Film

Skribent

Martin Persson

20 juni 2024 | 16:30

Video: Ari Asters unika skräckfilm ”Midsommar” har många gömda detaljer

Fira högtiden med lite välbehövd skräck.
Ari Asters ”Midsommar” blev en enorm hit när den släpptes 2019. Vår recensent Jakob Åsell gav filmen 3/5 i betyg och beskrev filmen som ”Ett modigt och självsäkert filmhantverk som trots sina brister befäster sin regissör som en av vår tids mest intressanta skräckfilmsskapare.”
 
Det råder inga tvivel om att Ari Asters alltid så skruvade filmskapande, i detta fall med fokus på Sveriges egen högtid, är något som sätter intryck och skapar såväl förvirring som fascination.
 
Regissören är känd för sin mer ”arthouse”-aktiga stil kring skräckfilmsskapandet och sparar inte in på ett mer eftertänksamt och metaforiskt filmskapande. Därför finns det ofta en stor mängd detaljer i Asters filmer som tittaren måhända inte lägger märke till vid sin första tittning.
 
Visste du till exempel att huvudkaraktären, Dani Ardor, har ett efternamn som på Latin betyder eld och således förebådar det skräckinjagande slutet av filmen? Detta för att, enligt Ari Aster själv, understödja idén om ofrånkomliga livsöden. Även alla målningar som framträder i bakgrunden av filmen spelar sin roll och förebådar de hedniska ritualerna och händelserna i filmen.
 
Ta en titt på videon från Looper nedan för att upptäcka detaljerna som döljer sig bakom Ari Asters skräckmästerverk:
 
 
Är du själv sugen på att se filmen under midsommarhelgen så finns den att streama hos TV4 Play, Viaplay och Prime Video. Går även att hyra och köpa på SF Anytime.
| 20 juni 2024 16:30 |