Serie

Skribent

Alexander Svensson

1 juni 2024 | 19:30

En av 2000-talets snyggaste dramaserier finns nu på Viaplay - "subtil genialitet"

Serien som enligt THR är århundradets främsta har landat på Viaplay med samtliga säsonger.
Mad Men” är utan tvekan en av 2000-talets mest älskade och hyllade tv-serier.
 
Den tar med oss tittare in i den stökiga värld som är amerikansk PR-industri på 60-talet. Vi följer Don Draper, en av 2000-talets mest hyllade och älskade tv-karaktärer (det finns ett mönster här), ett högt uppsatt PR-snille på reklambyrån Sterling Cooper. Draper och människorna i hans omgivning bjuder på sju säsonger av utmärkt drama, och nu har hela alltet flyttat in på Viaplay.
 
Jon Hamm gör huvudrollen som Draper, en roll som han vann en Emmy och två Golden Globes för. I övriga roller syns bland andra Elisabeth Moss (“The Handmaids Tale”), January Jones (“X-Men: First Class”), Vincent Kartheiser (“Angel”) och John Slattery (“Mrs. America”).
 
 
“Mad Men” har blivit hyllad till skyarna av allt och alla. På IMDB sitter den på stadiga och superstarka 8.7 i snittbetyg. På Rotten Tomatoes har den 94% bland kritiker och 96% bland tittare. Bortsett från berättelse och skådespelare så hyllas också seriens visuella stil. Här på MovieZine har serien fått 5/5 av vår recensent:
 
"Hur kan en serie som är så händelselös samtidigt vara det mest underhållande som finns?" Ett konstaterande jag utbrister under varje säsong av "Mad Men". Denna fantastiska serie lever inte på cliffhangers eller på de stora händelserna utan på sin subtila genialitet."
 
Serien har bland annat fått beröm för hur den tacklar många svåra teman: sexism, rökning, alkoholism och rasism. "Mad Men" utnyttjar det faktum att den utspelar sig på 60-talet för att beskriva hur alla de elementen vävdes in i amerikansk kultur och liv. 60-talskultur fick sig också något av en revival iochmed seriens populäritet: en ökad efterfrågan på tidstypiska kostymer för män är ett exempel.
 
Vill man se ett trovärdigt porträtt av amerikanskt 60-tal är "Mad Men" således inte fel serie att välja.
 
 
När The Hollywood Reporter förra året (2023) rankade de 50 bästa tv-serierna sedan år 2000 så hamnade "Mad Men" på första plats. Före jättar som "Breaking Bad", "Game of Thrones" och "Succession". THR kallade serien för optimistisk och cynisk på samma gång, och beskrev den som "hjärtekrossande, rolig, blek och inspirerande". 
 
För dig som sett Jerry Seinfelds nya film “Unfrosted” är “Mad Men” dessutom lite extra kul: Jon Hamm och John Slattery har nämligen cameos i filmen som sina karaktärer från serien.
 
Du kan streama samtliga säsonger av “Mad Men” på Viaplay.
 
| 1 juni 2024 19:30 |