vita snubbarna" är inte nöjda med konceptet.
 
"Matt Walsh går under täckmantel i DEI-världen och avslöjar på ett dråpligt sätt det absurda med race hustlers. Förbered dig på att bli chockad över hur långt bedragarna kommer att gå och hur mycket längre Matt Walsh kommer att gå för att avslöja dem", kan man läsa i filmens officiella beskrivning.
 
 

En enda recension i mainstream-media

 
När filmen gick upp på över 1500 amerikanska biodukar tidigare i september blev det årets största öppning för en dokumentär. Inte minst lockar den publik i mer konservativa områden i USA, skriver World of Reel. Publiken verkar nöjda med vad de fått se: "Am I Racist?" har i skrivande stund 98% positiva omdömen på Rotten Tomatoes.
 
Samtidigt är det ett känsligt ämne. Vissa biografer ska ha tagit emot hot från aktivister, och i vissa fall fått stoppa filmvisningarna helt efter klagomål.
 
De enda recensionerna hittills kommer från mindre medier och Youtube-tyckare. Tills Hollywood Reporter gick emot strömmen och släppte sin recension av "Am I Racist?" igår. För säkerhets skull använde de inte en av sina egna kritiker utan lånade in en gästskribent som, enligt egen utsago, "inte bryr sig om han förlorar alla sina vänner".
 
Vad har då THR att säga om filmen? Skribenten menar att "Matt Walsh saknar vissa komiska färdigheter, som att vara rolig. Det känns som en komedi gjord av en utomjording som sett komedier". Många skämt faller platt och intervjuerna är ineffektiva.
 
Men förvånande nog får Walsh tillgång till en del kända DEI-experter som gärna ställer upp på intervjuer (inte sällan mot betalning). Hans agenda, "att visa att det är pengar och inte principer som styr i DEI-världen", verkar kanske fungera. 
 
Det återstår att se om den här omtalade filmen kommer visas i Sverige.
 
| 24 september 2024 14:30 |