Film

Skribent

Martin Persson

23 augusti 2024 | 13:00

"Arn"-filmerna bland helgens 17 nya filmer på SVT Play

Helgens filmer bjuder på tårar, skratt och episka krig på svensk mark.
I vanlig ordning bjuder SVT Play på ett gäng fantastiska nya och gamla filmer i veckans utbud!
Framförallt ska väl ”Arn”-filmerna uppmärksammas.
 
Baserade på Jan Guillous hyllade romansvit bjuder de Peter Flinth-regisserade medeltidsfilmerna på några av de mer storslagna scenerna som setts i svensk filmhistoria.
 
”Arn: Tempelriddaren” kom 2007 och är en fin och episk skildring av maktspel, brutalitet och gammaldags romans i ett tidigt Sverige. Filmen vann en Guldbagge för ”Bästa stuntkoordination”, vilket är mycket förtjänt för de häftiga krigsscenerna. Även kostymarbetet fick sig en vinst, samt inte minst sagt legendaren Bibi Andersson som gick ut på topp i en av sina sista roller som sträng nunna.
 
Uppföljaren ”Arn: Riket vid vägens slut” tar vid där första filmen slutade, till den grad att det känns som samma film. Den släpptes bara ett år efter första filmen och båda klipptes senare om till en TV-serie. Filmen är lika storslagen som första filmen, om inte än mer så. Intrigerna tätnar och episka krig väntar som ska avgöra Sveriges framtid. Filmen bygger på ett bra sätt upp känslan av en annalkande storm, samtidigt som tempot är något snabbare än den första filmen.
 
I båda filmerna ser vi utöver Bibi Anderssons briljanta insats även Joakim Nätterqvist i huvudrollen som adelsmannen och hjälten Arn och Sofia Helin som den stora kärleken Cecilia. I övrigt syns nämnvärda namn som Michael Nyqvist, Martin Wallström, Joel Kinnaman, Sven-Bertil Taube,  Stellan Skarsgård och Gustaf Skarsgård.

Även Bill och Valter Skarsgård ses i mindre roller tidigt i sin karriär och detta sägs vara filmen som fick Bill att vilja börja med skådespelet.
 
Detta var kanske största nyheten för svenskt filmsläpp, men oroa er inte – resten av veckans utbud är minst lika imponerande.
 
Är du sugen på att se mer av den hyllade regissören Luca Guadagnio? (”The Challengers”, ”Call me by your name”) Då ska du kolla in den snygga och okonventionella dramafilmen “A Bigger Splash” med Tilda Swinton. Lite Woody Allen kan väl inte heller sitta fel innan helgens biopremiär för ”Slumpen avgör”? Se ”Midnatt i Paris” som även ingår i veckans utbud, perfekt blandning av klyftig humor, drama och romans i regissörens typiska anda!
 
”Memories of murder” bör man heller verkligen inte missa. ”Parasit”-regissören Bong Joon Ho levererar en av de bästa, mest välskrivna och snyggaste detektivberättelserna som gjorts på film. Runda av det med lite klassisk western i ”Hämndens dal”, Richard Thorpe kan vi filmälskare sällan få nog av, särskilt inte när det rör sig om filmer med Burt Lancaster och Robert Walker.
 
Sist men inte minst återgår vi till lite svenska filmtips, med den roliga och sorgliga ungdomsfilmen ”Comedy Queen”, samt fjolårets skruvade drama ”Hypnosen”. Båda riktigt bra och sevärda! Arne Mattssons svenska deckarklassiker "Den gula bilen" från 1963 ska ni absolut kolla in också.
 
Utöver det får hela familjen några goda skratt i "Sune vs. Sune" och David Lynchs mästerverk "Elefantmannen" och fantastiska "The Queen" med Helen Mirren finns även.
 
Kolla in fullständig lista nedan för alla filmer som släppts idag!
 

17 nya filmer att streama på SVT Play

 
● A Bigger Splash (2015)
● Adam & Eva (1997)
● Arn: Tempelriddaren (2007)
● Arn: Riket vid vägens slut (2008)
● Comedy Queen (2022)
● Den gula bilen (1963)
● Elefantmannen (1980)
● Hypnosen (2023)
● Hämndens dal (1951)
● Memories of Murder (2003)
● Midnatt i Paris (2011)
● Ordinary Love (2019)
● Ratataa eller The Staffan Stolle Story (1956)
● Sune vs Sune (2018) - släpps lördag
● The Messenger (2009)
● The Queen (2006)
● Utrikeskorrespondenten (1940)
| 23 augusti 2024 13:00 |