Film

Skribent

Martin Persson

6 september 2024 | 15:00

Nytt drama om förintelsen fokuserar på Hitlers närmaste man

Den nya filmen står tillsammans med de stora filmerna som en av de bästa om förintelsen, om du frågar mig.
Det finns otaliga filmer om förintelsen, dess arkitekter och efterspel.
 
”Schindler’s List”, ”Dom vid Nürnberg” eller nyligen aktuella Oscarsfavoriten ”The Zone of Interest” är några av de som kommer i åtanke direkt hos de flesta cineaster, men trots kvalitén hos dessa mästerverk skulle jag våga påstå att den kanske bästa filmen om förintelsen, eller andra världskriget för den delen, kan vara den som precis haft premiär på bio.
 
”Führer och förförare” är berättelsen om nazisttysklands propagandaminister Joseph Goebbels före, under och strax efter andra världskriget och alla de lik han tvingas kliva över för att han och hans chef Hitler ska ta plats som några av historiens mäktigaste och mest hänsynslösa massmördare. Fokus ligger särskilt på invasionen och sedermera förlusten i Sovjetunionen, där Goebbels desperat får försöka tillgodose alla resurser han har för att hålla uppe sin propagandamaskin. 
 
Joachim Lang regisserar och försöker inte på något vis försköna historien. Trots att Goebbels och hans kompanjoner är huvudpersonerna väljer man att visa den kyla, empatilöshet och listiga användning av effektiv och förödande propaganda som kom att känneteckna tidens fascism och ingen av karaktärerna är på något vis bra människor. Det är skrämmande och otroligt välspelat av huvudrollsinnehavaren Robert Stadlober och övriga biroller.
 
Liksom ”Zone of Interest” använder man sig av principen ”less-is-more”. Förintelsen eller själva kriget syns inte särskilt mycket i filmen, men effekterna av det och Goebbels och Hitlers egna nonchalans eller affärsmässiga tänk kring människoliv gör att det känns än mer bisarrt och mörkt än om man hade sett tragedin utspela sig framför ögonen på en. Sällan har känslan av annalkande krig och manipulation känts lika mörkt och autentiskt.
 
Det är troligen för tidigt att säga, men jag kan absolut se att denna film står sig bland de stora titlarna gällande filmer om ämnet förintelsen och andra världskriget. Det är inte ofta man får ett sådant här närgånget och ocensurerat porträtt av sann ondska och hemskheter.
 
Filmens konsult, Thomas Weber, var även författare till en bok om Goebbels. Han berättar följande för Deadline om tanken bakom skildringen:
 
- Världen börjar glömma till vilken grad Hitler och Goebbels använde det demokratiska systemet för sina egna fruktansvärda mål. Folk börjar glömma hur man ska försvara demokratin mot manipulation och falsk information. Vi står än idag i ett vägskäl och det är därför vi ville göra denna film.
 
Filmen lämnar oss med ett viktigt budskap, ”det hände, låt det aldrig hända igen”. Just därför hoppas jag att alla som får möjlighet ser detta nervkittlande drama på bio. Folk behöver få se mörkret som kan gömma sig bakom människor och det är för den delen en otroligt bra film.
 
Att den överhuvudtaget fick ett biofönster är tur. I hemlandet Tyskland blev filmen, av naturliga skäl, bojkottad och skapade kontroverser, rapporterade Daily Mail.
 
”Führer och förförare” har idag premiär på utvalda biografer över landet.
 
| 6 september 2024 15:00 |